Remíza proti Granade je ďalším z radu symptómom, ktoré poukazujú na to, že táto prechodná sezóna bude mimoriadne náročná. Katalánci prišli o mnohých hráčov, mnohí sú zranení a novým potrvá, kým sa zabehnú. Aj na Barcelonu je toho priveľa.

FC Barcelona pritom nie tak dávno patrila medzi najlepšie kluby sveta, prežívala najlepšie obdobie v klubovej histórii. Zlatá éra sa však skončila a nič po nej nezostalo. Teda, pár veteránov, ktorí ju zažili, ale tí už majú veľmi blízko k ukončeniu kariéry. To je všetko.

Najhoršie na tom je, že dobré časy sa skončili a zisk nových titulov je v nedohľadne. Barcelona sa v súčasnosti nachádza na konci dlhého procesu, kedy ich herný štýl chradne. Pritom tento štýl bol vždy ich identitou, v klube znamenal viac ako tituly či hráči.

Prvé náznaky zmeny prišli s vertikálnou hrou Luisa Enriqueho, ktorá bola odlišná od futbalového štýlu Johana Cruyffa. Potom prišiel Ernesto Valverde a jeho 4-4-2 - miestami sa zdalo, že sa až priveľmi zameral na defenzívu. V súčasnosti Barcelona Ronalda Koemana využíva vo svoje hre systém na troch stopérov. Katalánci takto hrali pravidelne počas uplynulej sezóny, v tejto v zápase proti Bayernu Mníchov a potom prišiel zápas proti Granade a úplná zmena taktiky. Barcelona sa zrazu zmenila na mužstvo, ktoré zasypalo pokutové územie súpera centrami. Okrem toho tréner do útoku poslal dvoch stopérov ako by to bolo útočníci. Tento spôsob hry však Koeman nevyužil len v koncovke zápasu ako to robil Johan Cruyff s José Ramonom Alexankom, Barcelona takto hrala oveľa dlhšie.

Barcelona na začiatku nového ročníka nepôsobí dobrým dojmom. Dve remízy a jasná prehra s Bayernom Mníchov to len dokazujú. Je pravdou, že Koemanovi chýbajú veľmi dôležití hráči, ale je potrebné, aby sme boli optimistickí. Aspoň v krátkodobom horizonte. Koeman po remíze s Granadou obhajoval spôsob hry svojho mužstva: "Táto Barcelona je iná ako tá spred ôsmich rokov. Hráme barcelonským spôsobom, ale nemali sme rýchlosť na krídlach, pretože Coutinho zbieha do stredu poľa a Demir taktiež nehrá vyslovene priamočiaro. Tak to je. S Ansu Fatim a Dembélém to bude iné, budeme mať viac driblingu. Musíme hľadať alternatívy," povedal.

Barcelona v poslednom zápase poslala do pokutového územia Granady až 54 centrov. Mužstvo dohralo zápas s Piquém, Luukom de Jongom a Araujom v útoku. Barcelona už skutočne nie je tou Barcelonou spred pár rokov. Tak ako povedal Koeman. Ani štýl už nie je na prvom mieste. Kataláncom vlastne nezostalo už ani to.

zdroj: marca.com
foto: marca.com

Diskusia

8 komentáre
2021-09-23 13:39:05
jj marca :D
2021-09-23 13:47:23
Jen takový komentář mimo. Ak nedokáží jeho hráči zahrát tu pozici kterým jim naordinoval tak pak je otázka proč ty hráče na ten post dává? ...Píše se tu něco o COutinhovi že není ani tak křídlo, protože se neustále zbíhá do středu pole. Tak proč to křídlo teda hraje? Proč nedostane pokyny aby si do toho středu nezbíhal a pracoval jen na prostoru křídla. Chápal jsem to v pozici Messiho a jeho roli v mužstvu. Ze nebyl kované křídlo ale spíš záložník ofenzivní záložník, často si míč převzal v záloze a rozjel to. Ale zrovna u hráčů typu Couts to nechápu. Když má akce rozjíždět tak at hraje zálohu. Když má hrát křídlo tak ať hraje křídlo, ale je na tom křídle. Pak je vidět že na Levu tam není nikdo a zbíhá si tam ze středu utoku Depay. Ale to je prostě ten systém celý pošahaný ;).