Barcelona sa v súčasnosti pripravuje na novú sezónu. Katalánsky denník Sport naznačuje, že Ronald Koeman sa už čoskoro môže vrátiť k tradičnému rozostaveniu 4-3-3, ktoré obhajuje Joan Laporta.

Katalánsky denník sa vracia k trénerskému obdobiu Franka Rijkaarda, ktorý vo svojej prvej sezóne využíval rozostavenie 4-2-3-1 až do momentu januárového príchodu Edgara Davidsa. Transfer Holanďana zapríčinil, že Barcelona zmenila herný systém na 4-3-3, ktoré sa stalo charakteristickým znakom na mnohé nasledujúce roky.

Tento herný systém priviedol do dokonalosti Pep Guardiola. Pod vedením rodáka zo Santpedor Barcelona zaznamenala najväčšie úspechy v klubovej histórii. Španielsky tréner v sezóne 2011/2012 experimentoval aj s rozostavením 3-4-3, ktoré využil aj Johan Cruyff v 90. rokoch. Ale symbolom Barcelony XXI. storočia sa stal systém 4-3-3, ktorý dokázal vyťažiť najviac z hráčov a najviac z DNA Barcelony.

Po odchode Ernesta Valverdeho a nevydarenom pol ročnom pôsobení Quiqueho Setiéna sa Barcelony ujal ďalší človek z Dream Teamu Johana Cruyffa. Ronald Koeman však na začiatku svojho pôsobenia na Camp Nou rozhodol, že vzhľadom na káder bude lepšie využívať systém 4-2-3-1 a niekedy prechádzať na 4-3-3. No Barcelona pod jeho vedením najlepšie hrala v rozostavení 3-4-3, vďaka ktorému takmer získala ligový titul.

V nadchádzajúcej sezóne môže Koeman naďalej uplatňovať svoju inovatívnu taktiku, no prezident klubu Joan Laporta je horlivým zástancom klasického rozostavenia 4-3-3. Nie je preto vylúčené, že tréner bude musieť využívať systém charakteristický pre Barcelonu, o čom hovoril aj v rozhovore pre oficiálnu klubovú stránku: "Predsezónna príprava slúži na to, aby sme našli najlepšie rozostavenie, ktoré bude vyhovovať charakteristike jednotlivých hráčov. Dokážeme hrať v systéme 4-3-3, videli sme to aj v uplynulej sezóne, koľko nám trvalo, kým sme prepli na hru na troch stopérov. Najdôležitejšie je, aby mužstvo dokázalo meniť rozostavenie," uviedol Koeman pre BarçaTV.

Už dnes Barcelona odohrá svoj prvý prípravný zápas na novú sezónu proti Gymnàstic Tarragona na Estadi Johan Cruyff. Budeme mať príležitosť vidieť, aké nápady si Ronald Koeman pripravil na nový ročník.

zdroj: sport.es
foto: twitter

Diskusia

9 komentáre
2021-07-21 07:30:09
Nevite, jestli nekde davaj ten zapas s gymnásticem? Diky
2021-07-21 07:47:30
https://barcauniversal.com/... formacii z ninulej sezony.