FC Barcelona je miesto, kde sa toho deje nesmierne veľa. Spýtajte sa Xaviho.

Legendárna postava z čias, keď hrával, v januári oznámila rozhodnutie odstúpiť z funkcie trénera tímu na konci tejto sezóny. Toxicita okolo klubu ho vyčerpala natoľko, že sa necítil schopný pokračovať. Ani on sa nedokázal vyhnúť tlaku barcelonského "entorno". Španielske slovo "entorno", ktoré v doslovnom preklade znamená prostredie alebo okolie, vymyslel Johan Cruyff - ďalšia legenda Barcelony - keď bol trénerom v roku 1992, aby opísal jedinečný tlak klubu.

Po troch desaťročiach sa jeho intenzita len zvýšila. "Odkedy to Cruyff pomenoval, dostalo sa to na úplne inú úroveň," hovorí bývalý tlačový hovorca Barçy Toni Ruiz. "Je to širšie a oveľa komplexnejšie." Ruiz strávil v Barce 26 rokov, nastúpil do nej v roku 1996 a nakoniec sa stal riaditeľom klubovej komunikácie, než ho v roku 2021 nahradili. Odvtedy pracoval vo viacerých iných prostrediach a je presvedčený, že "stav pozornosti, tlaku a vonkajšej kontroly, ktorým Barça žije, nemá v športovom odvetví obdobu."

Dodáva: "Keď počujete, že niekto v Barce používa slovo entorno, má na mysli mix členov, fanúšikov, novinárov, ale aj bývalých prezidentov, trénerov, hráčov či dokonca politikov, ktorí boli v ktoromkoľvek momente spojení s klubom. Všetci títo ľudia vyjadrujú svoj názor okolo klubu prostredníctvom médií, sociálnych sietí alebo aj neformálnych stretnutí."

Ak existuje jeden hlavný faktor, ktorý prispieva k moci entorno, je to barcelonský prezidentský model. Členovia Barçy (socios) volia prezidenta klubu, pričom potenciálni kandidáti predstavujú rôzne vízie budúcnosti. Voľby sa zvyčajne konajú každých päť rokov a pri poslednej voľbe v roku 2021 bolo spočítaných 55 611 hlasov (50,42% účasť), pričom Joan Laporta zvíťazil s 54,28% (30 148 hlasov).

Fanúšikovia každého tímu majú právo na svoj názor, ale v Barcelone majú konkrétny vplyv, čo všetko okolo klubu politizuje. V priebehu uplynulého mesiaca sa druhý muž volieb v roku 2021 Victor Font niekoľkokrát vyjadril v katalánskych médiách, kde hodnotil stav klubu s jedným pohľadom už na ďalšie hlasovanie v roku 2026. Byť prezidentom Barcelony bol v minulosti bezkonkurenčný spôsob, ako získať širšie verejné a spoločenské uznanie a vplyv - v prvom rade v Katalánsku, ale teraz už aj globálnejšie.

Josep Lluis Núñez, najdlhšie slúžiaci prezident v histórii Barcelony (1978 - 2000), bol aspoň spočiatku najviac odhodlaný zastávať túto funkciu, pretože by ho zaradila medzi katalánsku elitu. Núñez, úspešný podnikateľ, sa narodil v meste Barakaldo v Baskicku. Stať sa prezidentom Barçy bol spôsob, ako získať úroveň vplyvu, ktorú outsideri ako on zvyčajne nedosahujú.

S pozíciou na vrchole Barçy je spojená obrovská moc a v boji o zabezpečenie si miesta sa začínajú politické hry. Musíte si vytvoriť vlastný príbeh a keď ste vo vnútri, všetko to pokračuje. Je to hra, ktorú nakoniec každý hrá vo vlastnom záujme. Konfliktné strany majú svoju vlastnú agendu a neváhajú ju aktívne presadzovať pri hľadaní uznania medzi fanúšikmi.

