Xavi Hernández sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zajtrajším zápasom proti Granade. Tréner je rád, že sú k dispozícii takmer všetci hráči, no dodal, že Ansu Fati má ešte čas.

[Barça TV] Rok 2022 ste začali veľmi dobre, vyhrali ste dva zápasy. Zajtra hráte proti Granade, ktorá je tiež vo forme, v lige neprehrala 6 zápasov. Čo očakávaš od tejto konfrontácie?

"Zajtrajší zápas je dôležitý pre obe mužstvá. Zlepšujeme sa, naša hra je čoraz lepšia. Chceme získať tri body, aby sme sa priblížili k nášmu prvému cieľu, ktorým je postup do Ligy Majstrov. Neskôr budeme čakať na zakopnutia iných, aby sme v tabuľke poskočili nahor. Je to dobrá príležitosť na udržanie dynamiky."

[Rut Vilar, Catalunya Radio] Ako sa cíti Ansu?

"Veľmi dobre. Mali sme pochybnosti, či ho máme zajtra povolať a dať mu zopár minút, ale berúc do úvahy predchádzajúce skúsenosti a jeho obnovenia zranení, radšej sme neriskovali a počkáme, kým nebude plne pripravený. Zajtra nebude dostupný, ale na Superpohár už áno. Je to skvelá správa, Ansu je veľký profesionál. Je veľmi ambiciózny a určite nám pomôže. Dokáže urobiť rozdiel, ale nechceme riskovať, aby sme o neho prišli napríklad do konca sezóny. Fati je spokojný a jeho dojmy sú dobré."

[Marta Ramon, RAC1] Čo sa ešte musí stať okrem hosťovania Coutinha, aby ste zaregistrovali Ferrana Torresa?

"Ferran má zatiaľ koronavírus, aj dnes mal pozitívny výsledok testu. Bez ohľadu na registráciu zajtra nemôže nastúpiť. Mateu Alemany pracuje 24/7, aby urobil miesto v limite a zaregistroval ho. Rovnaké to bolo aj s Danim, zaregistrovali sme ho na poslednú chvíľu. Dôverujem Mateu aj klubu. Registrácia závisí od limitu, od odchodu nejakého hráča, to všetko už viete."

[Joan Tejedor, Cadena SER] Kedy sa vráti Araujo? Bude to už na Superpohár? Je to tvoje prvé El Clásico, pozastavil si sa nad tým, na koho musíš tlačiť, aby bol dostupný?

"V súčasnosti myslíme na Granadu, zajtrajší zápas je veľmi dôležitý. Na Real nemyslíme. V prípade Ansu ide o fyzický pocit, nešetríme ho na Real. Ak by to bolo naopak a zajtra by sme hrali proti Realu, neskôr proti Granade, Fati by zajtra nehral aj tak. V posledných zápasoch som nemohol počítať so všetkými hráčmi, zostava sa vyskladala prakticky sama. Existuje aj pravidlo, ktoré hovorí, že môžem nasadiť len troch hráčov rezervy, takže veľký priestor na manévrovanie som nemal. Škoda, chcem ich mať všetkých, chcem mať v tíme konkurenciu a boj o posty. Chcem prijímať rozhodnutia na základe zásluh. Už zajtra sa nám vrátia hráči, na Superpohár budú dostupní takmer všetci. Nakazení zostávajú už len Ferran, Pedri a Coutinho, ktorý odchádza do Aston Villy. Dnes na tréningu boli takmer všetci. Je to skvelá správa."

[German García, Radio Nacional] V žrebe Copa del Rey ste narazili na Athletic, pôjde o reprízu finále z uplynulej sezóny. Zápas sa odohrá hneď po španielskom Superpohári. Sú pre teba ako trénera tieto dva týždne doteraz najdôležitejšie?

"Každý týždeň je dôležitý, jeden týždeň vedie k tomu ďalšiemu. Aj zápas proti Linares bol kľúčový, pretože v prípade prehry by sme vypadli. K všetkému je potrebné pristupovať s ambíciami, vôľou a tímovým duchom. Musíme bojovať o tituly. Keď sa tento týždeň skončí, veľmi dôležitý bude aj ten nasledujúci. Ku každému stretnutiu pristupujem ako by to bolo finále."

[Helena Condis, Cadena COPE] Ako hodnotíš odchod Coutinha? Ako hodnotíš možný odchod Umtitiho?

