Svetlo sveta práve uzreli prvé rozhodnutia v kauze Barçagate. Goal a Cadena SER informujú o záveroch, ktoré katalánska polícia doteraz vyvodila z dôkazov, ktoré zhromaždila.

FC Barcelona dlho popierala, že by si objednala vytvorenie účtov na sociálnych sieťach na ochranu dobrého mena klubu a Josepa Maria Bartomeua. Tvrdila, že chcela len monitorovať aktivitu v médiách a nemala informácie o publikovanom obsahu a ani si nič neobjednala. Takéto stanovisko verejne zaujal ako prezident Josep Maria Bartomeu, tak aj hovorca klubu či šéf právneho oddelenia. Katalánska polícia Mossos však po analýze množstva dostupných materiálov dospela k záveru, že všetky tieto aktivity si objednal klub.

Bartomeu si dokonca objednal audit, aby sa "očistil od týchto obvinení", ale polícia uviedla: "PwC dostal dokumentáciu vykonštruovanú vyšetrovanými osobami, ktoré manipulovali s poskytnutými informáciami. V počítači Jaumeho Masferrera, Bartomeuovej pravej ruky, sa našiel pravý dokument objednávky a druhý, upravený a predložený na audit. Originál hovorí o vytváraní neoficiálnych kanálov, zásahov, akcií a SEO." Táto časť bola v texte predloženom v rámci auditu cenzurovaná.

Polícia navyše zistila, že elektronické zariadenia predložené PwC na audit neboli tie, ktoré používali vyšetrované osoby. "PwC požiadal o duplikovanie elektronických zariadení niektorých zamestnancov klubu a vtedy šéf IT oddelenia (Sergio Jerez) dostal pokyn, aby týmto osobám vzal telefóny a odložil ich. Nie je jasné, prečo to bolo urobené a kde boli odložené. Na analýzu však putovali iné telefóny," dočítame sa v reporte od polície.

6. marca 2020 telefonovali Jaume Masferrer a Sergio Jerez a použili pri tom aj telefón, ktorý polícia odpočúvala: "Ahoj Sergi, uplynulo niekoľko dní a nemáme informácie o nových Iphonoch a MacPro. Hovorím to preto, leto je potrebné zachovať tie staré. Ďakujem," povedal spolupracovník Bartomeua.

Nakoniec Goal spomína správy dokazujúce, že Josep Maria Bartomeu platil novinárom, aby ho bránili, a útočili na jeho oponentov a protikandidátov vo voľbách. Dokonca došlo aj k falšovaniu faktúr.

zdroj: goal.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

5 komentáre
2022-07-01 18:06:28
Zavřít a zahodit klíč!!!
2022-07-01 19:17:16
Teraz sa "náhodou" objavil nejaký list. Len aby to nebol odputávací manéver od prestupových problémov.