Zdá sa, že futbal založený na držaní lopty čakajú veľmi ťažké časy. Veď len v poslednom 8. kole La Ligy 7 z 10 zápasov vyhrali kluby, ktoré mali v zápase nižšie percento držania lopty. V podstate len Sevilla s Espaynolom vyhrali svoj zápas a mali aj viac z hry.

Ak sa pozrieme na ďalšie štatistiky, je jasné, že sa nejedná o náhodu, pretože v tejto sezóne sa doteraz odohralo 79 ligových zápasov, z ktorých len 24 vyhrali mužstvá, ktoré mali vyššie držanie lopty. Je to len 30%. 25 zápasov skončilo remízou a 30 zápasov vyhrali tímy s nižším percentom držania lopty, teda 38%.

V 8. kole mali najvyššie držanie lopty kluby ako Barcelona (76%), Real Madrid (70%) a Athletic Club (69%), no svoje zápasy vyhrať nedokázali. Fanúšikovia týchto klubov si pritom v rôznych prieskumoch žiadajú, aby ich tímy hrali priamočiarejšie. Vyzerá to tak, že futbal v štýle tiki-taka postupne vymiera.

Real Madrid či Barcelona v tejto sezóne v držaní lopty dominujú, ale výsledkovo zaostávajú. Veď v doterajšom priebehu La Ligy vyhrali len 4 zápasy. Na Barcelone je napríklad vidieť, že držanie lopty neprináša veľa efektivity, keď lopta sa medzi hráčmi zvyčajne posúva len okolo stredového kruhu.

Podobne na tom bolo aj Španielsko na Majstrovstvách sveta. V zápase s Ruskom zaznamenalo vyše 1000 prihrávok a aj tak prehralo a s turnajom sa rozlúčilo. Výsledky v La Lige poukazujú na to, že futbal založený na držaní lopty veľmi efektívny nie je. Zdá sa, že tiki-taka je umenie, ktoré vymiera.

Ešte nie ste členom skupiny Culés na Facebooku? Pridajte sa a hrajte pravidelne o hodnotné výhry!

➡️ www.facebook.com/groups/SKCZcules ⬅️

zdroj: marca.com
foto: marca.com, sportingnews

kluc

38
2018-10-10 10:11:25

Toto čo teraz hráme nie je tiki-taka, je to len držanie lopty a raz za čas vymyslenie niečo do 16-ky. A to je rozdiel. Tiki-taka bolo o risknuti vniknúť do 16-ky prihrávkami. Teraz hráme na istotu .
Hadam nebudeme naschvál strácať lopty aby sme potom presovali alebo hrali na protiútoky.

BayernMunchen

7
2018-10-10 14:01:06

Presne tak. To co teraz hrrame nema s tiki-taka nic spolocne. Tiki-taka je zalozena na hre na jeden dotyk a pohybe bez lopty. Ked sa pozeram na dnesnu barcelonu, kazdy hrac okrem Messiho loptu drzi 3-4 dotykmi a ostatni stoja. Takto tazko nejakeho supera prekvapime

Tom10Fantasy

6
2018-10-10 10:18:48

Držanie lopty má byť nástroj k vytváraniu si šancí a strieľaniu gólov. Ak sa to nedarí, držanie lopty nemá ten správny účel. To isté platí o prihrávkach. To čo teraz hráme správny účel nemá. V LM to je o inom. Tam nám to ide výborne. V lige by to ale chcelo značne väčší pohyb, výmenu miesta v kombinácii s krátkymi a rychlymi prihrávkami. Nebolo by má škodu keby si hráči pozreli akcie zo sezóny 10-11. Nie je dôvod aby tie akcie teraz nevychádzali, len sa o ne treba pokúšať. Napríklad gól messiho proti villarealu po kombinácii s pedrom, gól messiho proti panathinaikosu po kombinácii s tuším xavim a villom, gól xaviho proti arsenalu, gól villu do prázdnej brány po prihrávke tuším pedra, gól messiho v remontade proti ACM v 2013 po kombinácii so žabím, gól myslím že alexisa proti levante navasovi po prihravke zdá sa mi že cesca z prvého zápasu sezóny 13-14. A kopec ďalších akcií ktoré sa gólom neskončili. Problém je že o takýto pohyb a takéto akcie sa ani nepokusame. To je to najhoršie. A hráči na to sú.

