Tréner FC Barcelona sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zápasom 1/16finále Copa del Rey proti CF Intercity, na ktorej odpovedal na otázky novinárov.

[Marc Brau, BarcaTV] V predchádzajúcich sezónach ste mali v úvodnom kole Copa del Rey množstvo problémov. Je to varovanie?

"Áno, určite. V prvom kole Copa del Rey to pre nás bolo vždy ťažké... Pamätám si z mojich hráčskych čias zápasy proti Figueras, Gramonet... sú to veľmi ťažké zápasy. Ste absolútnym favoritom a máte málo čo vyhrať, no môžete všetko stratiť. Zajtra to musíme mať na pamäti. Intercity je rival z Primera RFEF, ktorý už hral proti Barça Atlètic, takže máme nejaké správy. Sú fyzicky silní, väčšinou tlačia vysoko, majú veľa odchovancov. V zápase proti Mirandés sa už toľko netlačili vpred a hrali s piatimi hráčmi odzadu. Toto je zápas, v ktorom musíme ukázať, že sme lepší."

[Roger Rosada, Catalunya Radio] Si optimistom, pokiaľ ide o Iñakiho Peñu? Bude môcť hrať?

"V pondelok 2. januára boli dokumenty predložené. Bol to prvý deň, kedy bolo možné prihlásiť hráčov z rezervy do prvého tímu. Čakáme na rozhodnutie federácie. Je povolaný, pretože veríme, že sme urobili všetko preto, aby mohol hrať."

Si pokojný po tom, čo Espanyol napadol derby Barcelony pre údajný nepovolený štart Roberta Lewandowskeho?

"Je to rozhodnutie súdu. Neurobili sme nič iné, len sme sa riadili výrokom súdu. Urobili sme, čo bolo treba, nič viac."

[Adria Albets, Cadena SER] Prezident v poslednom čase často opakuje, že prioritou je triumf v La Lige. Aký má význam Kráľovský pohár? Má nejakú hodnotu, alebo je to len 'doplnok'?

"Nie, to je náš cieľ. La Liga môže byť najdôležitejšia po tom, čo sme vypadli z Ligy majstrov, ale Copa del Rey je špeciálna súťaž a my ju chceme vyhrať."

[Josep Capel, Radio Nacional] Nepovolal si Pedriho a Lewandowskeho a v kádri nie sú ani hráči z rezervy. Aký je váš zámer na tento zápas? Skôr rezervná zostava, najsilnejšia alebo taký mix, aj s ohľadom na to, že v nedeľu hráte s Atléticom?

"Mám v to jasno, uvidíte zajtra. Chceme rotovať. Budú hrať tí, ktorí majú horší zápasový rytmus a tí, ktorí potrebujú minúty, ako napríklad Ronald či Éric."

[Helena Condis, Cadena COPE] Nepovolal si Lewandowskeho. Je to preto, lebo si myslíš, že bude suspendácia na 3 zápasy bude odložená a bude môcť hrať proti Atléticu?

"Áno, odohral veľmi minút a je to vhodná príležitosť, aby si oddýchol. Potom hráme dôležité zápasy a chceme, aby bol s nami... veríme, že bude s nami."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Gavi musel v sobotu striedať kvôli zraneniu. Ako sa cíti?

"Dobre. Schytal úder do chrbta a nemohol veľmi behať, takže sme ho vystriedali. Už sa zotavil - je to čistá vášeň. Je pripravený na 100%."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Ovplyvnilo nejako plán na zápas aj to, že ste sa dozvedeli tak neskoro, že Lewandowski môže hrať?

"Toto je neistota pre hráča, pre nás... Nevieme, kedy sa toto pozastavenie vyrieši, čakáme. Povedal som hráčovi, aby bol pokojný a nemyslel na suspendovanie. Je pravda, že sme sa pripravovali na zápas bez Roberta v zostave, no napokon bol k dispozícii a mohol nám pomôcť, hoci sme len remizovali. Je to nepríjemná situácia pre nás aj pre našich súperov, ktorí nevedia, či Lewandowski bude hrať alebo nie."

[Albert Roge, Relevo] Čo si myslíš o prístupe fanúšikov na poslednom otvorenom tréningu?

"Fanúšikovia sa opäť predviedli na výbornú, prišlo 15 000 ľudí... Je dôležité, že ich to pritiahlo. Naším hlavným cieľom je prinášať fanúšikom radosť prostredníctvom titulov."

Zvažovali ste odvolanie proti druhej žltej karte Jordiho Albu, ktorú dostal v zápase proti Espanyolu?

"Áno, uvažovali sme o tom, ale bolo nám povedané, že je to prakticky nemožné. Sú to len dve žlté karty, takže situácia je komplikovaná, ale ani v zápasovom protokole nebolo uvedené nič konkrétne."

