Manchester City oficiálne potvrdil príchod Erlinga Hålanda na Etihad Stadium. Fabrizio Romano tvrdí, že City za transfer vyplatia odstupnú klauzulu vo výške 60 miliónov eur a útočník dostane na výplatnej páske 375 000 libier týždenne. Katalánsky denník Sport v tejto súvislosti vysvetľuje, prečo sa katalánska Barcelona rozhodla nórskeho útočníka nepodpísať. Dôvod je v každom prípade jasný všetkým - Barcelona na to nemala finančné prostriedky.

Erling Håland bol dlhé mesiace hlavným prestupovom cieľom FC Barcelona, nakoľko mužstvo potrebuje elitného útočníka, ktorý je zárukou gólov. S hráčom mal hovoriť dokonca samotný Xavi, aby mu vysvetlil športový projekt. Záujem Barcelony ochladol až v posledných týždňoch a útočník nakoniec prestúpi do Man City. Napriek rôznym správam o obavách Barcelony týkajúcich sa zdravotného stavu hráča a jeho spôsobu života, či problémom s prispôsobením sa hernému štýlu mužstva, hlavnou prekážkou boli samozrejme financie, ktoré Barcelona nemá.

Sport tvrdí, že Barcelona si síce mohla dovoliť kúpiť hráča za 60 miliónov eur, teda vyplatiť jeho odstupnú klauzulu, ale nemala financie na prehnané očakávania predstaviteľov futbalistu. Len na bonusoch malo byť vyplatených viac ako 100 miliónov eur. Bonus pre veľkých hviezdnych agentov je zvyčajne vysoký, ale bežne dosahuje 5%, maximálne 10% z prestupovej sumy. V prípade Hålanda by to malo byť 4-10 miliónov. Agentúra nedávno zosnulého Mina Raiolu si medzitým vyžiadala 50 miliónov. Rovnakú sumu očakával aj otec futbalistu. Pre Barcelonu boli tieto požiadavky neprijateľné, hoci niektoré médiá tvrdili, že neskôr mali klesnúť za 75 miliónov eur.

Katalánci okrem toho nemohli Hålandovi ponúknuť vysokú mzdu. Barcelona má v tejto sezóne negatívne platový strop, takže má množstvo práce, aby mohla na prestupovom trhu podniknúť vôbec nejaké kroky. Ponúknuť Hålandovi plat na úrovni Manchestru City je pre Kataláncov v súčasnosti absolútne nereálne. Barcelona má okrem toho za ciel prekopať mzdovú štruktúru v prvom tíme, pretože predchádzajúce vedenie ponúkalo hráčom privysoké mzdy a súčasné vedenie ich musí prispôsobiť aktuálnej finančnej situácii. Katalánci ponúkajú novým hráčom maximálne 6 miliónov eur netto za sezónu.

Ďalším aspektom, ktorý Barcelona odmietla akceptovať, bola výška odstupnej klauzuly na úrovni 150 miliónov eur. Rôzne správy uvádzajú, že hráč by mohol z klubu po roku či dvoch odísť. Agenti Hålanda chceli tak nízku odstupnú klauzulu pre prípad, ak by sa útočníkovi nedarilo a chcel by skúsiť šťastie v inom klube. Barcelona to samozrejme odmietla, podobne ako Real Madrid. Ide o veľmi nízku čiastku pri pohľade na celkovú výšku investície. Nie je jasné, či aj v prípade The Citizens má odstupná klauzula tak nízku hodnotu, ale zrejmé je to, že anglický klub nemal problém vyčleniť na operáciu tak gigantickú sumu.

zdroj: sport.es cadena ser
foto: sport.es 

Diskusia

7 komentáre
2022-05-10 17:51:15
no a Haaland by bol tiez uplne blby keby chcel prestupit sem.....prestupi do zabehnuteho muzstva , kde potrebuju hrotoveho utocnika ako sol , nebude tam mat priamu konkurenciu , bude hrat kvalitnejsiu ligu pre klub ktory bude mat vyssie ambicie ako Barcelona v najblizsich rokoch a svojimi parametrami je pre anglicku ligu ako stvoreny.....to som skutocne posledny rok ani nedufal , zeby sem prisiel , nevidel som z jeho strany jediny dovod preco by nas uprednostnil, ak teda nie je obrovsky fanusik Barcelony....
2022-05-10 18:00:23
Haaland je ceresnicka na torte viacerych timov, avsak nam chuba este torta:))