Tom10Fantasy

0
2018-10-10 10:20:24

*nie žabím ale xavim

Tom10Fantasy

2
2018-10-10 10:28:47

Alebo teraz gól moratu po peknej akcii asi troch hráčov a prihrávky hazarda. Sarri hrá s chelsea veľmi pekný futbal, takisto hral pekne aj s ssc. Ďalší príklad, gól messiho proti as rím v sezóne 15-16 po nádhernej výstavnej kombinácii s neymarom a suárezom. Keď sa to dobre zahrá, tá obrana to nemôže stíhať lebo do tej akcie nebudú "zapojení" všetci obrancovia súpera, ale povedzme len traja.

jokerito

4
2018-10-10 10:34:46

Mas pravdu Tom. Tiez som videl v ligovych zapasoch ze prave ten pohyb tam chyba. A tiez mi pride, ze su tam na to hraci ktori to zvladnu.

Tom10Fantasy

1
2018-10-10 10:43:07

Jasné že sú. Coutinho, messi, semedo, alba, suárez by sa tiež si toho znova dostal. Takisto Rakitic. To že robí spinavu robotu neznamená že nevie hrať technicky futbal. Len mu na to treba dat priestor. Alebo nasadiť arthura.

Timothy

1
2018-10-12 17:09:49

Suhlasim, zo všetkým :D tiež by sa mi tam hodil Arthur, a ešte Malcom.. len keby že hra :D

juraj244

8
2018-10-10 10:23:04

Nevymiera, stačí sa pozrieť na Guardiolu a City.

jokerito

-2
2018-10-10 10:37:00

Ja neviem, ja si asi vzdy vyberiem nejaky divny zapas, lebo vzdy ked to City zapnem, tak tam ziadne az take zazraky nevidim. Aj teraz z Liverpoolom, ved ten zapas bola nuda.

jokerito

-9
2018-10-10 10:38:31

*s Liverpoolom. Este by som povedal k tomu , ze mne pride ze s City hra Pep podobny futbal ako s Bayernom. Celkom dobry, ale na tych najlepsich mu to nakoniec nikdy nestaci.

cruyff

7
2018-10-10 10:23:14

vymiera? prečo...všetko záleži na tom ake typy hračov sa v mužstve nachadzaju a aký trener ich trenuje,...radšej budem pozerat na hru kde mužstvo dokáže hrat kreativne a dokáže prelomit autobus súpera a nie, že mužstva hraju hore dole, že ani kamera nestíha chyba za chybou sa vali....rad pozeram na City lepo Pep ma svoju DNA, ktorú dokaže pretavit do hry kde hrači sa dokažu ešte pohrat so superom s %tualne vyššim držaním lopty....a že my hrame to čo hrame, to len ,,vdaka,, výberu nových hračov, ktorým sa tažko etabluje pod trenerom, ktorý mal inu predstavu o výbere hračov fcb...je nemyslitelne aby nas stale zachranoval jeden hráč...stojíme na tenkom lade a je otazkou času a budeme sa čudovat, že prečo...visca

adriano

1
2018-10-10 11:44:37

Tak tak pravdu mas.Este by som podotkol ze aj bayern pod haynkesom hral podobny fotbal sdrzanim lopty.Treba len najst vhodnych hracov na taky system a uvideli by sme ze ta hra nevymrela len ty hraci ktory na nu mali uz zostarli a nahrada zatial neprisla.

Michal017

-3
2018-10-10 10:23:22

Slabší týmy neměly na výběr, musely se adaptovat. Tottenham hrál otevřený fotbal, dalo se na to konečně dívat ale dostal 4 kusy, tak to je a bude. Barca má svůj styl..ten se ale bude muset postupně změnit, jinak jí ujede vlak.

rominho

4
2018-10-10 10:56:27

rychlejsie od nohy, treba byt kreativnejsi a neprihravat stale poslusne messimu, ako to robi alba v 16-ke. to je na posmech. sme proste viac citatelni, ako v minulosti, kedy to nebolo len o messim. nasadit mladu krv, strielat z poza 16-ky, prebijat sa, supera nutit k faulom.

Jestper9

5
2018-10-10 11:00:09

Problem nie je v drzani lopty :) pokial by loptu drzal team, co z toho aj nieco spravi, tak by to bol pre supera problem. Vsak vyhrat sa da len s loptou. Toto vyznelo, ako keby sa mala lopta odovzdavat:) problem ke ten, ze to drzanie lopty je vela krat len preto, aby ju nemal super ale ani team co drzi nevie a nou nic. Priklad Barcelony. A team sa stiahne a na 16 koncime a prihravame dozadu a do stran. A to sa uz aj za pepa zacalo diat. Jediny, kto na to voli apravnu metodu je coutinho. Vserci su stiahnuti? Tak strielam zdialky. Lenze uz ostatni vedia ze to len on robi tak okrwm messiho sa snazia drzat aj coutinho mimo dostrel aj ked on aj tak aj z uhliv akusa co je ok. Messi ma prieniky super ale mohol by z dialky aj on viac skusat.bsak ma vybornu strelu. A keby sa pridaju dalsi, tak ani to zatahovanie sa do obrany by super az tak nerobil a drzanie lopty by bolo opat velkou zbranou.