To všetko sa odráža v zložitej štruktúre komunikačného oddelenia v Barcelone. Sú tu firemní tlačoví pracovníci, zamestnanci, ktorí majú bližšie k prvému tímu, a niektorí, ktorí majú bližšie k vplyvným ľuďom prijímajúcim rozhodnutia v oblasti futbalu. Laporta má svoj vlastný komunikačný tím a Xavi si na začiatku tejto sezóny najal skúseného reportéra Barçy, ktorý sa stará o jeho vzťahy s médiami.

 "Všetky strany klubu veria, že je pre ne užitočné udržiavať určité vzťahy so stranou katalánskych médií, budovať si určité väzby vo vlastnom záujme," hovorí zdroj, ktorý mal blízko k trénerskému štábu Pepa Guardiolu v Barcelone. Rovnako ako všetky tu citované zdroje, aj tento radšej hovoril anonymne, aby chránil vzťahy.

"V Barcelone musia prevziať zodpovednosť aj novinári," dodávajú. "Keďže každý má bližšie k tej či onej strane klubu, v médiách sa viackrát objavia vymyslené príbehy. Keď sme boli v klube, bolo to také do očí bijúce. Nemám na mysli správy, ktoré boli zverejnené bez nášho vedomia, ale boli pravdivé. Hovorím o príbehoch, ktoré boli vymyslené a všetci v klube to vedeli, ale ktoré boli zverejnené ako služba niekomu alebo manéver proti inej osobe."

V Barcelone je stále bežnou témou, že sa objavujú nepresné správy zo strany vedenia, šatne alebo odinakiaľ. Ruiz hovorí, že "boj proti dezinformáciám" bol "najväčším bojom, ktorý sme museli zviesť" počas jeho pôsobenia v Barcelone. Dodáva: "Keď je značka Barcelona taká veľká a má taký obrovský vplyv na život v Katalánsku, potom sa okamžite ozve veľa nepovolených hlasov." Tieto "nepovolené hlasy" sa neobmedzujú len na kancelárie klubu.

Barcelona je bežnou témou diskusií v súkromných kluboch vyššej spoločnosti v meste, ako sú Circulo Ecuestre alebo Club Churchill. Hoci ústrednými témami na takýchto miestach môžu byť politika, obchod a financie, žiadna vášeň nezjednocuje v meste tak ako FC Barcelona. Väčšina bývalých a súčasných členov vedenia klubu bola súčasťou tejto scény, kde klebety a fámy prúdia všetkými smermi. Niektorí z nich, dokonca aj tí, ktorí stále pracujú pre klub, môžu nakoniec rozprávať protichodné verzie toho istého príbehu.

To všetko znamená, že každodenné dianie v klube a výkony na ihrisku sú pod neuveriteľným drobnohľadom. Manažér Barçy sa musí prispôsobiť, inak riskuje, že zostane pozadu: "Základy riadenia klubu sú všade rovnaké; všetko je dobré, ak vyhrávate, ale problémy vypuknú, ak prehrávate," hovorí zdroj, ktorý mal blízko ku Guardiolovmu trénerskému štábu.

"Barcelona sa líši tým, že všetci tréneri končia so zlým výsledkom. Keď Pep odchádzal, bolo tam napätie s vedením (prezidenta klubu) Sandra Rosella, napätie v šatni, napätie s médiami. Je tak ťažké odísť spokojný. Takmer nemožné. Chuť je vždy trpká, pretože ten humbug je jednoducho neúprosný - a nemilosrdný."

Keď sa Xavi v novembri 2021 stal trénerom Barçy, mnohí ho považovali za ideálne vymenovanie v tomto ťažkom období. Vypracoval sa v La Masii a za 17 rokov ako hráč si vyslúžil status legendy, keď nastúpil na 767 zápasov (viac má len Lionel Messi, 782) a získal 25 trofejí. Teória znela takto: ak by nastali ťažké časy, mohol by sa spoľahnúť na obrovské rezervy uznania u fanúšikov klubu, a preto by bol viac chránený ako ostatní.