"Philippe túžil po odchode a to o ňom hovorí veľa. Chcel hrať a tu to mal ťažké. Okrem toho si aj znížil plat. Je to veľký profesionál, chce byť úspešný a hrať. A v prípade Samuela uvidíme, aké sú možnosti. Teraz je súčasťou kádra a som rád, že ho mám. Je to profesionál, z tohto pohľadu nemôžem nikomu nič vyčítať, všetci tvrdo pracujú. Bez ohľadu na to, kto hrá, každý trénuje na maximum. Toto je správna cesta."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Je vzhľadom na nedávnu situáciu v kádri dôležité, aby Nico a Gavi mali čísla v prvom tíme?

"Áno, čoskoro sa tomu budeme venovať. Naša základná zostava závisí práve od toho a Gavi s Nicom reprezentujú prítomnosť. Gavi hráva v základnej zostave v reprezentácii. Nedáva mi zmysel, aby hrali za rezervu. Ale zvážiť je potrebné veľa vecí, mzdový limit... To isté platí pre Nica, nepochybujem, že bude hrať v reprezentácii. A ešte Abde. Všetko je potrebné vyvážiť, existuje veľa vecí mimo tých futbalových."

[Jordi Grau, TV3] Čo si myslíš o Robertovi Morenovi?

"Mám na neho veľmi dobré spomienky, spolu s Luisom Enriquem sme vyhrali treble. Vtedajší štáb bol fantastický a Luis Enrique je jedným z mojich vzorov. Som vďačný Robertovi a ostatným členom štábu. Veľmi nám pomohli a samozrejme aj my im. Vytvorila sa skvelá atmosféra. Na začiatku to bolo ťažké, potom prišla známa januárová história a problémy sa vyriešili. Robert pracoval výborne, je to dobrý tréner. V Granade sa mu vedie dobre a mám z toho radosť."

[Joan Poqui Mundo Deportivo] Povedal si, že z futbalového hľadiska si s Dembélém spokojný. Pred nejakým časom si povedal, že ak nepredĺži s klubom zmluvu, budeš s ním počítať aj naďalej. Zmenilo sa to?

"Je súčasťou kádra, naposledy hral. Unavil sa, pretože mal koronavírus a prakticky netrénoval. Do zápasu zasiahol v druhom polčase, zahral dobre, strelil pekný gól, mohol aj druhý. Potrebujeme ho. Jeho prístup bol dobrý a určite bude aj naďalej súčasťou kádra."

Abde už nemá koronavírus?

"Nemá. Dnes trénuje s tímom a zajtra môže zahrať."

Čo sa týka nakazených - vypracovali ste nejaký špeciálny tréningový plán na doma?

"Áno, inak by Dembélé nemohol proti Linares nastúpiť. Kondičným trénerom sa v tomto smere darí. Z tohto dôvodu hráči, ktorí mali negatívny výsledok testu, môže už zajtra odohrať prvé minúty."

[Alex Pintanel, GOL] Ako dôležité bude zajtrajšie víťazstvo?

"Víťazstvo je vždy pozitívne. Veľmi si vážim aj víťazstvo nad Linares. Hráči sú po výhrach šťastní. Pri pohľade do zrkadla sa cítim spokojnejší. Zajtra musíme vyhrať. Barcelona si nemôže dovoliť prehru či remízu. Samozrejme, že straty bodov sa môžu prihodiť, pretože niektoré mužstvá dokážu skomplikovať veci, ale musíme sa snažiť vyhrať každý zápas. Zajtra hráme proti skvelému mužstvu, ktoré má skvelého trénera. Víťazstvo bude pre našu morálku veľmi dôležité. Už výhry nad Malorkou a Linares nám padli veľmi vhod."

[Albert Roge, Sport] Ako vyzerá situácia Alexa Collada?

"Chcel by som, aby hral po celý čas, pretože je to náš hráč. Je veľká škoda, že nemohol hrať za nás. Existoval byrokratický problém, ktorý znemožnil registráciu. Určite by nám pomohol. Vidím, že výborne trénuje a neraz som mu povedal, že ľutujem, že ho nemôže použiť. Zajtra bude v tíme Granady. Bude môcť hrať proti nám a urobiť rozdiel. Zaslúži si šancu. V júni s ním budeme počítať."

