Život profesionálneho hráča je samá obeta. Všetko sa začína už od najmladších vekových kategórií. Okrem iného musia futbalisti brať ohľad aj na stravovanie. O tom sa na vlastnej koži presvedčil Lionel Messi, ktorý sa okrem iného vďaka adekvátnemu stravovaniu vracia opäť na futbalový vrchol.

Posledné dve sezóny boli ťažké ako pre klub, tak aj pre Messiho. Hoci zverenci Tita Vilanovu dokázali získať ligový titul, hráči výkonnostne stagnovali. Mužstvo hralo veľmi predvídateľne a jeho hra ani zďaleka nemala mágiu z rokov 2009-2011. To isté sa týkalo Lionela Messiho. Zo strany Argentínčana sme badali nechuť k hre, často sa len motal na polovici súpera. O nejakých krásnych sólach či akciách nemohla byť ani reč. K tomu sa v roku 2013 zranil, čo ho mátalo nejaký ten čas. Okrem toho začal vo väčšom pri fyzickej záťaži zvracať.

Po slabej sezóne 2013/2014 a prehre vo finále Majstrovstiev sveta sa začiatkom sezóny 2014/2015 začal Messi opäť stretávať s dietológom Giulianom Poserom. Talian mal vyriešiť dovtedajšie problémy Argentínčana. Jednalo sa najmä o svalové komplikácie a zvracanie. Poser vtedy v rozhovore pre Corriere del Veneto povedal: "Zelenina, sezónne ovocie a dobrá minerálna voda je palivom pre naše svaly. Je potrebné obmedziť spracované produkty či produkty zasiahnuté pesticídmi, herbicídmi, antibiotikami a liekmi... A samozrejme alkohol, cigarety a produkty, ktoré nie sú tolerované. Hráči často trpia následkami zlého stravovania."

Efekty Messiho návštev v Taliansku sú teraz viditeľné aj voľným okom. Nejedná sa len o zjavne lepšiu formu hráča, väčšiu chuť a motiváciu do hry, pretože na to nemá vplyv len diéta, ale takisto o viacero faktorov, ktoré sú spojené so súkromným životom Argentínčana. Na fotografiách zo začiatku a konca sezóny je zreteľne badať, že Messi schudol okolo 4-5 kilogramov, čo malo určite vplyv na jeho rýchlosť a celkovú dynamiku. Na vlastnej koži sa o tom presvedčili hráči ako Boateng či obrancovia Athletic Club. Zároveň sme prestali registrovať problémy so zvracaním počas zápasov, hoci zlé jazyky hovoria, že to bol dôsledok konzumácie zemiakových lupienkov. Denník Marca okrem toho píše, že Messi u svojho dietológa vybavil konzultácie svojim spoluhráčom z Argentíny - Viettovi a Aguerovi.

Niet divu, že v tomto prípade siahol Leo po radách od dietológa. Už v priebehu kariéry mal adekvátny spôsob stravovania radikálny vplyv na jeho výsledky. Prvýkrát sa o tom písalo na začiatku jeho dobrodružstva v Barcelone, kedy podstupoval hormonálnu liečbu. Lekár Barcy Josép Borell spolupracoval so špecialistami z oblasti športovej medicíny, dietológmi, fyzioterapeutmi a fitness trénermi, aby zmenil štruktúru Messiho tela a znížil predpisované dávky rastového hormónu.

Ďalšia zmena prišla po príchode Pepa Guardiolu. Mladý Messi bol už v tom čase svetu známy ako veľký talent s magickými schopnosťami, ale často ho trápili rôzne zranenia. Pep Lea presvedčil, aby vtedy zmenil svoju argentínsky diétu, ktorá bola veľmi mastná. Do denného menu zaradil viac zeleniny a ovocia či rýb. Počas nasledujúcich piatich rokov sa Messi ani raz nezranil. Problémy prišli až v roku 2013 a niektoré španielske zdroje písali, že Messi prestal dodržiavať diétu od Pepa Guardiolu. Vrátil sa naspäť k mäsitej a mastnej argentínskej strave, čo len potvrdzuje teóriu Giuliana Posera.

Messiho úžasná forma v tejto sezóne samozrejme nie je len dôsledkom zmeny stravovania, ale práve diéta má na aktuálnej hernej forme Messiho významný podiel. "Si tým, čo ješ" má v tomto prípade svoje opodstatnenie a nie je to náhoda. Argentínčan môže slúžiť ako živý príklad toho, že správne stravovanie je v prípade futbalistu minimálne rovnako dôležité ako tréning.

zdroj: fcbarca.com
foto: fcbarca.com

MQUC

top komentár
59
2015-06-03 14:01:44

opäť na vrchole!!!

Aministrator

top komentár
47
2015-06-03 14:05:20

kks ale schudol riadne teda... ale srande je že aj s tými kilami navyše ked chcel tak ho nik s loptou nechytil :) niečo ako Ronaldo (jediný a pravý) tne tiež aj ked mal o 5-10 kíl viac ako je zdravé tak bol najrýchlejší na ihrisku :)

janynho

35
2015-06-03 14:08:49

dobrý článok :) (y)

petrarcha

28
2015-06-03 14:17:44

Teraz sa priznajte všetci čo sa práve napchávate čipsami a kolou ;D

MAESTROOO

25
2015-06-03 14:20:46

začiatkom sezóny 2014/2015 začal Messi opäť stretávať s dietológom Giulianom Poserom sorry ale nedá sa :D :D :D :D :D

flegmatik

29
2015-06-03 14:23:18

Mňa dostalo toto: "Poser vtedy v rozhovore pre Corriere del Veneto povedal: ... " :D :D :D :D

petrarcha

26
2015-06-03 14:30:22

To ma poser, pri čítaní som si to ani nevšimol :D

One-Two

13
2015-06-03 14:25:06

Dúfam že mu tá správna životospráva vydrží až do konca kariéry :) Aby nám mohol robiť radosť čo najdlhšie.

Babco

13
2015-06-03 14:36:16

chcel by som vidieť jeho jedálniček

danielson

17
2015-06-03 14:59:56

Skvelý článok, pochvala..zdá sa,že leo nám bude po konci kariéry rásť tempom ako maradonna..dúfam,že až po konci kariéry... je skvelé, že si vstúpil do svedomia a zveril sa do rúk tomu talianovi..keď naňho dozeraju správni ludia,je o hony ďaleko pred kýmkoľvek..len tak ďalej leo,veríme v teba!!!

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.