Tréner FC Barcelona Xavi Hernández sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zajtrajším dôležitým ligovým zápasom proti Atléticu Madrid, na ktorej odpovedal na otázky prítomných novinárov.

[Marc Brau, Barça TV] Môže byť zápas proti Atléticu Madrid zlomovým bodom alebo dobrou príležitosťou urobiť krok vpred?

"Zajtrajší zápas je pre nás ďalšie finále. Uvedomujeme si náročnosť zápasu, hráme proti úradujúcemu majstrovi, veľmi tvrdému mužstvu, ktoré so súčasným trénerom pracuje už dekádu a hrá takmer naspamäť. Atlético je trochu ako chameleón. Bude to ťažký zápas. Na Camp Nou sa vraciame po poldruha mesačnej prestávke. Chceme dokázať, že môžeme súperiť, že sme dobre trénovali a máme dobré pocity. Tri body budú v tomto súboji s bezprostredným rivalom veľmi dôležité. Ide o zápas takmer o 6 bodov, pretože ak vyhráme, predbehneme súpera."

[Raúl Salmurri, Catalunya Radio] Medzi povolanými je aj Dembélé. Aká bude jeho úloha v tíme?

"Okolnosti spôsobili, že sme pre Dembélého nenašli riešenie. Je súčasťou klubu a mužstva, má zmluvu. Všetci sme sa stretli a rozhodli sme, že keďže nevieme nájsť iné východisko, bude súčasťou tímu. Nemôžeme si streliť do nohy. Vie nám pomôcť, bol dobrým profesionálom. Také je rozhodnutie klubu a v správnom momente ho využijeme."

[Marca Ramon, RAC1] Bola pri spätnom pohľade stratégia v prípade Dembélého vhodná? Alebo táto vec vyvolala v Barcelone názorové rozdiely?

"Okolnosti sa zmenili. Urobili sme všetko možné, aby sme našli riešenie. Chápem pozíciu klubu, hráča a fanúšikov, ktorí sa môžu cítiť urazení. Musíme však myslieť na seba a byť sebeckí. Dembélé je hráčom, ktorý nám môže pomôcť dosiahnuť naše ciele. Aký to má význam, či sme sa pomýlili? Rozhodli sme sa spoločne, pretože sme jednotní, rodina. Pred mesiacom sme prijali rozhodnutie, ale okolnosti sa zmenili. Myslíme si, že pre mužstvo bude najlepšie, aby bol Dembélé súčasťou kádra."

[Adria Albets, Cadena SER] Myslíš si, že Barcelona môže po tejto situácii prísť o určitú autoritu medzi hráčmi a hráč by mohol byť zajtra na Camp Nou vypískaný?

"Myslím si práve opak, toto rozhodnutie sme vzhľadom na okolnosti prijali pre dobro tímu. Chceli sme, aby predĺžil zmluvu alebo sa našlo nejaké rozhodnutie. Také sú okolnosti a chápem, že fanúšikovia sa môžu cítiť zranení hráčom, ale je potrebné sa spojiť a myslieť na tím. Nech tí, ktorí prídu na Camp Nou, podporujú Dembélého pre dobro Barcelony. Chápem hnev fanúšikov, ale najdôležitejšie je mužstvo a Ousmane dobre trénuje, po celý čas bol profesionálom a je členom tímu."

[Josep Capel, Radio Nacional] Ako sú na tom Aubameyang a Traoré? Budú môcť hrať proti Atléticu v základnej zostave alebo nastúpiť z lavičky?

"Obaja trénovali normálne, Adama je možno v lepšej kondičnej forme, pretože Auba prekonal covid, trénoval individuálne. Rozhodneme zajtra, ale obaja sú dostupní, cítia sa dobre, hoci Adama trochu lepšie a prišli s veľkým entuziazmom. Chcem ich vidieť v tíme."

[Helena Condis, COPE] Ako si prežíval koncovku prestupového obdobia a ako ho hodnotíš?

"Klub odviedol skvelú prácu. Mateu, Jordi, prezident, Rafa, všetci odviedli skvelú prácu. Úsilie bolo mimoriadne. Pomohlo nám množstvo ľudí. Okolnosti neboli jednoduché vzhľadom na fair play, platový limit, ale mužstvo bolo posilnené a noví hráči nám pomôžu. Zo strany klubu to bolo dobrá práca, som spokojný."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Ako Dani Alves prijal rozhodnutie o tom, že nebude hrať v Európskej lige a akými kritériami si sa riadil?

