Stretnutia pred zápasom a po ňom, fyzické a technické testy, "domáce úlohy" a približne 150 000€ brutto na mzdu a obrazové práva. To sú niektoré z podmienok, ktoré španielski rozhodcovia VAR akceptujú pri podpise 12-mesačnej zmluvy pred začiatkom každej sezóny.

Relevo získal prístup k zhrnutiu aféry Negreira, v ktorom je okrem iného uvedená zmluva rozhodcu VAR. Po prvé, príslušný rozhodca musí byť držiteľom licencie profesionálneho videoasistenta Primera División, ktorú vydáva Španielska kráľovská futbalová federácia (RFEF). Druhým krokom je absolvovanie lekárskych, fyzických a technických testov stanovených Technickou komisiou rozhodcov (CTA), ktorá patrí pod RFEF. Nižšie je uvedený prehľad povinností rozhodcov pred každým zápasom a po ňom, ich fyzická a technická príprava, nepretržité školenie a proces vzdelávania, ktoré absolvujú, ich rozvrh a odmeňovanie.

Stretnutia pred a po zápasoch

Povinnosti rozhodcov VAR sa neobmedzujú len na 90 minút zápasu. Musia sa zúčastňovať aj na stretnutiach pred zápasmi, zvyčajne na diaľku. Jedno z nich je s rozhodcami, ktorí vychádzajú na ihrisko - a ktorí zostávajú cez noc v meste, kde majú rozhodovať - a druhá je s rozhodcami VAR: hlavným rozhodcom, asistentom rozhodcu a operátormi videa. Podobne ako v prípade trénerov sa po zápasoch konajú stretnutia zamerané na analýzu chýb. Delegáti chodia na štadióny, aby videli výkony rozhodcov, a potom sa obe strany stretnú a analyzujú dobré rozhodnutia aj chyby.

Fyzická a technická príprava

Nejde len o to, aby ste vyšli na ihrisko s naučenou teóriou a rozhodovali zápas. Všetci rozhodcovia sa musia zúčastňovať na stretnutiach, konferenciách a školeniach v mene CTA. Pravidelné testy stanovuje technický výbor. Tento orgán je zodpovedný za stanovenie "domácich úloh" pre rozhodcov. Môžu to byť rôzne úlohy od videotestov, diskusných testov a vzdelávacích modulov až po skúšky z pravidiel hry, používania VAR alebo štúdium materiálov zaslaných CTA. Pred začiatkom sezóny všetci rozhodcovia absolvujú náročné lekárske prehliadky a po začatí La Ligy ešte ďalšie. Ak dvakrát po sebe nevyhovejú fyzickým a/alebo technickým testom, ich zmluva bude automaticky ukončená.

Od študentov k učiteľom

Rozhodcovia musia nielen skladať skúšky, ale v mnohých prípadoch pôsobia aj ako mentori. Vedú školenia pre kluby, ktoré súťažia v ligách, v ktorých rozhodujú, aby ich informovali o novinkách a rozptýlili pochybnosti o pravidlách a protokole VAR. Okrem toho sa zaväzujú zúčastňovať sa na školiacich dňoch rozhodcov na regionálnej úrovni, spolupracovať pri náboroch a kampaniach RFEF a v mentorských programoch s rozhodcami z neprofesionálnych kategórií. Ak sa rozhodca nezúčastní na niektorej z povinných kategórií činností, hrozí mu aj pozastavenie činnosti.

Príjmy

Rozhodcovia VAR dostávajú hrubý ročný plat 132 600 eur rozdelený na 12 platieb, ku ktorému sa musí pripočítať ďalších 23 400 eur rozdelených rovnakým spôsobom za postúpenie obrazových práv federácii. Majú zaručený jeden a pol dňa odpočinku týždenne a 30 dní dovolenky ročne. Môžu ich však využiť len vtedy, keď sa nehrajú zápasy.

Pracovný harmonogram

Podľa zmluvy rozhodcovia odpracujú takmer 1 800 hodín ročne. To predstavuje 40 hodín týždenne. Tieto hodiny sú rozdelené takto:

- 24 hodín: cestovanie, stretnutia, ubytovanie a rozhodovanie
- 12 hodín (4 stretnutia po 3 h): fyzická, technická a taktická príprava
- 4 hodiny: správa o sebaanalýze vrátane sledovania rozhodcovského zápasu.

Rozhodcovia vo všeobecnosti dostávajú dva druhy príspevkov: jeden vo výške 59 eur na cestovné, taxíky, mýto atď. a prípadne ďalších 53 eur na cestu, ktorá si vyžaduje prenocovanie. Ak strávia mimo domova viac ako jednu noc, táto suma sa zvyšuje. Ak cestujú súkromným autom, dostanú 0,19 eur za každý prejdený kilometer.

Relevo opisuje aj ďalšie dôvody, pre ktoré môže RFEF ukončiť zmluvu s rozhodcom. Je to napríklad "dôsledok veľmi závažného porušenia povinností rozhodcom z jeho vlastnej viny". V predpisoch sa nachádza aj nasledujúca pasáž: "počas trvania tejto zmluvy sa zamestnanec zaväzuje, že nebude mať priamy alebo nepriamy záujem na žiadnej inej športovej činnosti alebo športovom subjekte, ako je ten, ktorý riadi RFEF", a že "sa zaväzuje, že nebude vykonávať alebo vykonávať inú odbornú činnosť ako tú, ktorú vykonáva v RFEF".

zdroj: Relevo
foto: twitter

Diskusia

1 komentár
2023-03-25 17:21:42
Slusna vyplata :)