Tréner FC Barcelona sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zápasom proti Espanyolu, na ktorej odpovedal na otázky prítomných novinárov. Po dlhej prestávke kvôli Majstrovstvám sveta bolo o čom debatovať.

[Marc Brau, Barça TV] Ligová súťaž sa zajtra vracia. Dobrou správou je, že sa môžeš spoľahnúť na všetkých hráčov. Ako pristúpite k derby?

"Je to derby, po mesiaci a pol bez hrania sme motivovaní. Máme veľkú túžbu, najmä v štábe, pretože hráči boli na šampionáte a mali kratšiu pauzu. Sme nadšení z návratu súťaže a chceme si udržať post lídra. Teraz máme k dispozícii celý káder, Lewandowski bude môcť hrať po získaní preventívneho opatrenia a máme tu aj Ronalda, ktorý dostal povolenie hrať. Som nadšený. Teraz je to problém trénera, aby riadil tím a vyskladal mužstvo. Po týždni dobrých tréningov pristúpime k zápasu proti ťažkému súperovi. Rival má dobrého trénera, dobre hrá v defenzíve, má hráčov na vysokej úrovni, tvrdo pracuje a má menej bodov, než si zaslúži. Bude to komplikovaný zápas."

[Catalunya Radio] Ako veľmi všetko mení dostupnosť Lewandowskeho?

"Dozvedeli sme sa to po tréningu. Cez týždeň sme pracovali s rôznymi možnosťami s tým, že s ním nebudeme môcť počítať. Je to pre nás veľmi dobrá správa, že bude môcť hrať, ale dozvedeli sme sa to deň pred zápasom po všetkých tréningoch, takže ani pre nás to nie je najlepšie načasovanie. Sme veľmi radi, že môže hrať a on tiež, no prekvapuje nás aj načasovanie tejto správy. Nič to však nemení na tom, že sankcia je úplne neprimeraná a nespravodlivá."

[Marta Ramon, RAC1] Máš teraz v súvislosti s tým informáciu o tom, dokedy bude môcť Lewandowski hrať?

"Dostali sme informáciu, že Komisia rozhodcov má teraz 2-3 dní na odvolanie. A to všetko deň pred zápasom a s nabitým programom. Bolo by dobré vedieť, kedy môžeme s Robertom počítať a kedy nie a kedy bude platiť suspendácia. Suspendovaný bol v novembri a rozhodnutie už malo byť oznámené. Dva týždne sme trénovali iným spôsobom, vediac, že nebudeme môcť hrať s Lewandowskim. Opakujem, som spokojný, že s ním môžem počítať, ale organizácia nebola dobrá."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Aby bolo jasné - budeš môcť počítať s Lewandowskim v zápase proti Atléticu?

"Nevieme, zatiaľ môže hrať, ale o pár hodín sa môže všetko zmeniť."

Poďme teda k otázke, ktorú som chcel položiť. Vo finále šampionátu zahrali dvaja hráči - Dembélé a Koundé. Počítaš s nimi normálne, alebo im dopraješ trochu oddychu?

"Sú v nominácii. Zajtra uvidíme, kto bude mať drobné problémy a kto nie. Na zozname je 24 hráčov, všetci sú dostupní. Potom sa rozhodneme na základe minút, záťaže a na základe toho, ak niekto trénoval menej, pretože sa k mužstvu pripojil neskôr. Budeme sa tomu venovať."

[German García, Radio Nacional] Vždy si hovoril, že chceš, aby Busquets zostal. Ako vyzerá jeho situácia? Vieš niečo na margo jeho budúcnosti?

"Situácia je taká, že má zmluvu do júna a potom sa uvidí. Záleží skôr na jeho osobných pocitoch, na tom, ako sa vidí v tíme. Pre mňa je jeho úloha ako kapitána a na ihrisku zásadná, ale závisí viac od neho ako od klubu a mňa. Pokúsime sa ho presvedčiť."

[Victor Navarro, COPE] Myslíš si, že januárové prestupové obdobie bude opäť rušné alebo skôr pokojné?

"Myslím, že bude pokojné. Som veľmi spokojný s tímom a všetkými, ktorí sú tu. Máme dobré mužstvo, aby sme zabojovali o 4 trofeje, ktoré nám zostávajú. Odišiel len Piqué a preferujem, aby nikto ďalší neodišiel a ak nikto nepríde, tiež budem spokojný."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Ako sa cíti Dembélé po tom, čo sa mu stalo vo finále šampionátu?