"No, aby som bol úprimný, cítim sa zle, bolo to ťažké rozhodnutie. Nakoniec sme vybrali Daniho, pretože pravá obrana je lepšie zabezpečená. Áno, bol som voči nemu nespravodlivý, pretože veľa nám dáva na ihrisku aj mimo neho, a s určitosťou bude dávať aj naďalej. Muselo sa to dotknúť jedného z nových hráčov a padlo to na Daniho, ale rozhodli sme sa tak vzhľadom na pozície a nie je výkonnosť."

[José Agustin, Onda Cero] Barcelona vďaka zimným transferom získa veľa na rýchlosti. Ako to môže ovplyvniť spôsob, akým hráte?

"Nejde len o rýchlosť. Povedal by som, že hráči v istom veku lepšie chápu hru, ako napríklad v prípade Aubameyanga či Traorého. Získali sme veľa, pretože ak budú napádať vysoko, budeme mať šancu získať priestor. Aubameyang, Traoré alebo Ferran môže získavať nový priestor a generovať situácie jeden na jedného, čo je pre obrancov súpera ťažké. Získali sme veľa sily a možností v útoku. Máme viacero možností, čo sa týka krídelníkov a útočníkov a to je dobré pre konkurenciu v tíme a pre mňa v súvislosti s výberom zostavy."

[Francesc Latorre, TV3] Počas jednej z tlačových konferencií si pohrozil, že klub musí predĺžiť zmluvu s Gavim. Je to tak aj v prípade Arauja?

"Áno, je to pre nás priorita. Sme veľmi spokojní s jeho výkonnosťou. Je to človek, ktorého majú v šatni veľmi radi. Toto predĺženie je prioritou, uvidíme, či klub a jeho agent dospejú k dohode. Ronald je veľmi dôležitý v súčasnosti aj do budúcnosti."

[Jordi Blanco, ESPN] Kedysi si mal pochybnosti o tom, či sa Aubameyang adaptuje na herný štýl Barcelony. Čo zmenilo tvoj postoj v tejto veci?

"Nepovedal som, že sa nehodí do herného štýlu Barcelony. Povedal som, že viac využíva priestor a sú iní, viac kompletní hráči ako napríklad Luis Suarez. Aubameyang nám môže dať hĺbku, góly, jeho čísla to potvrdzujú, je rýchly... Je skúsený, môže nám zabezpečiť prítomnosť v pokutovom území. Musíme maximálne využiť prednosti každého hráča, taký je náš cieľ."

[David Ibanez, Mediaset] Hovoril si s Laportom o Dembélém. Myslíš si, že nechcel, aby hral?

 

"Všetci sme na jednej lodi. Sme ako rodina a rozhodli sme sa všetci. Nikto nerozhodoval jednostranne. Sme jedno mužstvo. Pred mesiacom sme prijali rozhodnutie, že Dembélé si musí nájsť iný klub, ale teraz je náš záver taký, že pre Barcelonu bude najlepšie, ak ho budeme využívať. Má kontrakt a môže nám pomôcť. Zajtra hráme kľúčový zápas a dúfame, že fanúšikovia nás budú podporovať."

[Josep Soldado, La Sexta] Bude Ousmane hrať po zvyšok sezóny a ak bude hrať dobre, navrhneš klubu, aby s ním predĺžil zmluvu?

"Ousmane je po celý čas hráčom klubu, ukazuje svoju profesionalitu na tréningoch aj na ihrisku. Nemôžeme poprieť jeho angažovanie. Ak ho budeme potrebovať, určite nám pomôže, o tom vôbec nepochybujem."

[Ferran Martínez, Mundo Deportivo] Je práca trénera nekomfortná práve kvôli situáciám ako tá s Dembélém?

"Vždy sa snažím nájsť to najlepšie riešenie. Ak sa to nepodarí, je potrebné hľadať ďalej. Je to len časť práce trénera, nie je to nič neobvyklé."

[Rafael Riverso, Tuttosport] Ako pristupuješ k Európskej lige, vnímaš túto súťaž ako príležitosť?

"Áno, najviac to vnímam ako príležitosť. Chceme ju vyhrať, vďaka tomu sa môžeme dostať aj do Ligy Majstrov. Počas zimy sme neboli na dostatočnej úrovni, ale naďalej sme v európskej súťaži, ktorú chceme vyhrať. Ja som mal možnosť hrať v Pohári UEFA, bohužiaľ sa mi nepodarilo siahnuť na titul. V tejto sezóne chceme zabojovať o víťazstvo."

[Jordi Domenech, El Periódico] Dá sa po zimných prestupoch a tých niekoľkých mesiacoch práce hovoriť o novej Barcelone?

