Xavi Hernández sa ako tréner FC Barcelona zúčastnil svojej prvej tlačovej konferencie. Záujem médií bol obrovský, preto je tlačovka rozsiahla. Príjemne čítanie.

[Marc Brau, Barça TV] Ako futbalista si odohral množstvo derby a vieš, že rovnako dôležitý je aj psychicky aspekt. Čo môže byť zajtra dôležitejšie - samotná hra alebo prístup?

"Obe tieto veci sú veľmi dôležité. Musíme kontrolovať prístup, ide o derby a napätie bude veľké. Budú tam nervy, ale hovorím hráčom, aby boli pokojní, verili si, na trávniku sa cítili dobre a samozrejme súperili. Espanyol má skvelého trénera, pracuje v obrane, má talentovaných útočníkov. Musíme kontrolovať všetko - aspekty taktické, technické, fyzické, štandardné situácie... Ide o množstvo detailov, ale máme v sebe veľa radosti. Som spokojný s tým, čo som videl na tréningoch. Intenzita je dobrá, aj rytmus, už je toho veľa. Máme talent, mladých hráčov, radosť a túžbu. Budeme potrebovať aj fanúšikov a optimizmus, ktorý zavládol vôkol klubu. Za to sa musíme odvďačiť výsledkami, začíname už zajtra."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Mal si málo času a na tréningoch málo hráčov. Budeme zajtra napriek tomu všetkému vidieť úplne inú Barcelonu?

"Trénovali sme s hráčmi, ktorí zostali v Barcelone a včera boli na tréningu už všetci. Snažili sme sa im vysvetliť našu ideu hry, preanalyzovať Espanyol: čo robí lepšie, čo trochu horšie. Nemali sme veľa času, ale idea hry je jasná. Ide o aj záležitosť psychickú, prístup, úsilie, obetavosť... Talent sa objaví. Musíme pracovať všetci spoločne v bloku, ako útočníci, tak aj obrancovia. Sme tím a musíme spolupracovať. Musíme začať vyhrávať od zajtra. Hráme doma a musíme získať tri dôležité body. V derby nemôžeme zlyhať."

[Marta Ramon, RAC1] Aké dôležité je pre teba začať víťazstvom? Je pre teba prioritou víťazstvo alebo štýl, ktorý chceš implementovať?

"Jedno je dôsledkom druhého. Chceme mať loptu, držať ju a vytvárať si gólové príležitosti. Nebudeme špekulovať, dôležitý je vysoký presing a hra na polovici súpera. Takto bude jednoduchšie získať tri body. Nemôžeme zakopnúť, v tabuľke sme na deviatom mieste. Taká je realita. Hráčom musíme povedať, že body naozaj potrebujeme, no zároveň na nich nevyvíjať tlak, pretože máme veľmi mladých hráčov a istým spôsobom rozbiehame nový projekt. Máme veľkú radosť a zajtra sa pokúsime ukázať náš štýl, aby sme vyhrali."

[German García, Radio Nacional] V deň prezentácie si hovoril o svojom hernom štýle. V súčasnosti máte veľa zranených hráčov, čo limituje vaše možnosti v útoku. Budeš potrebovať hráčov Barcelony B už teraz? Môže niektorý z nich zahrať v základe už zajtra?

"Po konferencii sa bude konať tréning a uvidíme. Ešte som sa nerozhodol, v akej zostave zahráme, urobím to večer. Dôležitý bude tréning. Moje pocity v súvislosti s mladými, ktorí v poslednom čase trénovali, sú dobré. Nemáme Ansu, Dembélého, Martína, Kuna... Musíme využiť mladých. Sú pripravení, v nedeľu sme videli zápas Barcelony B. Môže nastať nejaké prekvapenie, ale ešte som sa nerozhodol."

[Adria Albets, Cadena SER] Počas prezentácie si veľa hovoril o poriadku a pravidlách. Si veľmi reštriktívny? Hovoril si s niekým konkrétne, napríklad s Piquém, ktorý je oddaným futbalistom, ale okrem futbalu rieši množstvo ďalších vecí?

"Aj ja mám mimo futbal množstvo iných vecí, to všetci. Zaviedol som pravidlá, ktoré sú podľa mňa pre mužstvo kľúčové. A to je všetko. Nie som seržant, je to otázka poriadku, nie disciplíny. Už som povedal, že keď sme mali pravidlá, darilo sa nám dobre. V posledných dňoch išlo všetko dobre, boli sme jednotní, ako rodina. A o to ide. Týmto pravidlám sa pripisuje veľký význam a je to len otázka poriadku. Netreba kričať ani rozkazovať."

