Denník Ara dnes zverejnil ďalšie kompromitujúce podrobnosti týkajúce sa práce Josepa Mariu Bartomeua v kontexte Espai Barça. Ukázalo sa, že bývalý prezident zatajil pred členmi vedenia skutočné náklady na projekt, ktoré boli reálne o tretinu vyššie.

Bartomeu v apríli 2016 zorganizoval akciu spolu s kapitánmi prvého tímu a trénerom, aby svetu predstavil maketu nového Camp Nou. Kým Bartomeu oslavoval, v klubových kanceláriách si uvedomovali, že tento projekt bol v takomto rozsahu absolútne nerealizovateľný. Je to názor Williama T. Mannarelliho, amerického architekta, ktorého Barcelona najala niekoľko mesiacov predtým, aby viedol proces prestavby Espai Barça. Rozpočet bol 600 miliónov eur a práce sa mali začať v lete 2017. Takéto podmienky schválili socios v referende v roku 2014. Postupom času sa objavovali hlasy, že zrealizovať tento projekt za takúto cenu je nemožné.

Ara informuje, že všetky tieto problémy boli odkomunikované aj s Bartomeuom, ale ten varovania ignoroval. Existuje dokumentácia aj e-mailová komunikácia, ktorá dokazuje, že Bartomeu o tom vedel. Prezident mal tieto informácie tajiť pred spolupracovníkmi z vedenia. Bývalý pracovník klubu, ktorý pracoval na projekte Espai Barça zároveň dodáva, že žiadna firma by sa nepustila do realizácie projektu v schválenej forme, čo potvrdilo aj súčasné vedenie Blaugranas. Joan Laporta sa pri pohľade na plány Espai Barça stretol s nemilým prekvapením.

Keď pracovníci klubu oznámili Bartomeuovi, že je nevyhnuté navýšiť rozpočet, ten odpovedal, že náklady by sa mali znížiť. Na niektorých veciach sa začalo šetriť, zvažovalo sa použitie lacnejších materiálov, až sa ukázalo, že realizácia celej operácie je nemožná. Nakoniec zvíťazil zdravý rozum a rozpočet bol navýšený z 600 na 815 miliónov eur. Bolo to konečná suma, ktorú mali socios potvrdiť v referende v roku 2020, ktoré sa však neuskutočnilo kvôli pandémii. Bartomeu musel neskôr rezignovať a všetko sa oddialilo.

Ani spomínaných 815 miliónov eur však nebola reálna cena. V skutočnosti mala byť minimálne o 30% vyššia. Nové vedenie pred niekoľkými mesiacmi uviedlo, že minutých bolo približne 125 miliónov eur, teda 25% pôvodného rozpočtu a dokončených bolo len 5% prác na Estadi Johan Cryuff. "Cena projektu by sa mala navýšiť na 1,5 miliardy eur. Žiadna firma by nepracovala, aby prišla o peniaze," povedal Ferran Reverter.

Mannarelli v klube už nepracuje. Prepustený bol v lete 2021. "Mohol tvrdo kritizovať Bartomeua a samotný projekt, ale dostal sa do bodu, keď na tom všetko niesol svoj podiel viny," ubezpečuje človek, ktorý má blízko k prezidentovi. V každom prípade je pravda, že architekt si pred prepustením objednal rozsiahly report o Espai Barça a varoval pred nákladmi a niektorými problémami. Komisia zodpovedná za Espai Barça sa tým zaoberala a v dôsledku toho sa zvýšili skutočné náklady z 600 miliónov eur na 1,5 miliardy eur. "Niektorí boli za, niektorí proti, ale aspoň sme povedali pravdu," dodal jeden z členov vedenia.

zdroj: ARA
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2022-06-25 15:01:54
Tá náhledovka nemá chybu! ?
2022-06-27 11:33:30
Potkan vy*ebaný smradlavý