Oscar Mingueza debutoval v zápas s Dynamom Kyjev v drese prvého tímu a predviedol vynikajúci výkon. Katalánsky denník Mundo Deportivo sa skontaktoval s Jordim Fontom, prvým trénerom mladého stopéra, ktorý prezradil niečo o hráčovi a jeho kariére v Barcelone.

"Som veľmi rád, že Oscar dostal takúto šancu, získali sme ho, keď mal 7 rokov. Mal so šťastie, že som ho viedol v prvom roku v benjamin a v alevín a taktiež na začiatku 7-členných a 11-členných mužstiev."

"Mingueza okrem toho, že je skvelým hráčom, je aj skvelým človekom, otvoreným, milým chalanom. Má rodinu, ktorá ho podporuje a dokázala ho viesť tak, aby sa mohol rozvíjať a zachoval si svoje vlastnosti."

"Vedeli sme, že Oscar má zručnosti a rozumie hre. Bol dieťa, ktoré vo svojom tíme hralo ako záložník, ale fyzicky bol lepší ako ostatní. Pokrýval veľký priestor, nabiehal si do rôznych zón ihriska, na rôzne strany. Vedel, čo urobiť s loptou a jeho rozhodnutia mali zmysel. Rozhodli sme sa vziať ho na tréning. Trénoval vyše týždňa, odohral niekoľko skúšobných zápasov a rozhodli sme sa ho získať, pretože sa nám hodili jeho schopnosti."

"Začal hrávať na kraji obrany, ale v 7-členných tímoch mu to nestačilo, nachádzal sa aj v útoku, aj v obrane, veľmi sa snažil a obetoval. Veľmi pomáhal vo vyvážaní lopty. V našom rozostavení 3-2-1 bol krajným obrancom a hneď aj krídelníkom. Oscar dokázal začať akciu a potom ju potiahnuť do útoku aj ju zakončiť."

"S priebehu rokov sa stal stopérom. Je rýchly, má dobré fyzické predpoklady, je vysoký a silný, ale predovšetkým vie veľmi dobre prihrávať a prijímať rozhodnutia. Prihráva v prospech adresáta. Postúpil do starších kategórií a nevenovala sa mu väčšia pozornosť, pretože iní vyčnievali viac. Barcelona B však na neho začala postupne vsádzať, hoci prestupy mu neuľahčovali hru. Zapracoval však, s pomocou kondičného trénera a psychológa, aby využil šancu a podarilo sa mu to."

"História Minguezu je vysnená história klubu, mať možnosť vychovať hráča od 7. rokov, viesť ho a sprevádzať až do prvého tímu. Zaslúži si to, jeho história je výnimočná, už roky sme nemali takého hráča, ktorý by prešiel cez toľko kategórií. Dokázal to Oriol Busquets, ale nakoniec sa nepresadil. Dúfajme, že Oscar bude mať to šťastie."

zdroj: mundodeportivo.es
foto: facebook

Diskusia

4 komentáre
2020-11-27 18:12:10
Keď mu bude dávať Koeman príležitosti tak podľa mňa môže ešte zamiešať karty. Mne sa veľmi páčil aj keď na začiatku bol nervózny , ale to je pochopiteľné, kedže debutoval. Dúfam, že Araujo čoskoro bude môcť hrať aby hrali spolu. Lenglet potrebuje prestávku od futbalu.
kluc Premium
2020-11-27 18:35:24
Škoda že ani jeden zo štvorice Pique, Araujo, Garcia a Mingueza nie je ľavák...áno veľký problém to neni ale bolo by to pohodlnejšie...