[Helena Condis, Cadena COPE] Čo ťa presvedčilo k tomu, aby si získal Alvesa? Volal si ty jemu alebo on tebe?

"Rozhodli sme všetci spoločne. Prezident mi o tom povedal, premyslel som si to. Daniho poznám dobre, pomôže nám vo všetkom. Je víťaz, má charakter, ducha. Videli sme aj jeho výkony v posledných zápasoch, takže sme sa nerozhodli unáhlene. Absolvoval lekársku prehliadku a fyzicky je na tom výborne. Dá nám veľa. Je to veľkolepý hráč, z pohľadu spolupráce patrí medzi najlepších, akých som videl. Je skúsený, je optimista. Škoda, že môže hrať až od januára."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Pred pár týždňami sa hovorilo, že 'je to tak, ako to je' a mužstvo nebolo schopné súperiť. Myslíš si, že tento káder je podceňovaný?

"Neviem. Už počas prezentácie som povedal, že nemôžem komentovať minulosť, pretože som tu nebol. Páči sa mi však to, čo som videl na tréningoch, intenzita je veľmi dobrá, rytmus vysoký. Všetci majú skvelý prístup. Páči sa nám to, čo vidíme. Sme rodina a tím. Sme spokojní, aj keď hodnotení budeme na základe výsledkov. Tak to už býva. Nálada je každopádne veľmi dobrá a myslím si, že sa to neskôr pretaví aj do hry v zápasoch. To, čo vidíme, funguje."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Kedy uvidíme Xaviho Barcelonu? Koľko času potrebuješ, aby si všetkým vštepil svoju ideu hry?

"Neviem, uvidíme. To závisí odo mňa, od štábu. Počas tohto týždňa sme tlačili, veľa sme rozprávali o tom, čo chceme v obrane, v útoku, pri štandardných situáciách... Musí to tak byť, pretože už nemáme čas. Dúfam, že zajtra uvidíte niečo z taktiky, z mentálneho hľadiska a predovšetkým pri pohľade na výsledok. Chceme hrať dobre s loptou, čiže ju mať na kopačkách, nešpekulovať, vytvárať si situácie, staviť na pozičnú hru, no predovšetkým sa počíta výsledok. Vo futbale záleží práve na tom."

[Alex Pintanel, Gol] Aké sú tvoje pocity? Predstavoval si si, aký bude tento debut?

"Som veľmi pokojný a pozitívny. Už som raz taký. Máme veľkú radosť z toho, že som doma. Neviem sa dočkať zápasu. Som menej nervózny, ako keď som bol hráčom. Vo futbale je najťažšie byť hráčom. Som pokojný. Sledujem tréningy a pocity sú dobré."

[Albert Fernández, TVE] Prekvapilo ťa po príchode do Barcelony niečo pozitívne a niečo negatívne?

"Zaskočil ma talent hráčov. Akékoľvek zadanie súvisiace s vysokým presingom, hľadaním línie na prihrávku... Talent je zrejmý. Hráči rýchlo všetkému rozumejú, chcú to robiť. Prekvapila nás intenzita, rytmus, túžba. Všetci sú optimisti. So všetkými som hovoril individuálne aj tímovo. Je to nutné, aby sme mohli súperiť."

[Ferran Martínez, Mundo Deportivo] Hovoríš veľa o mladých hráčoch. Aká dôležitá je úloha odchovancov a ich chápanie hry v takom zápase ako v derby?

"Je to pozitívne, odchovanci sú dôležití. Keď niečo nejde, mali byť potiahnuť mužstvo. Vidím túžbu po zmene a po návrate dobrých výsledkov. Chcú byť šťastní, chcú vyhrávať, je to veľmi dôležité. Mladí či veteráni, všetci musia pracovať spoločne. Samozrejme, že je potrebné pomáhať mladým, pretože hrať v Barcelone nie je jednoduché, ale tlak spočíva na mne a na štábe, nie na hráčoch. Hráčov je potrebné chrániť, musia byť spokojní, aby zo seba mohli dávať 100%."

[David Ibanez, Mediaset] Situácia Barcelony v lige a Lige Majstrov je komplikovaná. Pociťuješ veľký tlak? Môžete bojovať o trofeje? Čo hovoríš hráčom, je to prechodná sezóna?

"Našim cieľom je vyhrávanie. Už predtým som hovoril, že naša situácia nie je najlepšia, ešte sme nepostúpili v Lige Majstrov, môžeme vypadnúť, ale toto nie je náš cieľ. Cieľ je byť optimistom, zajtra vyhrať, v utorok vyhrať, postúpiť a driapať sa v tabuľke nahor. Chceme bojovať o trofeje, ale uvidíme ako ďaleko zájdeme. Nezačíname od nuly, ale naša energia je pozitívna. Nech vidia, že sme Barcelona, že máme talent a nenachádzame sa na pozícii, ktorú si zaslúžime. Musíme byť na špici, bojovať o trofeje."