Jestper9

3
2018-10-10 11:14:04

V Barcelone sa musi niečo zmeniť. A to teraz nevravim, ze trener hned, lebo premna zamna nech aj ostatne, ale musi aj on vidiet, ze toto nefunguje. Nehráme ani efektívne ani efektne. Jeden zápas moze hocikto s hocikým prehrat. Su aj zle dni. Ale 4 zapasy po sebe v lige takto zlý výkon podať herne aj výsledkovo... to už niečo znamená. Ci uz zostavu pomeniť, alebo herný system. Toto je velmi zle obdobie Barcelony. Hrou hlavne myslim. A je to škoda a zvláštne, keďže máme výborných hráčov. Rijkaard napr. nemal menami tak nabitý káder a aký pekný futbal hral? Pre mna osobne dokonca krajsí mozno ako Pep v istých aspektoch. A teraz nevieme pomaly 5 pekných akcií za zápas spravit.

RastoD

3
2018-10-10 11:32:01

skôr ide o to, že z pôvodného držania lopty, zameraného na tvorivé a prekvapivé vyšachovanie protihráčov sa stalo držanie lopty ako prevencia pred jej stratou. často vidno, že tím loptu nedrží preto, že niečo ide vymyslieť, ale práve preto, že nič vymyslieť nejde alebo nevie. keď chýba tvorivosť, musí nastúpiť aspoň rýchlosť a dravosť. posúvanie lopty do bokov a potom na brankára, to naozaj nie je dobrá metóda. niekedy mi to príde, že hráči zabudli, že majú akciu smerovať k bráne.

PEKKI

6
2018-10-10 12:06:19

smutne je to ze to chapu vsetci okrem VALVERDEHO !! TREBA AJ DRZAT LOPTU ALE TAM TREBA AJ KREATIVITU, NIE LEN ALBA POD SEBA NA MESIHO A SKUSAT TO DOOKOLA,...vsak je to smiesne!!!!! da sa pozerat na jeden z piatich zapasov ,..UBOHE NA TO KOLKO PENAZI TADE TECIE!!!.... ALE VO VEDENI SU ASI SPOKOJNY S VALVERDEM KTORY BERE PENIAZE ZA UUPLNE NIC.

Petros

2
2018-10-10 12:27:23

Stejně naše držení míče na jistotu nakonec skončí špatnou přihrávkou a tím, že to bývá většinou dozadu, tak dáváme soupeři větší šanci na vstreleni gólů, protože to má blíž k naší brance. A tyhle ztráty bývají také často úplně zbytečné kolikrát ani soupeř nemusí vyvinout pressing

senior47

2
2018-10-10 13:41:37

Podľa mňa je t.č. City jednoznačne najlepšie hrajúce mužstvo. Ich rýchle a často nečakané prihrávky na kolmo nabiehajúcich útočníkov je radosť pozerať. Lenže oni sú stále v pohybe. Ďalšou podmienkou takejto hry je otázka prvého dotyku pri preberaní lopty. Najväčšie ťažkosti s tým má Suarez, ale občas aj Rakitič. Stredový hráči ani neskúšajú kolmé lopty, a preto naša pomalá hra - často alibistická- nevedie k úspechu. Mne sa veľmi páči podobná ale rýchla hra novej Španielskej repre. pod L. Enriquem. Dop si pozrieť opakovane zápas vo Webley Anglicko-Španielsko. Bola to vysoká škola futbalu. Čiže aj tzv tiki-taka s dominanciou držania lopty môže byť účinná. Taktiež proti Chorvátsku si vytvárali jednu šancu za druhou. Aj pre mňa je nepochopiteľné, prečo nový hráči nedostávajú možnosti aspoň 30 min, veď nemúžu byť horší ako súčasný , ktorým to práve neide.

PEKKI

1
2018-10-11 19:25:04

presne ,...ale to musi naordinovat trener ,...a nie ten zmok VALVERDE

Ortiz

1
2018-10-11 06:30:18

Neni to o hracich ale jak to trener naordinuje. Mit Guardiolu s timto tymem, tak na nas nema nikdo

PEKKI

1
2018-10-11 19:26:16

TAK -TAK,.. SVATA PRAVDA

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.