Zlepšenie fyzickej prípravy Barcelony v poslednom období je viditeľné voľným okom. Najmä v zápasoch proti Neapolu alebo Atléticu Madrid. V jednom z rozhovorov to spomenul aj Robert Lewandowski. Pre katalánsky denník Sport sa vyjadril kondičný tréner (kedysi v La Masii) Josep María Tejedo a fyzioterapeut Lluís Puig, ktorého slová môžu vysvetliť zlepšenie v Barcelone.

Josep María Tejedo (tréner fyzickej prípravy)

Ideálny týždeň, "čistý" týždeň pred víkendovým zápasom, má tri fázy: prvou je regenerácia alebo vyrovnanie. Je to tréning deň po predchádzajúcom zápase. Tí, ktorí hrali menej, absolvujú ťažší tréning, aby vykompenzovali zápasovú námahu, a tí, ktorí hrali viac, absolvujú regeneračný tréning. V ideálnom svete je nasledujúci deň voľný a v ďalších štyroch sa začína príprava na ďalší zápas. Prvé dva tréningy sú preťažovacie, kde hľadáme úsilie ako v zápase. V prvom tréningu hľadáme nervovosvalovú stimuláciu.

Ďalšia jednotka, tretia od konca, je najintenzívnejšia. Má obsahovať všetko, čo bude na ihrisku: šprinty, zápas 11 na 11 s taktickými úlohami. Je to najintenzívnejší deň v týždni. Ďalšie tréningy majú zachovať intenzitu, ale znížiť záťaž hráčov. V poslednom tréningu je silové zaťaženie hráčov nízke a viac pozornosti sa venuje individuálnemu prístupu každého hráča.

Rozdiel nastane, keď odohráte dva zápasy v týždni. Prvým problémom je regenerácia. Za 72 hodín nie sú hráči stopercentne zregenerovaní a niektorí potrebujú viac času. Futbalista sa necíti najhoršie deň po zápase, ale dva dni po ňom. Preto je regeneračný tréning deň po zápase taký dôležitý. Problémom je navrhnúť diferencované tréningy a úlohy podľa úsilia, ktoré futbalisti do zápasu vložili. V bežnom týždni je to jednoduchšie, ale keď hráte uprostred týždňa, je to ťažšie.

Nie je možné spustiť mikrocyklus medzi zápasmi každé tri dni. Najprv regenerácia, potom zmiešaný tréning a posledný tréning typicky na prípravu na zápas. Keď sa zápas skončí, vždy sa nájdu hráči s diskomfortom a nie je zrejmé, či budú na druhý deň k dispozícii. Ak hráte od nedele do stredy, pravdepodobnosť zranenia sa zvyšuje. Futbalisti sú však na takýto rytmus zvyknutí a niektorí môžu zápas považovať za súčasť tréningového cyklu, ktorý ním v skutočnosti nie je.

Lluís Puig (fyzioterapeut)

Čím viac hráte, tým väčšie je riziko zranenia. To je zrejmé. Výhodou "čistých" týždňov je, že celá skupina môže trénovať spoločne. To je ťažké, keď sa hrajú dva zápasy týždenne. Najčastejšie sa trénuje regeneračne a nedokážu na seba prevziať väčšiu námahu. Preto v týždňoch, keď sa hrá len jeden zápas, musíte pracovať intenzívnejšie. Samozrejme, pri zotavujúcich sa hráčoch sa to musí dávkovať správnym spôsobom.

Okrem toho je tu aj cestovanie. Tiež stres. Sú futbalisti, ktorí chodia na sústredenia svojich národných tímov a majú tam dôležitú úlohu alebo hrajú na iných postoch. Je to iný druh námahy a hráča to unavuje. Schopnosť spolupracovať ako celý tím je výhodou hlavne v týždňoch, keď sa hrá jeden zápas.

Ak zhrnieme to, čo povedali obaja páni, je možné poukázať na to, že väčšie prestávky medzi zápasmi pomohli Barcelone vypracovať tréningový plán, z ktorého hráči vyšli lepšie pripravení. Tak ako povedal Robert Lewandowski, tréningy boli intenzívnejšie. A to z dôvodov, ktoré uviedli Tejedo a Puig - bolo viac voľného času a nebolo potrebné trénovať od zápasu k zápasu, každé tri dni. Sme teda zvedaví, ako bude Barcelona a jej príprava na zápasy pokračovať, keďže momentálne je reprezentačná prestávka, ktorá môže vždy všetko obrátiť naruby.

zdroj: sport.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2024-03-24 08:51:07
....ten nadpis clanku je uplne bohovsky...🤔