Novinár Adria Soldevilla, ktorý spolupracuje okrem iného s portálom Goal.com či rozhlasovou stanicou Cadena SER, publikoval ďalšie informácie týkajúce sa nezrovnalostí v konaní predchádzajúceho vedenia. Ukazuje sa, že faktúry boli rozdeľované nielen v afére Barçagate, aby sa týmto zabránilo internej kontrole. Zmluva na audit od spoločnosti PricewaterhouseCoopers nebola predložená dokonca ani len kontrolnému výboru, čím boli porušené bežné zaužívané postupy.

Soldevilla získal prístup k policajnému spisu, v ktorom je uvedené, že boli nájdené zmluvy s podobnou štruktúrou aké boli uzatvorené medzi Barcelonou a spoločnosťou Nicestream na údajné 'monitorovanie sociálnych sietí'. Podľa týchto informácií malo predchádzajúce vedenie klubu rozdeliť faktúry tejto spoločnosti na nižšie čiastky, aby bolo možné vyhnúť sa internej kontrole. Ako príklad je uvedená jedna spoločnosť, ktorá v sezóne 2018/2019 zarobila takmer 2 milióny eur, táto suma však bola rozdelená na faktúry nepresahujúce 200 000 eur. Týmto spôsobom sa zabránilo kontrole zo strany vedenia (vedenie schvaľuje výdavky vo výške nad 1 milión eur) a tiež osobitného výboru zaoberajúceho sa kontrolou zmlúv (výbor kontroluje všetky zmluvy nad 200 000 eur).

To však nie je všetko. V správe katalánskej polície Mossos sa objavila informácia, že existujú 4 kontrakty nad 1 milión eur, ktoré aj napriek zavedeným postupom neboli odsúhlasené vedením klubu. Navyše, 6 kontraktov nebolo predložených kontrolnému výboru aj napriek tomu, že každá jedna zmluva mala hodnotu nad 200 000 eur. Zaujímavosťou je, že dokonca aj audit firmy PricewaterhouseCoopers bol zadaný bez toho, aby zmluvu skontroloval kontrolný výbor, hoci sa jednalo o výdavok za 600 000 eur. Bartomeu a jeho vedenie urobili všetko preto, aby závery predstavili ako úspech vedenia a vyhli sa obvineniam. Správy od Mossos v každom prípade potvrdzuje, že audit nie je spoľahlivý a to už len z dôvodu zásahov zo strany vedenia klubu.

Predstavitelia bývalého vedenia sa zároveň chceli odstrihnúť od profilov diskreditujúcich rôzne osoby spojené s Barcelonou a naznačili, že spoločnosťou Nicestream nepoverili týmito aktivitami, ktoré mali súvisieť s falošnými účtami na sociálnych sieťach. Polícia však má k dispozícii prepis rozhovoru Bartomeua s Jaume Masferrerom a majiteľom spoločnosti Nicestream Carlosom Ibaňezom. Tento rozhovor dokazuje pravdivosť reportu, ktorý získali novinári Cadena SER, ktorý odhalil škandál Barçagate. Masferrer žiadal Ibaňeza o 'náš report', ktorý bol podľa polície v súlade s tým, čo publikovalo rádio Cadena SER.

zdroj: goal.com
foto: twitter

Diskusia

2 komentáre
2021-07-20 12:26:41
pravidelne vyplavaju nove skutocnosti a nic viac sa nedeje. barto by mal sediet v base uz len za to, kde svojim katastrofalnym vedenim dostal barcelonu a duplom za podvody, ktore tam robil
iamculeForever Premium
2021-07-20 12:37:01
Zavrieť ho na doživotia potkana