[Albert Nadal, Ara] Gavi hral v posledných zápasoch na krídle. Bude to tak aj pri tebe? Alebo ho považuješ za centrálneho záložníka?

"Gavi je všestranný, môže hrať na krídle, v strede zálohy a dokonca aj ako pivot. Má schopnosti v ofenzíve aj defenzíve, nabieha si do voľného priestoru a vie si poradiť v situáciách jeden na jedného. Je všestranný a pre nás veľmi dôležitý. Je mladý, ale v dôležitých zápasoch už dokázal urobiť rozdiel. Potrebujeme ho teraz aj v budúcnosti."

[Marc Fuster, Jugones] Ako veteráni, niektorí z nich sú tvoji kamaráti, prijali nové pravidlá a zásady? Myslíš si, že Barcelona potrebovala zaviesť poriadok?

"Neviem, či potrebovala. Ja som to zažil a viem, že keď existovali pravidlá, darilo sa nám. Neviem ako sa pracovalo predtým, nezaujíma ma to. V mojom prípade to funguje, rovnako som to robil v Al-Sadd. Je to otázka hodnôt ako prístup, oddanosť, rešpekt a úsilie, ktoré v mužstve nemôže chýbať, najmä v Barcelone."

[Xavi Lemus, TV3] Si hráčom Barcelony, ktorý odohral najviac zápasov proti Espanyolu. Ak si dobre pamätám, je to aj súper, ktorému si strelil najviac gólov. Je to pre teba dodatočná motivácia?

"Áno, samozrejme. Je to derby, hrával som v ňom odmalička a vždy to bolo výnimočné, najmä pre odchovancov. Náš prístup je pozitívny, od začiatku sa budeme pokúšať vyhrať."

[Rafael Iverson, Tuttosport] Si zvyknutý vyhrávať, máš za sebou dobrú sériu v Katare. Ako sa zmení tvoja práca, keď sa nedarí až tak dobre a výsledky sú horšie?

"Neviem, dúfam, že prehra príde neskoro. Som optimista a myslím na víťazstvo a na to, ako pomôcť mužstvu, aby všetko išlo dobre. Prehry nech prídu čo najneskôr, poradíme si s nimi, pozdvihneme hráčom náladu. Je to súčasť futbalu. V Barcelone si nemôžeme dovoliť prehrávať."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Memphisovi sa výborne darí v reprezentácii, je najlepším strelcom kvalifikácie. Hodí sa ti ako falošná deviatka alebo ho preferuješ na krídle?

"Memphis je pre nás veľmi dôležitý, robí rozdiel, aj v reprezentácii. Musí mať loptu a priestor, streleckú príležitosť si dokáže vypracovať aj sám. Strieľa góly, môže robiť rozdiel. Náš káder je všestranný, aj on môže hrať na rôznych pozíciách. Potrebujeme Depaya, jeho góly a to, aby bol spokojný a šťastný."

[Jordi Gil, Sport] Koeman poukazoval na to, že hlavným problémom bola zlá efektivita v útoku. Ako si s tým poradiť? Koeman priviedol Luuka de Jonga, ale hodí sa tento hráč aj do tvojich plánov?

"Áno, v súčasnosti sa mi hodia všetci hráči, všetci začínajú od nuly. Máme veľa zranení, takže potrebujeme všetkých pripravených hráčov. Každý musí byť odvážny a pripravený hrať. Týka sa to aj Luuka."

Tvoj otec bol futbalista aj tréner. Dal ti nejakú radu, ktorá ti pomôže a najmä teraz pri debute v úlohe trénera Barcelony?

"Je pre mňa vzorom vo všetkom, ako športovec a ako človek. Mojim súrodencom a mne vštepil hodnoty a v poslednom čase sme v kontakte dennodenne, pretože sme k sebe bližšie. Moji rodičia sú fanúšikovia Barcelony, oddávna prežívajú zápasy. Teraz je tu tlak a zodpovednosť navyše, pretože som tréner, ale myslím si, že sa s tým vyrovnávame dobre. Celá rodina k tomu pristupuje prirodzene a optimisticky."

[Reuters] V tejto sezóne chodieva na Camp Nou veľmi málo fanúšikov. Akú atmosféru zajtra očakávaš? Čo je potrebné urobiť, aby fanúšikovia zaplnili tribúny počas nasledujúcich dvoch domácich zápasov, ktoré sú v kontexte zvyšku sezóny tak dôležité?