"Je v poriadku, je šťastný. Od prvého dňa je tu šťastný. Dostal sa do finále majstrovstiev sveta, vždy hral za Francúzsko, bol na vysokej úrovni. Berieme to ako prehru, pritom v akomkoľvek inom športe by sme hovorili o striebornej medaile. Som spokojný s jeho výkonom na Majstrovstvách sveta, urobil rozdiel a pre tím pracoval veľmi dobre. Bol na vysokej úrovni ako na šampionáte, tak aj u nás. Bude to pre nás aj naďalej zásadné."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Čo si myslíš o vplyve Majstrovstiev sveta na túto sezónu?

"Dúfam, že nám to všetkým dobre poslúži. Hráči mali dlhšie či kratšie prázdniny, ale myslím si, že každý mal čas sa odpojiť a zotaviť sa. Zotavili sa nám prakticky všetci hráči a teraz musíme súťažiť. S výnimkou odchodu Gerarda máme 24 hráčov na vysokej úrovni, aby sme bojovali o všetko."

V nominácii je aj Araujo. Ako hodnotíš jeho a jeho situáciu počas šampionátu?

"V Katare boli s reprezentáciou Uruguaja aj dvaja naši fyzioterapeuti, aby denne sledovali jeho situáciu. Hovoril som aj s Diegom Alonsom. Je na tom dobre. Teraz sa cíti veľmi dobre, to nám hovorí. Musíme ho trochu brzdiť, pretože je to niekto, kto ide vždy na 100%. Musíme byť opatrní. Zajtra vo všeobecnosti nezahrá od začiatku, pretože po dlhej absencii potrebuje rytmus."

Éric García je v nominácii, ale na tréningu mal určité problémy. Je pripravený na 100%?

"Je jedným z tých, nad ktorými sa v kontexte zajtrajška vznášajú pochybnosti, pretože sa vyskytlo niečo drobné. Ale nemyslím si, že je to podstatné, nie je tam žiadne zranenie. V súčasnosti s ním počítame."

[Anais Marti, La Vanguardia] V dokumente 'Nová éra' sa objavili scény, ktoré ukazujú, ako hráčom ponúkaš výzvy alebo odmeny, aby si ich motivoval pred zápasom. Existujú nejaké výzvy alebo odmeny aj pred zápasom proti Espanyolu?

"Ešte som im nič nepovedal, takže o tom nechcem hovoriť verejne. (smiech)"

[Albert Roge, Relevo] Čo si myslíš o Lamine Yamalovi? Aké s ním máš plány do budúcnosti?

"Sledujeme prakticky celú canteru, najmä tých, ktorí sú vekovo bližšie k prvému tímu. Lamine je talent, máme pre neho projekt. Môže byť úspešný, má skvelé schopnosti, trénuje s nami a vidím v ňom obrovský prirodzený talent. Dúfam, že bude s nami dlhé roky. Závisí to aj od neho, ale myslím si, že je to veľký talent a v budúcnosti môžeme mať skvelého hráča."

[Josep Soldado, La Sexta] Pelé raz povedal, že ak by bol opäť futbalistom, tak by chcel byť Xavim.

"Trochu to prehnal. Chcem vyjadriť sústrasť jeho rodine a celej Brazílii. Pelé je legendou nášho športu. Bol jedným z priekopníkov, vyznačil jednu generáciu, každý na svete chcel byť ako Pelé, ako Maradona či Messi, pretože sú to futbalisti, ktorí píšu históriu a keď odídu, stanú sa legendami. Veľakrát sme sa stretli na gala Ballon d'Or, vždy mal ku mne a Barcelone veľký rešpekt a sympatie."

[David Ibanez, Mediaset] Prečo si myslíš, že trest pre Lewandowskeho je neprimeraný?

"Hovorím to zo skúseností, zo situácií, ktoré som zažil v Barcelone. Povedal som mu, aby si dával pozor, lebo ho budú vyhľadať. Nie je to o rozhodcovi, ale o súperovi. Tri zápasy za takéto gesto je podľa mňa neprimeraný trest."

Od stretnutia proti Osasune už ubehlo veľa času. Ako hodnotíš mužstvo po fyzickej stránke a aké náročné bude opäť sa dostať do rytmu?

"V konečnom dôsledku sa tréner pozerá na tréning a na základe toho má svoje dojmy a ja mám dobrý pocit. Hráči majú rytmus a majú víťaznú mentalitu. Myslím si, že tieto dva týždne sme trénovali na dobrej úrovni. Myslím si, že k súťaži pristupujeme v dobrej forme. Nehrali sme a uvidíme ako to bude zajtra, ale som spokojný s tým, čo som videl, všetci sú pripravení takmer na 100%. Dúfam, že budeme aspoň na úrovni stretnutia s Osasunou."

