Zdá sa, že hrozba vytvorenia Superligy prinútila UEFA začať s plánovaním reformy Ligy Majstrov. Podľa medializovaných informácií európska organizácia pracuje na zavedení niekoľkých zmien od sezóny 2024/2025.

Informácie médiá hovoria o tom, že UEFA chce zvýšiť počet účastníkov Ligy Majstrov z 32 na 36 klubov. V prvej fáze sa by súťaž konala v šiestich skupinách, v ktorých by sa ocitlo po 6 tímov. Postup by si vybojovali dva najlepšie tímy z každej skupiny a štyri najlepšie tímy z tretích miest. Kluby, ktoré ukončia súperenie v skupinovej fáze na 17. až 24 mieste, postúpia do Európskej ligy. Každý tím by v novej Lige Majstrov odohral minimálne desať zápasov a finalisti by odohrali až sedemnásť stretnutí.

Ďalšou novinkou môže byť to, že osemfinálové dvojice sa nebudú žrebovať. Po skončení skupinovej fázy by sa kluby zoradili do rebríčka podľa dosiahnutých výsledkov. Najlepší tím by nastúpil proti šestnástemu, druhý proti pätnástemu a tak ďalej. Vylúčené nie je ani iné riešenie a to zavedenie druhej skupinovej fázy.

Navrhovaný formát má v každom prípade vplyv na národné súťaže, ktoré by museli znížiť počet účastníkov v prvej lige z dvadsať na osemnásť. Cieľom zmien je zatraktívniť súťaž vyšším počtom zápasov a zvýšenie príjmov, ktoré si rozdelia samotné kluby. Návrh by mal byť predložený Európskej asociácii klubov, ktorej sa nový formát pozdáva. Projekt má byť reakciou na úsilie európskych elitných klubov, ktoré sa snažia vytvoriť Superligu.

FIFA dnes na druhej strane oznámila, že plánovaná inaugurácia nového formátu Klubových majstrovstiev sveta bude preložená z dôvodu pandémie. Revolučné zmeny predpokladali účasť až dvadsiatich štyroch klubov a premiéra tohto turnaja sa mala konať v júni 2021 v Číne. Zaujímavosťou je, že vo februári sa majú konať Klubové majstrovstvá sveta 2020 ešte v starom formáte.

zdroj: Catalunya Radio as.com
foto: facebook

Diskusia

7 komentáre
2020-12-04 22:00:11
Najprv by mali konečne zrušiť pravidlo o vonkajšom góle. To má štve každoročne a žiadnu spravodlivosť, že postúpi lepší to nezabezpečuje. Pri nerozhodnom skóre by sa mali hrať minimálne penalty ak nie aj predĺženie. Čo sa týka tohto formátu, tak vyzerá zaujímavo. Hlavne by som uvítal to zmenšenie účastníkov v ligách a skrátil tak ligovú sezónu na nejakých max. 32-34 zápasov.
Jhonys Admin
2020-12-04 22:43:48
přidávat další zápasy je ze sportovního hlediska nonsens - už tak je kalendář nabitý k prasknutí. Hráči nejsou roboti. Stále více velkých trenérských jmen volá po tom, aby se asociace začaly zabývat úpravou kalendáře a oni místo toho ho plánují ještě víc zhustit :D :D