"Rád by som oslovil fanúšikov. Potrebujeme ich podporu a doping. My zo seba dáme všetko. Čo sa týka prístupu, úsilia, obetavosti, nebudú žiadne problémy. Potrebujeme doping, pomoc, potlesk a pokriky. Sme Barcelona a musíme byť jednotní. Ak to bude také ako počas mojej prezentácie, to stačí. Nech budú fanúšikovia šťastní, pokúsime sa, aby boli s našou hrou spokojní."

[Marcelo Bechler] Akým spôsobom môžeš Coutinhovi pomôcť, aby opäť získal sebadôveru? Na akej pozícii ho vidíš?

"Aj Philippe môže hrať na viacerých postoch, musí si opäť začať veriť. Hovoril som s ním a myslím si, že pre nás môže byť veľmi dôležitý. Má veľký talent, dokáže strieľať, driblovať, nabiehať do pokutového územia. Záložníci vo všeobecnosti musia pomáhať v útoku, nabiehať do pokutového územia a strieľať. Philippe musí byť jedným z nich. Určite dostane šancu. Psychologická otázka závisí od neho, ale talent má."

[Jijantes] Bude Frenkie v tvojej Barcelone dôležitý? Ako chceš z neho vydolovať to najlepšie a zlepšiť mu náladu?

"Všetci musia byť dôležití. Nehovoríme, že niekoho nepotrebujeme. Hodnotíme tréningy, zápasy, psychické okolnosti. Každý jeden človek je samostatný svet. Dôležité je fyzické a psychické hodnotenie... Frenkie je pre nás veľmi, veľmi dôležitý. Môže urobiť rozdiel a vynikať v obrane aj v útoku. Vzhľadom na jeho schopnosti musí robiť na ihrisku rozdiel. Budeme brať do úvahy rôzne faktory."

[Culemania] Mateu Alemany povedal, že príchod posíl bude v zime nemožný. Mení to nejakým spôsobom tvoje plány?

"Nie, zatiaľ nie. Získali sme len Daniho, podľa mňa je to obrovská posila. Mateu hovoril o súčasnej situácii, do zimného prestupového obdobia zostáva ešte trochu času. Uvidíme, čo sa stane a ako budú hrať hráči počas nasledujúceho pol druha mesiaca. Hovoríme s Mateu, s prezidentom, s Jordim Cruyffom. Uvidíme o 1,5 mesiaca."

[Mas que pelotas] Kedysi si povedal, že šatňa po príchode Guardiolu či Luisa Enriqueho cítila, že všetko bude dobre. Je to tak aj teraz?

"Teraz som trénerom ja a prijímam rozhodnutia. Myslím si, že sa nám bude dariť. Dám zo seba všetko. Som fanúšikom Barcelony bez ohľadu na to, čo sa stane. Chcem však, aby všetko fungovalo. Hráčom poviem, že sme Barcelona a každú minútu a sekundu musíme dať zo seba viac ako 100%. Sme to dĺžni fanúšikom a nemôžeme ich sklamať aspoň čo sa týka hodnôt a prístupu. A potom veľa závisí od súpera a jeho formy, od futbalových aspektov. Z hľadiska hodnôt nemôžeme sklamať. Fanúšikovia na nás musia byť hrdí aj keď nebudeme vyhrávať."

[„10 del Barca”] Ako si sa pripravoval na zajtrajší zápas, aby vám Espanyol nenarobil problémy z protiútokov?

"Pripravili sme sa na všetky aspekty hry, čaká nás ešte jeden tréning a ďalšia práca. Espanyol je veľmi dobré mužstvo. Môže hrať na vysoký presing alebo sa stiahnuť a aj tak mu nenarobíte problémy, pretože dobre bráni. Hra tímovo, môže si rýchlo vymieňať pozície, strieľa góly po štandardných situáciách, je fyzicky silný. Bude to ťažký zápas. Súperi sa na zápas vždy pripravia, Vicente na to mal čas."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

5 komentáre
2021-11-19 20:03:33
Vypichnem jednu odpoveď od Maestra - Je pre tebe Frenkie dôležitý? "Všetci hráči sú dôležití" ? teším sa na Xaviho, od jeho debutu sa sa povedať fandím Barcelone, neskutočne sa teším na neho ako trénera, vitaj a veľa šťastia s Barcelonou el Maestro ?
2021-11-19 20:26:49
Líbí se mi 2 věci :

1. Nebrečí co má k dispozici za hráče
2. Vyžaduje aby i prohra byla " se ctí "