Madridský denník AS informuje, že Xavi Hernández sa môže stať trénerom FC Barcelona najskôr v roku 2021, teda po ukončení zmluvy s katarským Al-Sadd. Na návrate do Barcelony môže Xavi nastúpiť hneď na post trénera prvého tímu, aby naštartoval štrukturálnu reformu v klube v celej futbalovej sekcii aj akadémii.

Xavi Hernández pred nejakým časom oficiálne zverejnil informáciu, že po tejto sezóne ukončí aktívnu futbalovú kariéru a stane sa trénerom. Médiá vzápätí začali špekulovať o jeho ďalšej budúcnosti. Špekulácie podporilo aj vypadnutie Barcelony z Ligy Majstrov, ktoré aspoň podľa novinárov zatriaslo pozíciou Ernesta Valverdeho. Okamžite sa začalo spomínať niekoľko mien, ktoré by mohli Valverdeho na trénerskej stoličke Blaugranas nahradiť. Xaviho pretláčali predovšetkým fanúšikovia Barcelony, ktorí si ho pamätajú ako symbol barcelonského štýlu hry.

Culés, ktorí očakávajú Xaviho v úlohe trénera Barcelony sa však musia vyzbrojiť dávkou trpezlivosti. Katalánec len 14. júna ukončí trénerský kurz UEFA Pro a s určitosťou neprevezme svoj niekdajší tím už v budúcej sezóne. Záložník má platnú zmluvu s Al Sadd do 30. júna 2020 s možnosťou predĺženia o jeden nasledujúci rok. Ako informuje denník AS, v zmluve podpísanej pred rokom je aj klauzula o možnosti zmeny Xaviho pozície z hráča na trénera už počas tohto leta.

Ďalšou otázkou je, či sa Xavi stane trénerom Blaugranas po týchto dvoch sezónach, teda v roku 2021. Táto možnosť je síce pravdepodobnejšia, ale nie je istá. Xavi je totiž ambasádorom Majstrovstiev sveta v Katare v roku 2022, no zmluva s domáci usporiadateľmi mu nezabraňuje vykonávať žiadnu profesionálnu činnosť. Podobné zmluvy podpísali aj Pep Guardiola či Zinedine Zidane.

Takisto nie je jasné, či Xavi svoju trénerskú kariéru v Barcelone nezačne od tímu rezervy či dokonca v La Masii. AS v každom prípade tvrdí, že nie. Katalánec má v klube spolupracovať so skupinou dôveryhodných ľudí, aby počas najbližších dvoch rokov optimalizovali všetky činnosti súvisiace s futbalovou sekciou a akadémiou. Tieto štrukturálne zmeny je možné zaviesť len z pozície trénera prvého tímu.

AS zároveň vylučuje, že Xavi bude v budúcich prezidentských voľbách v roku 2021 podporovať niektorého z kandidátov. Hráč Al-Sadd udržiava dobré vzťahy so súčasným prezidentom Bartomeuom a napríklad aj Víctorom Fontom.

Predtým ako Xavi ukončí svoju bohatú futbalovú kariéru, je potrebné napísať jej poslednú stranu. Už zajtra sa bývalý hráč Blaugranas môže tešiť z 35. titulu v kariére ak jeho Al Sadd vo finále pohára porazí Al-Duhail. O 4 dni neskôr Xavi odohrá svoj posledný zápas futbalovej kariéry. 20. mája jeho tím zahrá v Teheráne proti Persepolisu a potrebuje aspoň remízu, aby si zabezpečil prvé miesto v základnej skupine ázijskej Ligy Majstrov. Vyraďovaciu časť si Xavi pozrie už v úlohe člena trénerského tímu.

zdroj: as.com
foto: fcbarcelona.com

MimoObraz

-12
2019-05-15 13:59:59

MimoObraz0Invalid date
Je mi z Vás smutno! Musel som sa prihlásiť a napísať,pretože vy všetci fandite iba vtedy,keď sa darí! Ja fandím aj dnes! Barcaaaaaaa!!!!

PETERKRIZAN

-2
2019-05-15 14:14:24

jednoznacney aj ked o rok znova takto vypadnu a nech bude trenerom aj lacko borbely

Kingmarek92

4
2019-05-15 15:28:53

Tak pokud ty zmeny jdou udelat pouze z pozice hlavniho trenera tak proc je neudela uz valverde....tomu trosku nerozumim.....trosku vic.

quentin

3
2019-05-15 18:18:59

Lebo má pretlak 30ročných hviezd, ktoré nemôžeš len tak po xy rokoch vyhodiť, už vôbec nie, ak nemáš adekvátne náhrady.

Kingmarek92

3
2019-05-15 22:14:17

s tim to podle me vubec nesouvisi. Strukturalni zmeny z pozice hlavniho trenera....a navic nevim co vidis za problem zaradit mlade hrace a neprodlouzit smlouvu nebo snizit plat starsim hracum bez vykonnosti. Ano u valverdeho to neplati , ale to ja neberu jako mernou minci , kazdy schopnejsi trener samozrejme umi postupne zarazovat nahrady , dela to kazdy , nejen ve fotbale ale vsude kde je generacni vymena , jen my jsme vzali troubu ktery to neumi.......skoda pro nas.....

MimoObraz

0
2019-05-16 08:15:08


Hanba Vám! Vy nie ste FCB! Vy ste zakomplexovaní ľudia! Myslim Vás,čo sa tvárite na fanúšikov a iba pi.ujete! Nažerte sa a choďte si ľahnúť,aby ste potom nažratí mohli rozposielať svoj hnoj po internete! Prosím...! Neťahajte do toho Barcelonu! Barcaaaaaaa❤️

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.