FC Barcelona oficiálne potvrdila príchod Miralema Pjanića. Ten sa stane novou posilou od sezóny 2020/2021. Katalánsky klub aj ďalšie médiá priniesli o záložníkovi niekoľko zaujímavých informácií.

  • Miralem Pjanić sa narodil 2. apríla 1990, len 3 dni pred finále Copa del Rey, v ktorom Barcelona vedená Johanom Cruyffom porazila Real Madrid 2:0 vďaka gólom Guillerma Amora a Julia Salinasa.

  • 30-ročný futbalista zdedil športové gény po otcovi, ktorý bol rovnako futbalistom a hrával za treťoligový Drinie Zvornik v Juhoslávii, ale z krajiny odišiel po vypuknutí vojny. Podarilo sa mu podpísať profesionálnu zmluvu s mužstvom z Luxemburska, vďaka čomu mohol s manželkou a malým Miralemom utiecť z Balkánu.

  • Pjanić hrával v mládežníckych mužstvách v Luxembursku, ale seniorskej reprezentácii sa rozhodol hrať za Bosnu. Záložník je tretím hráčom v histórii tejto krajiny s najvyšším počtom štartov v národnom drese (92) a šiesty z pohľadu strelených gólov (15). Spolu s Bosnou sa v roku 2014 predstavil na Majstrovstvách sveta, kde čelil aj Leovi Messimu a ten jeho tímu strelil gól. Teraz Pjanić zabojuje v baráži o postup na EURO 2021.

  • 30-ročný záložník debutoval v Lige Majstrov v zápase Olympique Lyon s Barcelonou. Stalo sa tak 24. februára 2009 v prvom zápase osemfinále. Pjanić na trávniku strávil niečo vyše minúty. Jeho mužstvo remizovalo 1:1, ale v odvete prehralo 2:5 a s turnajom sa rozlúčilo.

  • V ďalšej sezóne už patril medzi hviezdy mužstva, ktorému sa podarilo postúpiť až do semifinále Ligy Majstrov. V osemfinále sa Lyonu podarilo vyradiť Real Madrid a rozhodujúci gól strelil práve Pjanić.

  • Pjanić čelil Barcelone vo svojej kariére dovedna 7-krát. Jeho bilancia nie je najlepšia, keďže z výhry sa tešil len v jednom prípade. Ďalšie tri súboje vyhrala Barcelona a v troch prípadoch sa body delili.

  • Pjanić bude druhým hráčom Bosny v histórii FC Barcelona. Tým prvým bol Meho Kodro, ktorý v Barcelone pôsobil v sezóne 1995/1996.

  • Pjanić už pozná niekoľkých hráčov FC Barcelona. V Lyone poznal mladého Samuela Umtitiho, v Ríme hrával s Bojanom Krkićom a Seydom Keitom. V Juventuse zas pôsobil s Danim Alvesom a Netom.

  • Pjanić počas svojej kariéry nosil rôzne čísla. V Metz začínal s 33jkou, neskôr prešiel na 15stku. V prvej sezóne v Lyone obliekal dres s číslom 18, ale keď jeho dôležitosť poskočila, získal číslo 8. V Ríme mal opäť 15stku, v Juventuse hrával s číslom 5, čo dobre poukazuje na jeho post na ihrisku. V Barcelone môže dostane číslo 8 po Arthurovi, pretože ťažko očakávať, aby vzal číslo Busquetsovi, Lengletovi či Albovi.

  • Pjanić má len jedného syna. Edin sa narodil v auguste 2013.

  • Bosniak sa ocitol na titulke hry Pro Evolution Soccer 2020 spolu s Messim, Gnabrym a McTominayom.

  • Mundo Deportivo píše, že Pjanić v priebehu desiatich rokov vynechal len 19 zápasov z dôvodu zranení, čiže o 3 menej ako Arthur v priebehu svojho pôsobenia v Barcelone. Bosniak bol počas svojej kariéry zranený najdlhšie 18 dní a za jednu sezónu odohrá v priemere 41,7 zápasu.

  • Pjanić bude piatym hráčom v histórii klubu, ktorý prestúpi z Juventusu. Prvým bol Michael Laudrup, ktorý v roku 1989 stál 1,3 milióna eur. Na ďalší prestup sme si museli počkať 15 rokov - prišiel Edgar Davids. Následne sa jednalo o skúsených obrancov Gianlucu Zambrottu (14 miliónov eur) a Liliana Thurama (5 miliónov eur).

  • Médiá v poslednom čase citovali vyjadrenia Pjanića spred rokov - záložník uviedol, že od detstva fandí Realu Madrid. Jeho veľmi blízky priateľ v rozhovore pre denník Sport však uviedol, že Miralem zbožňuje hru Barcelony a obliekať si dres Blaugranas je pre neho sen.

  • Barcelona sa o Pjanića zaujímala už pred rokmi, ale nikdy sa jej ho nepodarilo podpísať. Až teraz.

  • Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa Barcelona rozhodla kúpiť Pjanića, je jeho všestrannosť.

 

zdroj: fcbarcelona.com mundodeportivo.es
foto: instagram

Diskusia

4 komentáre
2020-06-30 13:04:51
No tak ti vsestranni hraci u nas priam hviezdia ?
Kazdopadne ked v komentoch kritizujem jeho prestup, nie je to ofenziva voci nemu. Jemu budem fandit tak ako kazdemu hracovi, ktory oblieka dres FCB.
Moja kritika bude nadalej smerovat k vedeniu nasho klubu, ktore sa kvoli peniazom usiluje ho znicit.
2020-06-30 14:03:17
Od profesionala ma dost zaraza vyrok-obdivujem HRU Barcelony,uz davnejsie je prec ten cas, co som aj ja obdivoval hru Barcelony,teraz uz len cakam na kazdy zapas ze sa mi podari vidiet tu Barcu ako pred rokmi dozadu.Nechapem sam seba, preco sa sa tak tesim na kazdy zapas,hadam dnes ukazu pekny futbal,len mi tam nejak chyba Ansu Fati.