Andrés Iniesta žije v Japonsku už niekoľko mesiacov, no s ochotou poskytuje rozhovory pre španielske médiá. Tentokrát bývalý stredopoliar FC Barcelona debatoval s Radiom Marca o aktuálnych veciach súvisiacich s Barcelonou, o boji o treble či o spomienkach na súboj s Manchestrom United.

Adaptácia v Japonsku

"Snažím sa obklopovať ľuďmi, ktorí mi pomáhali aj v Barcelone. Som veľmi šťastný a moja rodina takisto. To je pre mňa veľmi dôležité. Hovoriť po japonsky je oveľa jednoduchšie, než písať. Učím sa každodenné frázy na základe počutia."

Futbal v Japonsku

"Človek sa nikdy neprestane učiť alebo pokúšať sa učiť. To mi pomáha rozvíjať sa a pokiaľ mám okolo seba talentovaných hráčov, môže sa mi to hodiť teraz alebo v budúcnosti. V tejto sezóne sa nám darí, mužstvo je viac zohrané. Je to ťažká liga, každý môže vyhrať nad každým a všetci sú veľmi dobre fyzicky pripravení. Bola to výzva, ktorá sa mi páčila. Stále sa cítim ako futbalista."

VAR

"Ešte sem nedošiel, ale počas tohto víkendu by sa nám hodil. Všetko, čo pomáha, je veľmi vítané. Sú situácie, ktoré každý vidí inak a to sa nezmení, ale v jasných prípadoch očividne pomáha."

Barcelona rok po odchode Iniestu

"Nesúhlasím s tým, že Barcelona v tejto sezóne stratila svoj lesk. Mužstvá hrá perfektnú sezónu, je efektívne, ale stále sa vyznačuje štýlom hry. To všetko dosahuje so skvelým kádrom."

La Liga či Liga Majstrov?

"Všetko má svoju váhu. Treba sa tešiť z toho, čo sa dosiahlo a byť sklamaný z toho, čo nie. Pre mňa najdôležitejšou súťažou bola vždy liga, pretože stojí na vyrovnanosti a každodennej práci. Pre mnohých je však najdôležitejšia Liga Majstrov. Samozrejme, hráči Realu chceli neraz získať titul, podobne ako my cítime, že sme mali viackrát vyhrať Ligu Majstrov, no neviete si vybrať. Položiť takúto otázku je jednoduché, ale ja bojujem o všetky trofeje, pretože každá z nich má svoju hodnotu."

Mohol si získať v Lige Majstrov viac titulov?

"Po všetky tie roky som nikdy necítil, aby sme boli horší, než nejaký iný tím. S takýmto kádrom a schopnosťami sme mohli v Lige Majstrov urobiť o krok navyše. Nakoniec sa však treba tešiť z toho, čo sa podarilo dosiahnuť."

Spomienky z Ligy Majstrov, na ktoré treba zabudnúť

"Chcel by som z pamäti vymazať večer v Ríme. Vedel som, že je to môj posledný zápas v európskych pohároch, hrali sme fantastickú sezónu a mali sme priaznivý výsledok... V tú osudovú noc sme prišli o sen, ktorý sme mali všetci ako tím a ako jednotliví hráči. Je to najviac bolestivá spomienka."

Pekné spomienky na súboje s Manchestrom United

"Dva týždne pred prvým finále som sa zranil a chcel som hrať v takom stave, v akom som bol. Musel som hrať bez možnosti vystreliť. Na ten večer spomínam ako na jeden z najlepších z pohľadu tímu aj individuálneho. Zisk treble bol veľkolepým momentom."

Boj štýlov

"Všetci očakávajú ťažký zápas. Manchester v súboji s PSG ukázal, že ho nemožno podceňovať, ale ak Barcelona ukáže svoju najlepšiu verziu, bude mať veľkú šancu postúpiť."

Messidependencia

"Ak existuje, nech je vyzdvihnutá. Hovoríme o výnimočnom hráčovi, ktorý robí rozdiel v každom zápase už dlhé roky. Zvyšní hráči však musia byť rovnako dôležití ako on, pretože nakoniec je to najväčší tím na svete, ale Barca disponuje zbraňou, ktorú nemá nikto iný."

Favoriti Ligy Majstrov

"Ťažko povedať, slabší zápas môže vyradiť každého. Podľa mňa je to s Barcelonou, Liverpoolom, Bayernom či tímami ako Porto, ktoré má takisto svoju šancu, veľmi vyrovnaná Liga Majstrov. Teším sa, že sa Ikerovi Casillasovi darí a s týmto klubom predĺžil zmluvu."

Zopakovať treble

"Odkedy som sa pripojil k Barcelone, cítil som, že môžeme vyhrať všetko a súčasní hráči cítia to isté. Musia zo seba vydať všetko a mať v hlave varovanie z uplynulej sezóny, aby urobili ďalší krok. Majú adekvátne schopnosti a sú pripravení na boj."

Víctor Valdés

"Každý chce byť tam, kde sa cíti dobre a teší sa z toho, čo robí. Snáď onedlho uvidíme, že urobí niečo veľké. Myslím, že úloha Valdésa nepodlieha diskusii. Ako spoluhráči a fanúšikovia, ktorí sa tešili z jeho hry, máme voči nemu veľký rešpekt."

Prvý gól v reprezentácii na Old Trafford

"Nebolo to jednoduché obdobie, ten zápas aj prvý gól si pamätám. Neskôr sa nám podarilo dosiahnuť peknú sériu víťazstiev a hru, ktorá sa zakončila úspechom na EURO2008. Na ten moment a na to, čo prišlo neskôr, si pamätám veľmi dobre."

Nová generácia v reprezentácii

"Udržať takúto úroveň nie je jednoduché. Posledné turnaje sa nám nevydarili tak, ako sme chceli. Teraz musíme s Luisom Enriquem vymeniť hráčov. Je to ideálny tréner, aby celú tu transformáciu viedol. Vždy existujú hráči, ktorí zabezpečia adekvátnu úroveň reprezentácie, ktorí sú dôležitými postavami vo svojich kluboch a chýba len to, aby dobre spolupracovali a ukázali to na najbližších majstrovstvách."

Budúcnosť

"Nechcem ísť ďalej ako o rok, chcem sa cítiť dobre a tešiť sa zo života. V budúcnosti by som sa chcel vrátiť do Barcelony, bolo by to úžasné. Neviem, aká môže byť moja úloha, pretože to nie je supermarket a nemôžete si to vybrať. V klube so mnou musia počítať a rozhodnúť sa, kde budem potrebný. Viem, že v budúcnosti by som chcel byť v Barcelone na pozícii, kde by som mohol vniesť niečo zo seba. Barcelona je môj domov a dúfam, že klub sa bude rozvíjať aj s mojim podielom."

zdroj: marca.com
foto: fcbarcelona.com

LaBrie

11
2019-04-09 19:09:22

Tie posledne vety ma velmi potesili :)))

Budko

-2
2019-04-09 20:49:07

takže bude tréner super nech len pride do Barcy kedi chce aby viedol barcu

PEKKI

-4
2019-04-09 21:26:43

ANI JA NESUHLASIM, PLUS DVE DOZADU ..ALE HADZANA DOBRA

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.