V Španielsku sa množia prípady výskytu koronavírusu, ktorý dokázal preniknúť už aj medzi futbalové kluby. 26 pozitívnych vo Fuenlabrade, jeden v Reale Madrid, jeden v Almeríi, jeden v Sevilli, jeden v Reale Zaragoza. Prvý prípad medzi futbalistami sa objavil 20. júla, odvtedy čísla narastajú a situácia sa zhoršuje. Klubom to komplikuje ďalšie pôsobenie v súťažiach, ktoré sa majú odohrať v Španielsku aj v Európe.

Fuenlabrada - Deportivo

Všetko sa začalo štvoricou nakazených v mužstve Fuenlabrady pred vycestovaním na zápas s Deportivom do La Coruñi na finálny zápas sezóny v Segunda División. Aj napriek tomu, že štvorica infikovaných hráčov zostala v Madride, existovala možnosť, že v tíme boli nakazení ďalší hráči a zápas bol preložený, hoci išlo o dôležitý duel. Postupom času sa však ukázalo, že to bolo správne rozhodnutie, pretože v mužstve bolo nakazených až 26 osôb, z toho jedna potrebovala prevoz do nemocnice. Zápas bol nakoniec zrušený aj napriek jeho dôležitosti a aj napriek tomu, že kluby ako Deportivo, Numancia, Extremadura, Racing, Rayo Vallecano či Elche sa domáhali opakovania celého kola.

Ďalšie pozitívne prípady

Zrušenie zápasu medzi Fuenlabradou a Deportivom viedlo k tomu, že Fuenlabrada prišla o účasť v play-off o postup do vyššej ligy a Deportivo zas vypadlo do nižšej súťaže. Zdalo sa, že dvere do play-off sa otvorili Elche. Ale už nad samotnými play-off visí otáznik, pretože pozitívne prípady zaznamenali ďalšie dva kluby v semifinále: Almería a Real Zaragoza. V oboch kluboch je zatiaľ jeden zaznamenaný prípad... čaká sa na výsledky testov zvyšku kádra.

Nebezpečenstvo v Európe

Pozitívne prípady sa neobjavili len v druhej lige, ale už aj v Primera Division. Prvý prípad prišiel z Madridu, konkrétne Mariano. Ten je v izolácii a jeho spoluhráči sa medzičasom pripravujú na dôležitý zápas Ligy Majstrov s Manchestrom City, ktorý je na programe už budúci týždeň. Pozitívny prípad hlási aj Sevilla a v jej prípade bol tréning odložený. Čaká sa na výsledky testov ostatných hráčov, pritom Sevillu čaká zápas Európskej lige s Rímom už budúci týždeň.

Strach z druhej vlny

Situácia v súvislosti so šírením koronavírusu v Španielsku sa komplikuje a kompetentné orgány sa obávajú druhej vlny pandémie. Koronavírus začína byť problémový v krajinách po celej Európe a otáznik visí nad tým, či sa Európske futbalové súťaže vôbec dohrajú.

Zápas Barcelony s Neapolom nie je teoreticky ohrozený, ale to, či sa súboj odohrá na Camp Nou, závisí od vývoja epidemiologickej situácie v Katalánsku. Ak sa ešte viac zhorší, UEFA nevylučuje zmenu miesta konania. V Katalánsku je pritom situácia zlá a objavili sa ďalšie ohniská nákazy. UEFA zároveň monitoruje situáciu aj v Baskicku, kde sa má odohrať ženská Liga Majstrov.

Nielen futbal, ale aj spoločnosť vo všeobecnosti čelí komplikovanej situácii. Boj proti pandémii pokračuje, no zdá sa, že ľudia predsa len ťahajú na kratší koniec a vírus sa začína šíriť zo dňa na deň čoraz viac.

zdroj: sport.es
foto: twitter

Diskusia

2 komentáre
2020-07-30 08:46:52
tá úvodná fotka tých číňanov v hľadisku ma pobavila (v kontexte s témou samozrejme) :D
2020-07-30 11:35:26
Nemci dali Katalánsko a hlavne Barcelonu na "čiernu listinu". Neodporúčajú svojim občanom tam vycestovať. Zápas LM sa tam možno neodohrá. Komentátor na Digi pri istom zápase splietal niečo o možnom dohratí v Portugalsku. V kontexte stále nekončiacej koronakrízy ma zarazilo, že Arthur odišiel do Brazílie, ktorá má tretí najvyšší počet nakazených a denné počty nakazených a úmrtí stále rastú. Aj to vypovedá o jeho "zodpovednom" správaní.