Keď Barcelona v januári 2022 prehrala v Supercopa de España s Realom Madrid 3:2, titulok denníka Mundo Deportivo znel: "Neúspech so cťou". Takýto tón sa po prehre v Clásicu nevidí často. Netrvalo by to však dlho.

Požiadavky sa postupne zvyšovali, pretože v lete klub financoval transformačné výdavky na nové posily prostredníctvom aktivácie slávnych finančných pák. V sezóne 2022/23, Xaviho prvej kompletnej sezóne vo funkcii, Barcelona vyhrala La Ligu (prvýkrát po štyroch rokoch), ale vypadla z Ligy majstrov v skupinovej fáze a potom ju z Európskej ligy vyradil Manchester United. Tá sezóna bola považovaná za úspešnú, ale Xavi musel zlepšiť dva kľúčové aspekty: postup v Európe a atraktívnejší, kreatívnejší a menej pragmatický štýl futbalu.

Po miernom zakopnutí v skupinovej fáze Ligy majstrov v tejto sezóne, keď mužstvo prehralo so Šachťarom Doneck a Royalom Antverpy, a keď po sérii neuspokojivých výsledkov a výkonov tím zaostal v La Lige, začal sa na neho vyvíjať tlak. Ukázalo sa, že Xavi možno predsa len nebol najlepšie pripravený na jeho zvládnutie. Zdroje blízke Xavimu tvrdia, že ho množstvo kritiky, ktorej čelil, hlboko zasiahlo a že ju nedokázal ignorovať. Tvrdia, že sledoval všetko, čo bolo uverejnené alebo povedané v každom barcelonskom médiu, a že si to začalo vyberať daň.

"Príchod z klubu vám pomôže zistiť, ako Barça funguje vo všetkých oddeleniach," hovorí bývalý člen trénerského štábu Barcelony. "Zároveň to však znamená, že táto atmosféra má na vás ešte väčší vplyv. Môžete sa pokúsiť vypnúť, ale väčšinou to jednoducho nejde. Vaša rodina, ktorá je tiež fanúšikom Barcelony, vám volá každý deň. Dostávate správy od priateľov, ktorí vám posielajú nejaké novinky. Máte pocit, že patríte do tohto klubu, že ste odtiaľto, a trpíte dvojnásobne. Nakoniec bojujete s tým, čo sa hovorí, pretože vidíte, ako bojujú aj vaši blízki."

Ruiz, bývalý tlačový hovorca Barcelony, má tiež pocit, že byť fanúšikom od detstva je pre trénera klubu dvojsečná zbraň: "Mať zázemie chlapcov ako Pep Guardiola alebo Xavi pomáha, ale množstvo hluku a informácií, ktoré dostávajú, zo všetkých možných kanálov, je na inej úrovni. To, s čím sa musia vyrovnať v porovnaní s trénerom, ako je povedzme Frank Rijkaard, je neporovnateľné. Sociálne siete tento hluk exponenciálne zosilnili."

Výsledky Barçy sa v poslednom čase zlepšili - vo všetkých súťažiach neprehrala 10 zápasov a postúpila do štvrťfinále Ligy majstrov, kde sa stretne s Paris Saint-Germain. Ale po domácom víťazstve nad Neapolom v osemfinále, ktoré im 12. marca zabezpečilo postup v Európe, Xavi stratil v tlačovej miestnosti náladu. Mal pocit, že si musí vyrovnať účty s médiami, a konfrontačne sa vyjadril najmä o jednom článku v denníku El Pais.

To, že sa tak rozhodol urobiť práve vtedy, keď bol tím na vrchole, ale zďaleka nedosiahol výrazný úspech, prezrádza, ako ťažko zvládal tlak svojej funkcie. "Médiá boli k tomuto tímu také nespravodlivé," povedal Xavi nahnevane. "Dokonca som čítal, že sme boli 'šašom' Európy. Čo s tým máme teraz robiť? Naozaj, čo máme spoločné s médiami, ktoré nás nazvali šašom tejto súťaže?"