"Som veľmi spokojný. Myslím si, že sa zlepšujeme z tréningu na tréning. K tomu nám môžu pomôcť aj noví hráči. Pracujeme vo vysokej intenzite. Uvidíme, čo nám prinesú nasledujúce týždne."

[Sport] Budú môcť Ez Abde a Ferran Jutglà počítať s minútami aj po príchode posíl alebo sa vrátia do rezervy?

"Chceme, aby boli ďalšími možnosťami do hry, pretože v predchádzajúcich týždňoch nám dali veľmi veľa. Ale ak pre nich nebude miesto, bude lepšie, ak budú dostávať minúty v rezerve."

[Marcelo Bechler, TNT Sports] Tento týždeň sa začali Klubové majstrovstvá sveta. Má podľa teba táto trofej v Európe význam? Zdá sa mi, že v Južnej Amerike sa tomu venuje väčšia pozornosť.

"Kluby v Európe bojujú o Ligu Majstrov, čo vám umožňuje zahrať si na tomto turnaji. Ešte dôležitejšie sú domáce ligy. Myslím si, že na iných kontinentoch má tento turnaj väčšiu váhu, napríklad v Južnej Amerike."

[Television Espanola] Joan Laporta povedal, že cieľom mužstva zostáva vyhrať La Ligu. Myslíš si pred zajtrajším zápasom to isté, alebo sú priority iné?

"V súčasnosti sa chceme kvalifikovať do Ligy Majstrov. Sme blízko, ale ešte sme to neurobili. Potom budeme môcť hrať ďalej, nič nevylučujeme. Strácame 15 bodov a máme zápas k dobru. Pokiaľ existuje matematická šanca, je to možné, ale uvedomujeme si, aká je to náročná úloha."

[Gerard Llorente, Mas que pelotas] V zime mužstvo neposilnil žiadny nový ľavý obranca. Bude Jordi Alba hrať opäť vždy alebo budeš počítať aj s Alejandrom Baldem?

"Balde je v súčasnosti zranený, bude chýbať 5-6 týždňov, ale máme aj iné možnosti. Pokiaľ ide o Jordiho, bez pochýb je pre nás kľúčový. Je to veľmi dôležitý hráč."

[Marta Garrido, Movistar+] Je káder po zimných prestupoch a rozvoji mladých hráčov taký, aký očakávaš?

"Áno, v zime sme posilnili mužstvo o hráčov na úrovni. Mužstvo je v procese zmien a uvidíme, kam nás to zavedie. Máme pekný tím, ktorý má ambície a chce vyhrávať. Budeme zo seba dávať všetko."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Akým spôsobom by mali privítať Luisa Suareza v Barcelone?

"Myslím si, že od fanúšikov si zaslúži potlesk. Po boku Eto'a bol najlepším hrotovým útočníkom v modernej histórii Barcelony. V šatni bol mojim dobrým kamarátom. Treba ho privítať s poctou. Škoda, že kvôli covidu sa nedočkal rozlúčky, akú si zaslúžil."

Gratulujem k príchodu nových hráčov. Chcel by som sa opýtať, či ti nevadí, že nie všetci hráči súhlasili so znížením svojho platu.

"Myslím si, že najdôležitejšie je, že najlepší hráči chcú naďalej prestúpiť do Barcelony. Niekedy musíte myslieť na potreby klubu. Situácia je taká, aká je, mám radosť, že Ferran, Adama, Dani a Auba sú s nami."

[El 10 del Barca] Traoré a Aubameyang hrali v Premier League, ktorá je iná ako Primera Division. Čo môžu podľa teba vniesť do tvojho mužstva?

"Myslím si, že futbalovú zrelosť. Sú v dobrom veku, aby súperili s najlepšími. K tomu sú prispôsobení intenzívnemu rytmu hry, aký sa prezentuje v Anglicku. Sú to pre nás skvelé posily."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

16 komentáre
2022-02-05 16:52:49
Ak ho fakt nechajú hrať pre mňa je to gól do vlastnej a ďalší hráči si môžu robiť z klubu záchod, už to tu bolo že si určovali trénera štýl tréningov a dokonca aj platy a dlhoročné zmluvy nemám k tomu milé slová dembo nemá žiadnu úctu ku klubu ale od klubu aj fanúšikov ju vyžaduje má charakter potkana!
2022-02-05 17:04:33
Jediný kto tu koho strelil bol Dembo keď strelil Barcu do chrbta. A my sa teraz ešte budeme tváriť že sa nič nestalo a že Dembo je ukážkový profesionál. Akurát sme si zase ako klub "natoto" do úst ako sa hovorí...