[David Ibanez, Mediaset] Po remíze v derby Barcelony muselo mužstvo trénovať aj v nedeľu. Teraz to môže byť rovnaké na Troch Kráľov, ak teda Barcelona vypadne z pohára. Čo urobíš v prípade, ak skutočne vypadnete?

"Neviem si to ani len predstaviť. Predstavujem si len pozitívne veci. To prvé je vlastne pravda. Mali sme výzvu, že ak vyhráme derby, 1. január bude voľný."

[Jordi Grau, TV3] Je plán taký, že Iñaki Peña odohrá celý Kráľovský pohár alebo to bude závisieť od súperov?

"Najprv musí rozhodnúť Federácia a potom sa uvidí. Pozrieme sa na to od zápasu k zápasu."

[David Bernabéu, Sport] Ak sa nezlepšia hráči, ktorí Lewandowskeho sprevádzajú v útoku, bude možné pomýšľať na dosahovanie stanovených cieľov?

"Musíme sa zlepšiť v mnohých aspektoch. Dodnes si pamätám ten zápas proti Bayernu v Mníchove. V prvom polčase zlyhala efektivita. Musíme strieľať góly; nielen útočníci, ale aj druhá línia. Potrebujeme strieľať góly aj zo štandardiek ako naposledy. Streľba z diaľky, nábehy záložníkov do pokutového územia... Musíme strieľať rôzne typy gólov."

[Josep Soldado, La Sexta] Nemyslíš si, že to, že Barcelona dala záležitosť s Lewandowskim na súd, spôsobilo určitú nebezpečnú situáciu?

"Neviem, ale keď súd rozhodne, čo môžete urobiť? Nemohli sme robiť nič iné."

[Gabriel Sanz, Mundo Deportivo] Ako vyzerá situácia s Memphisom Depayom?

"Už som povedal, že nechcem, aby ktokoľvek odišiel. S kádrom som spokojný. Budeme bojovať s hráčmi, ktorých máme. S Memphisom som spokojný. Vždy ukazuje dobrý prístup a bude pre nás dôležitý."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Ako hodnotíš návrat Ronalda Arauja?

"Vyzerá to dobre. Ronald bude hrať zajtra od začiatku a určite nám pomôže. Má nielen veľkú futbalovú kvalitu, ale je aj líder. Som veľmi rád, že sa vracia."

[Juli Claramunt, Jijantes] V kádri Intercity je veľa bývalých hráčov Barcelony. Bude to dostatočná motivácia?

"Áno, pretože keď hráte proti svojmu bývalému tímu, ste veľmi motivovaní. Chcete ukázať, že sa vo vašom prípade mýlili, že ste mali dostať šancu. V kádri Intercity je osem hráčov, ktorí hrali za Barcelonu. Kvôli tomu je táto úloha ešte ťažšia."

[El 10 del Barca] Myslíš si, že súčasný Ansu je iný Ansu, ako ten spred niekoľkých rokov?

"Nie, ja to tak nevnímam. Považujem ho za všestranného hráča. Vie hrať v strede aj na krídle, hrá tímovo, nabieha do priestoru, je rýchly... V jeho prípade je najťažšie vytiahnuť z neho jeho talent. Všetko závisí od neho a od nás. Musíme sa oňho postarať. Som presvedčený, že nám môže dať veľa."

[Iniestazo] Ako vyzerá situácia Pabla Torreho?

"Pablo je hráčom prvého tímu a keď nebude hrať, potom bude nastupovať za rezervu, tak sme to dohodli. Dobre trénuje a zajtra dostane nejaké minúty. Som s nim veľmi spokojný."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] Máš dostupných všetkých pravých obrancov. Naďalej vidíš na tejto pozícii aj Alejandra Baldeho?

"Áno, z typických pravých bekov máme Héctora. Ale máme aj Sergiho, Julesa, Baldeho, Ronalda... máme veľmi možností a variantov. Balde môže bez problémov hrať na oboch pozíciách a doteraz si počínal veľmi dobre."

[Artur López, Culemania] Povedal si, že očakávaš pokojné zimné prestupové obdobie, ale ak sa naskytne príležitosť, radšej by si posilnil stred poľa alebo post pravého obrancu?

"Sústredím sa na to, čo máme. Som veľmi spokojný s kádrom."

[EFE] Ako hodnotíš tento nový jednozápasový formát Copa del Rey?

"Verím, že je to pozitívna zmena. Jediný zápas na ihrisku tohto teoreticky slabšieho tímu je pre diváka lepší. Prekvapenia k futbalu patria. To je veľkosť tohto športu."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

6 komentáre
2023-01-03 15:51:40
všetci hráči sú výborní s každým je spokojný to iste dookola zase to bude zápas s 1000 prihrávkami do strán super 1-2 rýchle brejky a bude sranda
2023-01-03 15:56:28
Koho zaujima, ci nam MOZE dat? Teraz nam vsetko kazi, a tym padom nepatri do zakladu. Bodka.