Marc Cucurella je odchovancom FC Barcelona, no klub ho predal do Getafe. Mladík pred dnešným večerným zápasom Getafe s Barcelonou poskytol rozhovor pre katalánsky denník Sport.

Vyzeráš šťastne.

"Úprimne? Som. Cítim sa dobre, som spokojný a chcem, aby to tak zostalo."

Si spokojný po uzatvorení prestupového obdobia? Hovorilo sa o tom, že si mohol odísť.

"Objavil sa záujem z rôznych klubov, ale žiadny mi neponúkol to, čo mám v Getafe. S rodinou som tu veľmi spokojný. Máme skvelé mužstvo a udržali sme si káder z poslednej sezóny. Pred rokom sme odohrali dobrý ročník až do prestávky spôsobenej pandémiou koronavírusu. Záver sezóny už nebol taký, aký sme chceli. Mám dôveru trénera, je to pre mňa veľmi dôležité, pretože môžem rozvíjať svoju hru."

Teraz hráte proti 'novej' Barcelone Ronalda Koemana.

"Myslím si, že Barcelona má káder podobný tomu z posledných rokov. Zlepšila isté aspekty. Stále je skvelým mužstvom a je predurčená na boj o všetky trofeje. Nám sa darí dobre, veríme si a budeme bojovať o tri body."

Posledné hodiny prestupového obdobia boli intenzívne. Sledoval si to?

"Bolo to naozaj zaujímavé, sledoval som to ako jeden z divákov. Postupom času sa objavovalo čoraz viac špekulácií. Neistota tu bola až do poslednej chvíle, nešiel som spať, kým nebolo po všetkom."

Improvizácia s Rafinhom, ktorý nedostal šancu a na poslednú chvíľu odišiel zadnými dverami... Pripomenulo ti to tvoj odchod?

"Áno, samozrejme. Myslím si, že je to výsledok zlého riadenia klubu v dôsledku nutnosti znížiť výdavky na mzdy resp. potreba získať financie. So mnou to bolo podobné. Myslím si, že príčinou sú predovšetkým peniaze, ktoré sú dôležitejšie, než dôvera v mladých. To isté postretlo Carlesa Péreza, ktorý musel zo dňa na deň prestúpiť do Ríma. Všetko sa deje z núdze kvôli výdavkom a stratám, ktoré klub má."

Zaslúžia si odchovanci viac príležitostí?

"Keď veríte v La Masiu, tá vždy odpovie, čo dokázali Ansu a Riqui. Ak dáte hráčovi šancu, odvádza dobrú prácu. Pre mladého hráča je však ťažké, aby od prvého dňa hral výborne, ale ak mu dôverujete a bude sa cítiť dobre, bude môcť uspieť, pretože má zodpovedajúcu úroveň."

Si sklamaný...?

"Áno aj nie. Myslím si, že som nedostal šancu. Zahral som 5 minút v Copa del Rey a týmto spôsobom je ťažké dokázať, či som dobrý alebo nie. Na druhej strane toto rozhodnutie viedlo k tomu, že som tým hráčom, akým v súčasnosti som. Pre odchovanca je to náročné, ale mojim cieľom bolo uspieť vo svete futbalu a keďže sa to nepodarilo v Barcelone, tak som odišiel. Vďaka Eibaru a Getafe som si získal miesto v La Lige a bol som povolaný do reprezentácie."

Zavrel si navždy dvere do Barcelony?

"Barcelona bude vždy Barcelonou. Je to môj domov. Každý by sa chcel vrátiť domov. Pracujem kvôli sebe, aby sme mali skvelý káder. Ak budem mať niekedy príležitosť sa tam vrátiť, bol by som veľmi rád."

Hejteri však argumentujú, že nehráš na kraji obrany...

"(smiech) Hral som tam po celý život, od alevín až po Barcelonu B. Keď som odišiel, presunuli ma viac dopredu, pretože tvrdili, že môžem byť prínosnejší v presingu, v strede, kde sa cítim dobre a môžem asistovať. Aj v Barcelone som bol po väčšinu času na súperovej polovici, v blízkosti pokutového územia. Moja hra sa veľmi nezmenila, hoci teoreticky hrám viac vpredu."

Si v kontakte s hráčmi Barcelony?

"Áno, mám tam skvelých kamarátov ako Aleñá či Riqui, s ktorými som hrával v mládežníckych kategóriách."

Menoval si dvoch hráčov, ktorí sa nenachádzajú v plánoch Koemana. Čo by si im poradil?

"Pre mňa je to jasné - každý rozhoduje o svojej budúcnosti. Najdôležitejšie sú minúty a dôvera. Najmä u mladých. Je to ťažké, pretože sa nachádzajú vo veľkom klube ako Barcelona, ale ako priateľ im zo skúseností radím odchod, spoznať iný futbal, iným spôsobom myslenia, ktoré ich obohatí a prinúti ich rozvíjať sa. Bez minút je veľmi ťažké sa zlepšovať."

Messi chcel odísť...

"Na začiatku som tomu nemohol uveriť. Myslím si, že ho urazilo to ako vedenie riadi tento klub. To dokazuje, že veci sa nerobia dobre. Hráč ako on, časť histórie klubu, ktorý chce odísť do klubu súperiaceho s Barcelonou o všetky trofeje dokazuje, že ľudia nie sú spokojní."

K zápasu s Barcelonou pristupuješ s veľkým nadšením.

"Vždy to motivuje. Ak nezahráme bezchybne, vyhrať nad Barcelonou bude veľmi ťažké. Okrem toho hráme proti mužstvu, v ktorom som strávil mnoho rokov a to je motivácia navyše. K zápasu pristúpim s radosťou a dúfam, že pôjde o skvelý zápas."

zdroj: sport.es
foto: facebook

Diskusia

2 komentáre
2020-10-17 10:54:12
"Keď veríte v La Masiu, tá vždy odpovie, čo dokázali Ansu a Riqui. Ak dáte hráčovi šancu, odvádza dobrú prácu. Pre mladého hráča je však ťažké, aby od prvého dňa hral výborne, ale ak mu dôverujete a bude sa cítiť dobre, bude môcť uspieť, pretože má zodpovedajúcu úroveň."

Toto by som zlatym vryl na vsetky steny utrob Nou Campu, aby to mali vsetci ludia z vedenia na ociach.
2020-10-17 15:46:48
Ak bude znovu postavený Griezmann do základu, tak budem držať Getafe.