Písal sa 17. január 1968, kedy prezident Narcís de Carreras vo svojom slávnostnom prejave prvýkrát použil svetoznámy slogan ‘més que un club’. Poďme sa pozrieť na jeho históriu.

V súčasnej dobe už všetci na celom svete vedia, že výraz viac ako klub patrí k Barcelone. Pôvodne ho ako prvý vyslovil Narcís de Carreras, tesne predtým, ako nastúpil do pozície prezidenta klubu. V časoch potláčaných demokratických práv pod diktatúrou Franca to bol spôsob, ako vyjadriť, že Barcelona nie je len o športe. Vždy bola symbolom katalánskej identity a odvtedy sa tento slogan používa na opis jedinečnosti klubu.

Pôvodné slová

Presné slová Narcísa de Carrerasa, neústupného katalánskeho liberála, boli: "Barcelona je viac ako futbalový klub. Barcelona je viac ako miesto na voľné chvíľky, kam chodíme každú nedeľu sledovať zápasy. Viac ako tieto veci. Je to duch, ktorý je zakorenený hlboko v nás." Môžeme povedať, že pôvodný zámer pravdepodobne nebol ničím iným, než popisom oddanosti fanúšikov klubu, no v období fašizmu to nezostalo bez povšimnutia. Barça nebola iba o športe. Bola takisto symbolom utláčaného katalánskeho sentimentu v čase, kedy si ľudia museli na verejnosti dávať dobrý pozor, čo hovoria.

Popularizácia

Zvláštne, že táto fráza na začiatku nijak špeciálne nezaujala. Zmenila to až v roku 1973 reklamná kampaň, ktorú viedol Javier Coma. Reklama, ktorá sa objavila vo všetkých hlavných športových denníkoch, hlásala, že "história a aktivity futbalového klubu Barcelony ho stavajú nielen nad situácie, ktorým ako tím musí čeliť, no tiež na oveľa vyššiu emocionálnu a kultúrnu úroveň." O niekoľko týždňov neskôr, v decembri toho istého roku, mal byť slogan použitý na prezidentskú kampaň Agustího Montala Costu, avšak nakoniec bola zrušená, no v povedomí ľudí už zostal zakorenený.

V modernejšom období sa tento termín uchytil ako polo-oficiálny status. Nájdeme ho na tribúne Camp Nou, pred klubovými kanceláriami, na dresoch, webstránkach a mnohých ďalších miestach.

zdroj: fcbarcelona.com

foto: barcablog.com

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.