Barcelona má stále veľmi ďaleko k tomu, aby mohla podpísať predĺženie spolupráce s Leom Messim, hoci podmienky zmluvy medzi oboma stranami sú už dohodnuté. La Liga totiž nemieni pri Argentíncovi urobiť výnimku.

Katalánci majú problém vtesnať sa do platového stropu La Ligy. Nejaká práca v tomto smere už bola vykonaná, ale tento progres v súčasnosti prešetruje La Liga, či je to v súlade s jej reguláciami. V každom prípade sa to nepáči vedeniu klubu: "Od ligy chceme väčšiu flexibilitu, aby sme mohli získať viac nových hráčov," uviedol Laporta tento pondelok. "Rokovania s Messim napredujú dobre, ale riešime niekoľko problémov na oboch stranách," dodal prezident Barcelony.

Laporta teda žiadal La Ligu o väčšiu zhovievavosť, ale tej sa určite nedočká. La Liga totiž svoj postoj nezmení a striktne sa bude držať nastolených pravidiel - tie akceptovali a dodržiavali všetky kluby. Katalánci však majú obrovské finančné problémy a preto vytvárajú tlak na La Ligu, aby v ich prípade tieto platné regulácie ohla podľa potreby klubu. To sa ale nestane a tu sú najdôležitejšie dôvody, prečo to tak je.

1. Kluby nechcú zmeniť platné pravidlá

Nie je to o tom, že La Liga tieto pravidlá nemôže zmeniť, pretože existujú niektoré časti týkajúce sa ekonomickej kontroly, ktoré by bolo možné pozmeniť. Zmeny v každom prípade musí predstaviť a navrhnúť niektorý konkrétny klub a ostatné kluby o tomto návrhu musia hlasovať. Liga však už teraz vie, že ostatné kluby s týmto návrhom nesúhlasia. Barcelona by tak svoj návrh predstavila úplne zbytočne. Predpisy La Ligy sa už postarali o to, že Elche, Murcía a Reus boli potrestané, no na druhej strane práve týmto pravidlám vďačí La Liga za to, že španielsky futbal je finančne stabilný, na čo nadväzuje druhý dôvod v tomto článku.

2. Francúzka a talianska liga majú už teraz problémy

Ligue 1 má aj naďalej finančné problémy kvôli tomu, že sezóna 2019/2020 sa nedohrala. Niektoré kluby pritom majú veľmi blízko k bankrotu. Aj taliansky futbal požiadal o pomoc - od talianskej vlády žiada výnimku, aby umožnila klubom uzatvoriť sponzorské zmluvy so spoločnosťami prevádzkujúcimi hazardné hry. Okrem toho kluby požadujú, aby si mohli splátky odložiť minimálne o 2 roky a tiež zvýhodnené financovanie klubov. Taliansky futbal kvôli pandémii koronavírusu zaznamenal straty vo výške 1,1 miliardy eur.

V Španielsku je situácia iná a kluby sa chcú vyhnúť problémom s daňovými úradmi. Snaha a konanie La Ligy v posledných rokoch urovnala množstvo dlhov voči štátnej kase. Ak sa nejaká pomoc od španielskej vlády naskytne, potom by bola vítaná, ale len za predpokladu, že kluby sa nechcú zbytočne zadlžovať ešte viac.

Ak teda La Liga umožní klubom vynaložiť na platy viac ako doteraz povolených 70% celkových príjmov, inými slovami by vedenie ligy umožnilo klubom zadlžiť sa ešte viac. Kluby si totiž vyššie platy pre hráčov nemôžu dovoliť kvôli nedostatočným príjmom. Museli by to financovať prostredníctvom úverov, čo v konečnom dôsledku ohrozí životaschopnosť súťaže.

3. Projekt Superligy Barcelone nepomohol

Kluby v La Lige nie sú za to, aby La Liga z pohľadu pravidiel nejakým spôsobom zvýhodnila katalánsky klub. Barcelona navyše nie je medzi klubmi priveľmi obľúbená najmä kvôli snahám o založenie Superligy a kvôli tomu, že na účasti v tejto novej súťaži naďalej trvá. Kluby sú názoru, že Barcelona sa domáhať vzniku súťaže, v ktorej by sa vďaka príjmom stala ešte bohatším klubom a pritom by poškodila národnú ligovú súťaž.

Teraz, keď chce Laporta predĺžiť s Messim zmluvu, nenachádza veľké sympatie medzi ostatnými klubmi, minimálne v snahe ohnúť pravidlá La Ligy vo svoje prospech. Kataláncov čaká ešte enormné množstvo práce, aby sa vtesnali do platového stropu La Ligy a boli tak schopní zaregistrovať nových hráčov, no predovšetkým Messiho.

zdroj: marca.com
foto: twitter

Diskusia

4 komentáre
2021-08-04 11:28:33
LaLiga's agreement with the CVC investment fund, which will see Spanish clubs being massively injected financially, will allow FC Barcelona to register Lionel Messi and the rest of the signings almost instantly. [md] ?
2021-08-04 11:52:55
Vždyť jsou proti sobě, když Messi odejde kde bude celá LaLiga, o kolik přijde Španělsko na daních jenom od nej. Už se to několikrát psalo ze strůjce většiny výdělku je hlavně Messi, tím pádem tomu nerozumím.