[David Bernabéu, Cuatro] Je Barcelona podľa teba pripravená konkurovať Realu Madrid?

"Áno, vždy si myslím, že môžeme konkurovať komukoľvek. Doteraz bol podľa mňa lepší ako my len Bayern. Betis nás porazil, ale nebol lepší. Súperili sme s každým mužstvom, aj so Sevillou, ktorá je v tabuľke druhá. Budeme bojovať aj s Realom. Od zápasu proti Bayernu sme tvrdo pracovali a zlepšovali sme sa. Hráči začínajú chápať, čo očakávame. Potrebujeme čas a trpezlivosť. Našim cieľom je finále Španielskeho superpohára."

[Marc Fuste, La Sexta] Je Barcelona kandidátom na titul?

"Samozrejme. Chceme bojovať o každý titul. Mužstvo sme prebrali v nie práve najlepšom momente pre klub, ale postupne získavame silu. Myslím si, že sme na dobrej ceste. Atmosféra v šatni je skvelá a to sa mi páči. Som optimista."

[Ángel Álvarez, Culemania] Ako sa mužstvo pripravuje na zápasy proti súperom, ktorí bránia tak blízko bránky?

"Pracujeme na každom variante. Tvrdo trénujeme, aby sme boli dobre pripravení na každého súpera."

[Adria Regas, El 10 del Barca] Akú úlohu bude mať Dani Alves v tíme?

"V zápase proti Linares mal hrať bližšie k stredu. Vychádzali sme z formácie 3-4-3, Dani a Busquets sa mali vracať do obrany. Dáva nám veľa možností. Môže hrať ako krajný obranca, centrálny záložník, jeden z pivotov či krídelník. Dokáže dobre centrovať do šestnástky a rozohrávať."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] Čo si myslíš o výkonoch Ferrana Jutglu?

"Ferran nám dal veľa. Je to veľmi vyspelý hráč, ktorý dobre rozumie hre. Vie, kedy sa ukázať a kedy si nabehnúť do voľného priestoru. Je to pre nás veľmi dôležité. Dokonca aj keby nestrieľal góly, dal by nám veľa možností. Ľudia zvyčajne venujú pozornosť gólom. V tomto momente je pre nás veľmi dôležitý."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Bude Ronald Araujo pripravený na španielsky superpohár?

"Dnes absolvoval operáciu a cíti sa veľmi dobre. V zápase proti Linares odviedol dobrú prácu aj napriek dvom zlomeným kostiam v dlani. To hovorí veľa o jeho profesionalite a charaktere. Uvidíme, ako sa bude cítiť. Návrat sa už na Superpohár nebude určite jednoduchý."

[TVE] Ktorý hráč má najväčšiu šancu odísť v prípade problémov s registráciou Ferrana Torresa?

"Všetko závisí od ponúk. Jeden z hráčov môže odísť a uvoľniť miesto v platovom limite. Uvidíme ako to bude vyzerať po odchode Coutinha. Myslím si, že je to pre neho dobrá voľba, pretože dostane viac minút. Klub na druhej strane získal miesto v platovom limite. Na tému odchodu som nehovoril s nikým. Uvidíme, aké sa objavia možnosti."

[Juli Claramunt, Jijantes] Ako sa cíti Memphis Depay?

"Cíti sa veľmi dobre. Na začiatku si nemyslel, že zranenie bude tak vážne. Je to skvelý a pracovitý futbalista. Bude v kádri na zajtrajší zápas."

Barcelona dostala v osemfinále Copa del Rey Athletic. Čo od toho očakávaš?

"V tomto žrebe sme nemali šťastie. Je to veľmi ťažký súper so skvelým trénerom. Pre mňa je Marcelino jeden z najlepších španielskych trénerov v posledných rokoch. Bohužiaľ budeme hrať opäť na výjazde. Je to náročný žreb, ale budeme bojovať."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

4 komentáre
2022-01-07 19:59:59
Už dávno by jsme byli jinde nebýt všech těch mraky zraněných. Uzdraví se jedni a hned druzí jsou zas na marodce a tak furt dokola.
2022-01-08 10:32:31
Snapshot souuhlasim , tk mladi tomu dali stavu.
Martin77 rozhodne nechci na Koemana nadavat ja proti nemu nic nemam, ale i Xavi ma od doby co trenuje velkou marodku a i pres to dokazal tu nasi hru nekam posunout