FC Barcelona po včerajšom zasadnutí vedenia zverejnila vyhlásenie, v ktorom oznámila, že podnikne kroky s cieľom zníženia dopadu krízy zapríčinenej pandémiou koronavírusu na financie klubu. Barcelona má v úmysle znížiť mzdy svojim hráčom a ostatným zamestnancom.

Barcelona vo svojom vyhlásení vysvetľuje, že výnimočný stav vyhlásený 14. marca zapríčinil pozastavenie všetkých činností klubu a preto musí prijať určité opatrenia na prispôsobenie zmluvných záväzkov so svojimi zamestnancami za týchto nových a dočasných okolností. Blaugranas informovali, že zmeny sa budú týkať ako športovcov, tak aj ostatných zamestnancov.

FC Barcelona oznámila, že aktivity, ktoré chce klub prijať, budú posudzované katalánskym ministerstvom práce. Nové podmienky budú predstavené všetkým zamestnancom. Klub uvádza, že ide o skrátenie pracovného času v súvislosti s okolnosťami a teda o primerané zníženie mzdy stanovenej v zmluvách. Barca dospela k záveru, že tieto opatrenia chce vykonávať starostlivo a v súlade s predpismi zákonníka práce, berúc do úvahy kritéria proporcionality a spravodlivosti, a že jej jediným cieľom je obnovenie činnosti najskôr ako to bude možné.

Barcelona teda potvrdila správy médií, že má v úmysle využiť nariadenie ERTE a počas trvania výnimočného stavu zníži všetkým zamestnancom mzdy. Nie je však jasné, do akej miery sa budú platy znižovať. Média písali, že platy môžu byť znížené až o 70%, no do úvahy pripadá zníženie aj o 30-50%. Na zavedenie týchto zmien si však musíme počkať, pretože je potrebné vyriešiť právne a formálne záležitosti, ale po schválení by sa mali týkať celého obdobia trvania výnimočného stavu, teda od 14. marca. Pripomenieme, že Barcelona môže znížiť mzdy svojim zamestnancom bez ich súhlasu, pretože to umožňujú španielske zákony. Vedenie Barcelony sa však chce so všetkými dohodnúť.

FC Barcelona informovala aj o svojej činnosti v boji proti šíreniu pandémie koronavírusu. Klub sprístupnil svoje objekty pre ministerstvo zdravotníctva a spustil špeciálny program zameraný na kontaktovanie starších socios, aby boli informovaní a počas krízy im mal kto pomôcť. Vláde je k dispozícii aj Svetová konfederácia Peñas a takisto miestne fankluby. Barcelona prostredníctvom svojich komunikačných kanálov vyzýva ľudí, aby zostali doma. Barca Innovation Hub ponúkla svoje výskumne centrum na spoluprácu a koordináciu vo výskumných činnostiach týkajúcich sa vplyvu koronavírusu na šport. Vo vyhlásení sa tiež dočítame, že Blaugranas vysiela svoju podporu ľuďom, ktorých táto pandémia postihla a poďakovala všetkých pracovníkom nevyhnutných služieb, najmä zdravotníckemu personálu, za ich oddanosť.

zdroj: fcbarcelona.com
foto: fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2020-03-27 09:45:32
Jen furt nechápu, proč Bayern, Dortmund, kluby v ČR a v PL dávají 20% dolů a my řešíme 70%. Beru, že mají největší platy na světě, ale taky největší příjmy s tím související. Klidně ať jim dají 100% srážku, mají nahrabáno až až, jen mě to zaráží. Takto to mají i jiné týmy v Španělsku?
2020-03-27 10:27:24
No mne to príde úplne normálne, že by sa im mal razantne znížiť plat v tejto situácii. Možno ten svoj plat majú zazmluvnený a niekto by mohol povedať, že naň majú právo, ale mne to nepríde fér, že by im mal chodiť ten istý plat, keď napr. celý deň sú doma a trochu pocvičia ako keď plnohodnotne sa venujú svojej práci, keď majú tréningy a zápasy. Naší zbohatlíci by si to mohli uvedomiť.