Barcelona na Sánchez Pizjuán stratila ďalšie body v La Lige a jej hra vzbudila veľké pochybnosti. Katalánci v zápase ukázali dobrý presing a po dlhý čas v zápase kontrolovali dianie na trávniku, ale neprinieslo to žiadny efekt. Statickosť a predvídateľnosť útokov Blaugranas mali za následok, že zverenci Quiqueho Setiéna sa nedokázali strelecky presadiť.

Barcelona v zápase na pôde FC Sevilla predviedla aj niečo dobré - jedným z tých mála dobrých aspektov bol presing na polovici súpera. Najmä v prvom polčas sa Sevilla nedostala takmer k ničomu, pretože Katalánci rýchlo dostupovali hráčov súpera a boli aj výborne pozične rozostavení. Mundo Deportivo informuje, že Katalánci vďaka tejto hre získali na polovici súpera až 26 lôpt. Je to jeden z najlepších výsledkov Blaugranas pod vedením Quiqueho Setiéna, pre ktorého je presing základným elementom jeho hry. Pre porovnanie - Sevilla získala na polovici Barcelony 11 lôpt. Barcelona nútila súpera k dlhým loptám (51) a Sevilla počas celého zápasu prišla dovedna až o 68 lôpt. Možnože tento spôsob hry mal za následok, že hráči Barcelony v druhom polčase fyzicky nevládali.

Kontrola nie je všetko

Katalánci vďaka presingu mohli po dlhý čas kontrolovať dianie na ihrisku, ale táto kontrola sa nepremietla aj do vytvorených gólových príležitostí. Mundo Deportivo informuje, že Barcelona v zápase zaznamenala 722 prihrávok, ale iba 193 z nich smerovalo dopredu. Katalánci len zriedkavo hľadali riskantnejšie prihrávky, čo pravdepodobne súvisí s tým, že spoluhráči sa nedostávali do voľného priestoru. Hĺbka útoku chýba Barcelone už veľmi dlho a zdá sa, že Quique Setién nezmenil nič. Barcelona držala loptu po 64,1% času, úspešnosť prihrávok mala na úrovni 88%, ale absolútne sa to nepremietlo do vytvorených šancí. Hráči veľmi často volia prihrávky do strany alebo dozadu. Sevilla, ktorá je taktiež zvyknutá na to, že počas zápasov dominuje, mala loptu na svojich kopačkách len 35,9% času a jej hráči si medzi sebou prihrali 387-krát. Blaugranas tak mali jasnú prevahu, ale nedokázali ju pretaviť v góly.


Barcelona v tejto sezóne nevyhrala už 12 výjazdových zápasov

Za éry Ernesta Valverdeho sa Barcelona častejšie sťahovala pred vlastné pokutové územie kvôli čomu strácala kontrolu nad zápasom. Súperi mali viac možností viesť útoky na jej bránu a Katalánci zas nemali možnosť zahroziť po okamžitom odbere lopty, keďže sa nachádzali ďaleko od súperovej bránky. Setién tento element vylepšil a brániť sa prostredníctvom presingu môže byť účinným spôsobom hry, ale k tomu je potrebné pridať aj rýchlejší pohyb hráčov, netradičnosť, rýchle rozhodovanie a adekvátne rozloženie síl v ofenzíve. Barcelona medzičasom vedie svoje ofenzívne akcie staticky, predvídavo, bez rizika a jej hráči ani nevedia, čo s loptou urobiť a tak ju vrátia dozadu, možno nasilu hľadajú Messiho aj v pozíciách, kedy má pred sebou troch hráčov súpera. Chýbajú prihrávky a okamžitý pohyb z pozícií, herné elementy, ktoré sú tak charakteristické pre mužstvá Pepa Guardiolu.

Chýbajú góly

Katalánsky denník upriamuje pozornosť aj na ďalší herný aspekt. V zápase so Sevillou vystrelili na bránku súpera len traja hráči Blaugranas - Messi, Suarez a Rakitić. Argentínčan hrozil predovšetkým pokusmi z priamych kopov a najlepšiu akciu v pokutovom území zahodil Luis Suarez v koncovke zápasu. Hráči Barcelony sa nepúšťali ani do súbojov jeden na jedného. Katalánci tak majú účinný presing, ale po získaní lopty sa nedokážu dostať do výhody a čo je ešte horšie, okrem Messiho a Fatiho neexistuje hráč, ktorý by sa pustil do driblingu. Ousmane Dembélé je zas zranený. Pokiaľ ide o centre do pokutového územia, Mundo Deportivo píše, že Barcelona v druhom polčase vyslala 10 centrov, ale ani jeden nenašiel spoluhráča.

Ak sa spoja dôsledky všetkých týchto herných aspektov, výsledkom je, že Barcelona pod vedením Quiqueho Setiéna zaznamenala štvrtý zápas, v ktorom nedokázala streliť ani jeden gól. V tejto sezóne celkovo sme takýchto bezgólových zápasov zo strany Blaugranas videli už 9. Naposledy sa takáto situácia udiala v sezóne 2007/2008, teda v poslednej sezóne Franka Rijkaarda pred príchodom Pepa Guardiolu.

zdroj: mundodeportivo.es
foto: facebook

Diskusia

5 komentáre
2020-06-21 09:21:15
Kde sú tie časy kedy Messi nebol jediný hráč ktorý sa nebál niečo vymyslieť 1 na 1 a založiť akciu ktorú aj sám zakončil... Viem že hráči ako Xavi, Iniesta a Neymar sú už dávno preč ale nie je normálne že v tíme ako je Barcelona nie je nikto teraz toho schopný okrem Messiho... Preto nevieme vyhrávať a zvládať ťažšie zápasy či už v lige alebo v lige majstrov už druhú sezónu po sebe lebo vždy keď máme silnejšieho súpera ktorý sa veľmi dobre prípravy na Messiho majú a starosť postarané pretože že už nikto druhý ich sám individuálne neohrozí hlavne čo sa týka druhého krídla ale samozrejme aj stredu zálohy... Asi toľko k tomu
2020-06-21 10:07:23
V modernom futbale je treba na strielanie golov poriadnych a rychlich kridelnikov. My nemame ani jedneho. Teda ak neratame vecne zraneneho Dembeleho.

Hrat to neustale a nasilu cez messiho je uz az smierne citatelne.

V predu nam chyba skratka rychlost a moment prekvapenia. Utocit stale do plnych moc ovocia neprinasa..