Quique Setién v prvom zápase po obnovení ligy nedal šancu mladíkom. A hoci to nie je správne, treba to chápať. 

S novým trénerom prišla do Barcelony aj túžba po väčšom priestore pre mladíkov. Quique Setién na svojej prvej tlačovej konferencii povedal: "Tí, ktorí ma poznajú, vedia, že ma akadémia zaujíma. Pokiaľ sa mladí budú rozvíjať, budú hrať v prvom tíme."

Konečne! Valverdemu sme mohli vyčítať mnoho vecí, ale zo všetkého najviac azda práve odmietavý postoj k akadémii. K tej akadémii, ktorá je v jadre barcelonskej DNA, k tej akadémii, z ktorej vzišiel najlepší tím všetkých čias.

Pod Valverdem sa žiadny hráč z nižších kategórií nedokázal etablovať v prvom tíme, hoci sme si všetci šepkali o potenciále Riquiho Puiga, Mirandu, Carlosa Péreza či Cucurellu. Je legitímne, že tréner dáva najviac šancí hráčom, ktorým najviac dôveruje, no dlhodobé ignorovanie cantery môže mať širokosiahle dôsledky

V súčasnom futbale majú všetky veľkokluby vlastných skautov na všetkých kontinentoch, a tak je utopické myslieť si, že Barca objaví talent, ktorý ostane nepovšimnutý v očiach Madridu, PSG či Manchestru City. V takomto okamihu - keď o mladého hráča prejaví záujem viacero popredných tímov - je nutné mladíkovi a jeho rodine predostrieť ponuku, ktorá sa neodmieta. 

Bohaté kluby ako Paríž či City, prirodzene, položia na stôl obrovské peniaze, ktoré Barca nedokáže ponúknuť. A ani by nemala - je zvrátené, že pätnásťroční chlapci zarábajú, viac než ich rodičia zarobia za celý život.

Lenže Barca mala v rukách kartu, ktorou dokázala mladíkov presviedčať aj napriek nižšej finančnej ponuke. Z La Masíe sa stala značka, o ktorej sa hovorilo ako o najlepšej vstupnej bráne do prvého tímu blaugranas - mladé talenty vedeli, že ak sa chcú dostať do áčka, najspoľahlivejšia cesta vedie cez akadémiu.

Čo sa však stane, keď to prestane platiť (ako sme to videli pod Valverdem)? Okrem toho, že Barca príde o svoju základnú charakteristickú črtu, na ktorú sme všetci hrdí, jej budú unikať veľké talenty svetového futbalu. A vyplýva z toho aj to, že bude musieť robiť stále viac obrovských nákupov, a tak bude mínať viac na prestupovom trhu.

No a čo s Quiquem?

V pozápasovej rubrike Najlepšie a Najhoršie sme správne napísali, že najhoršie na zápase s Mallorcou (4:0) bolo opätovné ignorovanie mladíkov. Nemajte nám to za zlé - po Valverdeho dobe sme na to veľmi hákliví.

Tréner Setién mal k dispozícii päť striedaní, ale namiesto toho, aby poslal do hry nejakého canterana, prišli Rakitić či Firpo. Fati, Monchi, Puig či Collado, naopak, zápas sledovali len z lavičky.

Je dôležité upozorňovať na to, aby sa z odmietania La Masíe nestal znova precedens. Zároveň však, prosím, nerobme unáhlené závery! 

Treba chápať, že v prvom zápase po trojmesačnej prestávke tréner pošle do hry zverencov, ktorým najviac dôveruje. Môžeme si o Rakitićovej forme z ostatných mesiacov myslieť čo chceme, ale v mužstve je len málo skúsenejších hráčov ako on. Ivan možno nepodal ideálny výkon, ale presne vedel, čo urobiť, aby sa nezranil a upokojil tempo hry. 

Táto minca má však ešte jednu stranu - Setién nemôže vyvolať v tíme anarchiu. Aj Rijkaard a Guardiola, pod ktorými cantera prekvitala, v úvodných zápasoch na trénerskej stoličke nechali hrať "starých harcovníkov" a mladí dostali šancu až neskôr. 

Je to úplne bežná stratégia. V úvodných zápasoch pod novým koučom, prípadne v prvých zápasoch sezóny, hrajú ostrieľaní matadori, ktorí dostanú pocit dôležitosti. A potom začne tréner citlivo vyvažovať skúsenosti a mladícku dravosť a postupne rotuje zostavu. 

Pod Setiénom svoju šancu mladíci ešte dostanú. Verím tomu. Chcem tomu veriť. A keď ju nedostanú, budeme kričať. Ale zatiaľ, prosím, nerobme unáhlené závery!

Zdroj: © MeeTee
Foto: archív

Diskusia

4 komentáre
2020-06-15 08:14:40
Araujo dostal celych 90 minut tak nechapem ten hate
2020-06-15 10:16:38
Sám tréner sa po zápase vyjadril, že hrať budú všetci, tak nechápem takéto predčasné závery. Araujo dostal šancu od začiatku, v ďalšom zápase to môže byť niekto iný. Bez rotácie sa taká zápasová frekvencia nedá zvládnuť, takže treba byť trpezlivý a vďačný, že môžme opäť po dlhej dobe sledovať náš obľúbený tím.