Xavi narážal na konkrétnu správu o zápase, ktorú napísal renomovaný barcelonský reportér Ramon Besa a v ktorej Barcelonu označil za "šaša európskeho futbalu" po novembrovej prehre so Šachťarom Doneck. Skutočnosť, že článok obsahoval zmienku o neuspokojivých výsledkoch Barcelony v Lige majstrov počas niekoľkých posledných sezón - a to nielen pod vedením Xaviho, nezabránila trénerovi v tom, aby sa rozohnil. V hre bol však aj ďalší prvok, keďže Xavi má pocit, že ho niektoré časti médií nechvália tak, ako si zaslúži, z lojality voči Guardiolovi - myslí si, že nechcú podkopať odkaz manažéra Manchestru City v klube.

Keď Xavi 27. januára po dramatickej domácej prehre 5:3 s Villarrealom oznámil svoje rozhodnutie odstúpiť, povedal, že pre Barcelonu by bolo "nemožné" mať takú osobnosť, akou je Sir Alex Ferguson v Manchestri United, teda dlhodobého lídra. "Je to krutá práca," povedal. "Človeka to vyčerpáva. V Barcelone máte vždy pocit, že si vás nevážia, že s vami zle zaobchádzajú. Tak to v klube funguje. Z hľadiska duševného zdravia je to ťažké. Som pozitívne naladený človek, ale batérie sa neustále vybíjajú a v určitom momente si uvedomíte, že nemá zmysel zostávať."

V piatok ráno uverejnil denník Mundo Deportivo rozhovor s Laportom, v ktorom naznačil, že by bol rád, keby Xavi zostal: "Keď povedal, že odíde kvôli tlaku, povedal som mu: 'Sme tu vždy pod tlakom, ako vieš zo svojich skúseností'," povedal Laporta. "Spýtal som sa Xaviho, či existuje nejaký spôsob, ako zmeniť svoje rozhodnutie, ale v jeho tvári som zbadal neznesiteľné napätie a povedal som mu, aby sa uvoľnil, ak takto vidí svoju situáciu. Keď sa s ním (teraz) rozprávam, vždy mu hovorím to isté: rešpektujeme fakt, že chce zostať do konca sezóny. Je to tvoja voľba a nám sa darí lepšie. Od jeho oznámenia v skutočnosti opäť vyhrávame. A potom žmurkám, akoby som povedal, že sa s jeho budúcnosťou tu ešte môže niečo stať. Stále hovorí, že v júni odíde, ale uvidíme."

Zdá sa nepravdepodobné, že by sa tlak spojený s riadením Barcelony v dohľadnej dobe zmenil. Ak Xavi nakoniec prehodnotí svoje rozhodnutie odstúpiť a zostane, určite sa to nevytratí. Rozvíjanie politických schopností potrebných na to, aby sa dokázal odborne orientovať vo výzvach barcelonského "entorno", by nejakým spôsobom mohlo byť jednou z možností úspechu v klube. Iným prístupom by mohlo byť akceptovanie toho, že vždy bude viac strácať ako získavať - že je takmer nemožné hrať hru a vyhrať.

zdroj: the athletic
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2024-03-25 21:41:50
Super clanok, dik 👍
8JK8 Premium
2024-03-26 08:22:16
Dobrý článok slovo "entorno" som doteraz nepoznal aj keď mi bolo jasné že musí existovať lebo ten tlak ktorý je v Barce je šialený tu sa rieši naozaj všetko už len keď sa človek pozrie na stránky o barce fans sú rozdelený ako voliči na Slovensku naozaj zastávať funkciu trénera u nás nieje žiadna výhra všetci po tebe idú aj z vecami ktoré ako tréner ani nemôžeš ovplyvniť...