Jedna z najnechutnejších epizód v histórii FC Barcelona sa odohrala v roku 1981, kedy bol unesený hviezdny útočník Blaugranas Quini. Barca v sezóne 1980/1981 bojovala o titul v La Lige s nemalým prispením práve ostrostrelca Quiniho, ktorý aj napriek tomu, že v zápasovom kolotoči mesiac chýbal, dokázal nastrieľať 20 gólov a opäť tak získať Trofeo Pichichi. Hrdina Sportingu Gijón, „Quinigól“, prestúpil do Barcelony v lete 1980, po mnohých rokoch strávených snahou stať sa najlepším španielskym strelcom histórie.

Herculés vyfasoval na Camp Nou debakel 6:0, s prispením 2 gólov Quiniho, a to bol začiatok katastrofy a udalosti, ktorá poznačila sezónu FC Barcelona. Písal sa 1.marec 1981 a skupina známa ako Batallón Catalano-Espanyol uniesla Quiniho z jeho vlastného auta so zbraňou pri hlave. Aby ste pochopili význam tejto situácie, bolo to ako keby v dnešnej dobe unesú Messiho, Cristiana Ronalda či Ibrahimoviča. Deň po únose, La Vanguardia v telefonáte od jedného z väzniteľov vyhásila dôvod únosu, podľa ktorého si nepriali, aby najlepší strelec Barcy hral v ďalšom zápase, a že Barca nemôže vyhrať „separatistickú“ ligu.

Tým zápasom bolo ligové stretnutie proti Atléticu Madrid, ktoré viedlo ligu pred druhou Barcelonou, ktorá bola vo forme a strácala na Atlétov iba 2 body. Španielskym futbalom sa valila vlna nepokojov a polícia si najprv nebola istá, či telefonát bol výstrelkom nejakého vtipkára, alebo sa jedná o ultrapravicových teroristov ako napr. ETA, Baskické separatistické hnutie, ktoré bolo v tej dobe veľmi aktívne. Súčasne vládla v Španielsku veľmi napätá politiká situácia a tak sa začali objavovať všetky druhy konšpiračných teórií, až do tretieho dňa po únose. Quiniho žena Maria Nieves dostala najdôležitejší telefonát svojho života.

O 23:30 večer jej zavolali únoscovia, vysvetlili podrobne dôvody únosu jej manžela a oznámili jej výšku výkupného, za ktoré ručia jeho bezpečný návrat domov. Prezident klubu Núňez spolu s hráčmi Alexankom a Segurom sa rozhodli ostať s Máriou a deťmi, keďže sa báli o ich bezpečnosť. Bernd Schuster ako vplyvný hráč sa rozhodol nenastúpiť na zápas proti Atléticu, a nebol sám. Celý tím bol silne ovplyvnený poslednými udalosťami a odmietol hrať zápasy dokým ich priateľa neprepustia.

Nakoniec, proti svojej vôli, cestovali hráči Barcelony do Madridu, kde na štadióne Vicente Calderóna prehrali 1:0 a Schuster okamžite po zápase obvinil z prehry trénera Herreru a prezidenta Núňeza v prvej hádke z mnohých, ktoré medzi hráčmi a vedením nasledovali. Pochopiteľne forma Barcy sa nezlepšila a z ašpirantov na titul sa zrazu stali porazení, keďže v nasledujúcich 6 zápasoch tím získal iba 1 bod.

Každý deň vyjednávala Maria Neves s únoscami cez telefón podmienky výkupného, každý deň rovnaký telefonát, ale v tej dobe, pred digitálnym vekom, polícia nebola schopná únoscov vystopovať. Nakoniec 23.marca, asi 3 týždne po únose a v rozhovore s Alexankom, padla s únoscami dohoda na výkupnom 100 miliónov pesiet (asi 600.000 €), ktoré mali byť zaplatené do švajčiarskej banky. Náčelník polície Francisco Álvarez Sánchez, prezývaný “mozog“, sa ujal výkupného a v spolupráci s FC Barcelona a švajčiarskou firmou Omega pripravili pascu.

Peniaze boli prevedené na účet Victora Manuela Díaza Estebana, ktorý sa 25.marca v Ženeve snažil o výber iba miliónu pesiet (asi 6000 €). Pasca fungovala !

Vyšlo najavo, že Quiniho väzniteľmi boli 3 nezamestnaní Španieli, ktorí boli, v tom čase, bez peňazí, no museli Quiniho počas únosu držať prídelom stravy na žive. Polícia vpadla do garáže v Zaragoze ....... a Quini bol voľný, živý a zdravý. V uliciach Katalánska sa rozpútala nespútaná radosť, keď sa ľudia dozvedeli o vyslobodení ich hrdinu.

Napriek utrpeniu sa Quini rozhodol nenapomínať, dokonca ani nevzniesť obvinenia proti svojim únoscom, ktorí s ním, podľa jeho slov, zachádzali dobre. To sa však nedá povedať o FC Barcelona, pretože klub sa rozhodol pokračovať v súdnom procese s väzniteľmi.

3 mesiace po únose, osud priviedol Quiniho do základnej zostavy Barcy vo finále Copa del Rey proti jeho bývalému klubu – Sportingu Gijón. Ako pravý futbalový majster, Quini uzavrel príbeh tejto sezóny keď skóroval v 45. a 59. Minúte, a rozhodol tak o výhre Barcelony 3:1.

Quini dokončil sezónu i tú nasledujúcu ako najlepší strelec , vrátane toho zaznamenal gól Barcelony číslo 3000 dňa 20.1.1982, iba 5 dní po úplnom ukončení tejto poľutovaniahodnej príhody. 15.1.1982 boli únoscovia odsúdení na 10 rokov väzenia a museli hráčovi zaplatiť odškodné 5 miliónov pesiet (asi 300.000 €). Trest bol však oveľa miernejší ako klub dúfal, no v záujme hodenia tohto škaredého príbehu za hlavu to predstavitelia FC Barcelona nechali tak.

Quini hral za Španielsko na Mundiale 1978 a 1982, rovnako ako na EURO 1976 a 1980. V FC Barcelona odohral 4 sezóny (1980-1984).

Trofeo Pichichi:

1973/1974 – Sporting Gijón – 20 gólov
1975/1976 – Sporting Gijón – 21 gólov
1979/1980 – Sporting Gijón – 24 gólov
1980/1981 – FC Barcelona – 20 gólov
1981/1982 – FC Barcelona – 26 gólov

FC Barcelona

178 zápasov – 101 gólov
Pohár víťazov pohárov (81/82), Copa del Rey (80/81, 82/83), Ligový pohár (82/83) a španielsky Superpohár (1983)

zdroj: totalbarca.com

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.