[Ferran Martínez, Mundo Deportivo] Trest pre Lewandowskeho bol jeden zápas kvôli vylúčeniu a dva za to gesto. Chápeš, že Espanyol sa môže cítiť ukrivdený, že Lewy bude môcť nastúpiť do derby?

"Z pohľadu Espanyolu áno, samozrejme, pretože by to bolo značná absencia. Sme spokojní, ale stále čakáme. Uvidíme, aký ten trest nakoniec bude. Dúfame, že bude zmiernený."

[Rambla Radio] Zajtrajší zápas bude rozhodovať Mateu Lahoz, na ktorého sa hnevajú ako fanúšikova Barcelony, tak aj Espanyolu. Čo si o tom myslíš?

"Mám Mateua rád, pretože sa rozpráva s hráčmi. Pískal aj veľa mojich zápasov, je to rozhodca, ktorý rád komunikuje a hovorí, čo si myslí. Myslím si, že je to pozitívne. Rozhodca nesmie byť nervózny a on nervózny nie je. Rozhodca sa však môže mýliť, rovnako ako každý. Je ťažké byť rozhodcom, ja ním som na tréningu a vidím, aké je to ťažké. Svoje rozhodnutia aspoň zdôvodňuje. Osobne ho mám veľmi rád."

[Carlos Monfort, Jijantes] Aký spôsobom bude vybraný štvrtý kapitán po odchode Piquého?

"Už bol zvolený v priebehu tohto týždňa. Štvrtým kapitánom bude Ter Stegen vzhľadom na svoje skúsenosti a význam. Je to najlepšie rozhodnutie, aké mohlo byť prijaté."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] Ako hodnotíš súperenie Dembélého a Raphinhu na pravom krídle? Brazílčan počas Majstrovstiev sveta povedal, že nerád hrá na ľavom krídle. Zvažuješ poslať Dembélého na ľavú stranu, aby hral Raphinha viac?

"Aj Raphinha je otvorený hre na ľavej strane. Hovorili sme s ním, lepšie sa mu hrá na pravej strane, každý má svoj názor, ale môže nám pomôcť aj na ľavom krídle. Ferran môže hrať na troch pozíciách, Ansu v strede... Všetko závisí od zápasu. Prispôsobí sa, žiadny problém. Tento týždeň som hovoril s Raphinhom, je otvorený hrať na akejkoľvek pozícii. Súperenie je normálne. Aj Ousmane môže hrať na ľavom krídle."

[Dia del Barca] Čo ste robili počas prestávky kvôli Majstrovstvám sveta?

"Analyzovali sme hru, analyzovali sme súperov. Priamo v Katare sme si pozreli niekoľko zápasov. Neustále sme pracovali, analyzovali sme a zostavovali sme tréningy, čo môžeme urobiť pre zlepšenie hry mužstva, modelu hry aj po štandardných situáciách či v defenzíve. Pracoval som takmer neustále."

V dokumente sme videli aj tvoj prejav pred zápasom proti Rayo. Hovoril si o vojne, čo si tým myslel? Tlak zvonku, interné faktory, súpera...

"Vtedy som hovoril o futbale. Nešlo o prostredie či rozhodcov. Išlo o súboje, súboje, fauly, rohy, boj o každú loptu, aby sme dobre napádali. Aby sme mali vieru, vášeň a ochotu. Ak sa v tomto smere vyrovnáme súperovi, uhráme veľa, pretože máme veľa talentu."

[Adria Fernández, Sport] Uvažovali ste nad možnosťou, že by si Piqué predĺžil kariéru až do derby?

"Nie, bolo to jeho osobné rozhodnutie."

[Culemania] Požiadal si Busquetsa o predĺženie kontraktu?

"Nie, ešte nie. Nehovorili sme o tom. Do konca sezóny zostáva 6 mesiacov, uvidíme, ako bude prebiehať. Sústredíme sa na to, v hre je veľa. Nemôžeme si robiť plány na jún."

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2022-12-30 17:44:35
Z toho rozhovoru jsem mel dobrou naladu nez jsem se dozvěděl že píská Lahoz :D

Slyšel jsem, že ze spravnej rozhodčí ve hře v podstatě nemá být vidět, zasahovat co nejmíň a nestrhavat pozornost na sebe. Tak Lahoz za me nesplnuje ani jedno
2022-12-30 18:07:06
"Aj Raphinha je otvorený hre na ľavej strane. Hovorili sme s ním, lepšie sa mu hrá na pravej strane, každý má svoj názor, ale môže nám pomôcť aj na ľavom krídle. Ferran môže hrať na troch pozíciách, Ansu v strede..." Takže všichni hráči můžou hrát na různých pozicích a proto nebudou nastupovat na svých přirozených postech, kde hrají nejlépe...