Bývalý záložník FC Barcelona Ronald de Boer tvrdí, že Frenkieho de Jonga negatívne ovplyvňuje fakt, že na jeho prirodzenej pozícii naďalej hráva Sergio Busquets.

De Boer, ktorý v súčasnosti trénuje v akadémii Ajaxu, je názoru, že Busquets by už nemal hrávať pravidelne, aby príležitosť prezentovať svoje kvality dostal Frenkie de Jong práve na poste pivota. "Busquets je úžasný futbalista, ale potrebuje veľkú ochranu," povedal De Boer v rozhovore pre El País. "Ak musí pokryť veľký priestor, ocitne sa v problémoch. To má vplyv na celé mužstvo a tiež De Jonga," povedal.

"De Jong je budúcnosť. Busquetsova kariéra je na konci. Milujem Busquetsa. Ale má určitý vek a niekedy kluby aj tréneri priveľmi dlho lipnú na hráčoch, ktorí by mali ustúpiť. Budúcnosť tvoria De Jong, Gavi, Pedri, Nico. S týmito hráčmi bude mať Barcelona úžasný stred poľa," vyhlásil.

De Jong prestúpil do Barcelony v roku 2019, ale doteraz nedokázal naplno ukázať svoj potenciál. V poslednom období je tvrdo kritizovaný, pretože hráva v slabej forme. De Boer vysvetlil dôvody tohto stavu: "De Jong je naďalej skvelým hráčom pre Barcelonu. Ale teraz, keď vidím jeho pohyb po ihrisku, pôsobí dojmom, že to robí veľmi hanblivo. Nevyžaruje z neho energia, ktorú zvyčajne má. Zdá sa, že je trochu stratený. Nevyzerá šťastne," vysvetlil.

"Ovplyvniť ho mohli neustále zmeny na trénerskom poste. Okrem toho je tu fakt, že Busquets je naďalej hráčom základu na pozícii, ktoré sa De Jongovi hodí v strede poľa najlepšie. Je to úloha, ktorá by mu sadla, pretože vie aj veľmi dobre brániť. Je rýchly, dostatočne vysoký na to, aby vyhrával vzdušné súboje, dokáže pokryť veľký priestor. De Jong je spolu s Kantem jedným z najlepších. Ale Frenkieho všestrannosť je unikátna: žiadny stredopoliar sa nedokáže pohybovať tak prirodzene ako šestka či osmička," dodal De Boer.

zdroj: marca.com
foto: Shutterstock

Diskusia

9 komentáre
2022-01-25 09:41:55
Príde tunno a hneď to poprie a vytiahne štatistiky, že Busquets je najlepší na svete a v roku 2017 ho chcel Klopp a podobne. Prípadne útok klasický na to, že je to holanďan.
2022-01-25 09:46:06
"Busquets je úžasný futbalista, ale potrebuje veľkú ochranu,"

"Ak musí pokryť veľký priestor, ocitne sa v problémoch. To má vplyv na celé mužstvo a tiež De Jonga,"

100% súhlasím