Ronald Koeman sa ako nový tréner FC Barcelona pokúsi zanechať svoju stopu na Camp Nou. V princípe by sa herný štýl Blaugranas, založený na držaní lopty, nemal meniť, no Koeman do hry vnesie priamočiarejšiu a energickejšiu víziu, čo Valverde a Setién nedokázali.

V prvom rade si musíme uvedomiť, že Holanďan sa nedrží striktne len jedného systému. Počas svojho pôsobenia v Holandsku preferoval rozostavenie 4-3-3, s dvojicou defenzívnych záložníkov a jedným vysunutejším stredopoliarom. Práve na jednej z dvoch pozícii pre pivota zažiaril Frenkie de Jong v Ajaxe a veľmi dobrý dojem zanechávali jeho výkony v národnom tíme ešte pod vedením Koemana.

Očakáva sa, že Koeman nasadí De Jonga na jeho obľúbenej pozícii aj v prvom tíme Blaugranas a Čierny Peter zostane v rukách Busquetsa. Koeman vyžaduje v strede poľa dynamiku a mobilitu, hoci často hrá aj s pozične postaveným záložníkom. Z tohto hľadiska sa trénerovi Barcelony náramne hodí príchod Miralema Pjanića.

Ak hovoríme o ofenzívnejšom poňatí hry v strede poľa, Koeman na tieto úlohy v reprezentácii Holandska využíval Georginia Wijnalduma. Preto nie je prekvapením, že Barcelona má záujem práve o tohto hráča Liverpoolu. Ak sa prestup nakoniec nepodarí, na tejto pozícii by mohol hrávať Philippe Coutinho. Ďalšou možnosťou je Pjanić, alebo Messi by mohol hrávať na stiahnutejšej pozícii. Tejto úlohy by sa mohol zhostiť dokonca aj Pedri.

Po stranách Koeman preferuje krídelníkov, ktorí sú priamočiari a sú nebezpeční aj pred bránkou súpera. Ansu Fati má profil, ktorý presne pasuje do plánov trénera Blaugranas, zatiaľ čo z nového systému by mohol ťažiť aj Ousmane Dembélé. A čo hrot? Ak nepríde Lautaro Martínez, ofenzívu Blaugranas by poviedol Antoine Griezmann.

"So všetkým rešpektom, nie je krídelník," uviedol Koeman na adresu Griezmanna. Ak sa Francúz ocitne v základnej jedenástke spolu s Messim, rozostavenie by sa mohlo zmeniť na 4-2-3-1 a Argentínec by hral za chrbtom bývalej hviezdy Atlética Madrid.

Po taktickej stránke majú mužstvá Ronalda Koemana jednu základnú črtu a tou je ostrý presing a ten sme zo strany Blaugranas už nejaký ten čas nevideli. Holanďan nemá tendenciu vytvárať presing veľmi vysoko, ale zároveň nečaká na to, kým sa súper dostane až na jeho polovicu. Koemanov plán je zrejmý - jeho mužstvo bude vytvárať tlak na loptu v strede poľa a po jej získaní zakladať rýchle priamočiare útoky.

zdroj: marca.com
foto: marca.com

Diskusia

10 komentáre
Marian Premium
2020-09-10 09:58:02
Uvidíme, dopredu nesúdim. Ale ja by som rozhodne videl minúty aj pre Puiga, Trincaa, Pedriho. V prípade Puiga výraznejšiu minutáž ako pre nováčikov.
2020-09-10 10:02:52
8 gólov sme dostali a štvorica vzadu ostáva rovnaká? Ani jeden z nich nemá na základ klubu čo chce všetky trofeje.