Luis Rubiales, prezident Španielskej kráľovskej futbalovej federácie, na včerajšej tlačovej konferencii vysvetlil podrobnosti o balíku podpory pre kluby, no objavila sa kritika týchto riešení. Je jasné, že Javier Tebas s Luisom Rubialesom nezakopali vojnovú sekeru ani v tomto zložitom období súvisiacom s pandémiou koronavírusu.

Javier Tebas, prezident La Ligy, na Twitteri uviedol, že španielske zákony neumožňujú poskytnúť futbalovým klubom úver 500 miliónov eur na vykrytie strát z predaja televíznych práv. RFEF potvrdila, že La Liga úver na tieto účely skutočne nemôže prijať, ale Luis Rubiales mal ponúknuť niečo iné. Vo vyhlásení RFEF sa totiž uvádza, že RFEF týmto úverom, chcela podporiť financovania klubov, ale malo sa jednať o spoločné rozhodnutie RFEF a La Ligy. Zákony totiž nezakazujú vziať si úver na uhradenie výplat hráčom a ako zábezpeku môžu poskytnúť práve televízne práva resp. sumy, ktoré La Liga za predaj týchto práv získa.

RFEF zdôrazňuje, že ak La Liga neprijme túto pomoc, má na to práve, ale nech to predstavitelia povedia priamo a nehľadajú výhovorky, najmä nie právne. Javier Tebas zároveň dodal, že poistiť sa proti pandémii nie je možné. Federácia je však názoru, že to nie je pravda a tvrdí, že sama je proti takýmto situáciám poistená, podobne ako mnoho iných podnikateľov v Španielsku. RFEF je v každom prípade otvorená spoločným rokovaniam s La Ligou za predpokladu, že tá zmení svoj postoj.

Na odpoveď Tebasa sme nemuseli čakať dlho. Napísal, že RFEF vo vyhlásení zmenila to, čo Rubiales povedal na tlačovej konferencii. Pokiaľ ide o ponúknutý úver, dodal, že kluby túto možnosť využívajú už roky bez toho, aby to sprostredkovala federácia. Úvery využívajú napríklad na výstavbu štadiónov či splácania starých dlhov. Tebas sa RFEF takisto spýtal, či s UEFA konzultovala, prečo proti pandémii nie je poistená Liga Majstrov či Majstrovstvá Európy. Odpoveď je podľa neho jasná: takáto politika nie je možná.

zdroj: RFEF, twitter
foto: twitter

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.