"Priateľov si drž blízko, ale nepriateľov ešte bližšie". Táto veta, ktorú sa Michael Corleone naučil od svojho otca Vita, veľmi dobre odráža vzťah medzi súčasnými prezidentmi Barcelony a Realu Madrid. Keď sa tieto kluby stretnú v El Clásicu, na tribúnach a na internete panuje medzi ich fanúšikmi nepriateľská atmosféra. Hneď ako sa však odpíska koniec zápasu, začnú obaja giganti španielskeho futbalu spolupracovať.

Ukazuje sa, že záujmy oboch klubov sa prekrývajú častejšie, ako by sa dalo očakávať. Podľa Relevo sa v posledných rokoch stalo takmer zvykom, že Barcelona na klubových zhromaždeniach La Ligy hlasuje v prospech Realu Madrid a že tieto kluby sa zhodujú takmer vo všetkých dôležitých otázkach športovej politiky. Pri pohľade do minulosti si vieme len ťažko predstaviť, že by Ramón Mendoza alebo Joan Gaspart spoločne načrtli strategické línie rozvoja profesionálneho futbalu. A teraz sme toho svedkami. Tu je 8 hlavných oblastí, v ktorých Barcelona úzko spolupracuje s Realom.

Superliga

Projekt pod vedením Florentina Péreza je dokonalým príkladom spoločných záujmov Madridu a Barcelony. Agentúra A22, ktorá propaguje Superligu, v súčasnosti dokonca tvrdí, že koná v mene oboch klubov súčasne. Po veľkolepom neúspechu prvej verzie novej súťaže čakajú kluby na rozhodnutie Európskeho súdu v Luxemburgu, aby sa mohli vrátiť do hry, a to takmer proti všetkým. Juventus má momentálne väčšie problémy, bundesligové tímy sa nechceli pripojiť, Premier League sa schovala za legislatívu [mimochodom, anglické tímy už teraz vytvárajú akúsi Superligu; pozn. red.], Atlético verejne odmietlo tento zámer a Inter, urobil byrokratickú prácu potrebnú na odpojenie sa od projektu. Možno im projekt Superligy nakoniec vyjde, ale v súčasnosti určite nie je životaschopný v krátkodobom ani strednodobom horizonte. Joan a Florentino však naďalej verejne obhajujú ideu, ktorá má priniesť revolúciu vo futbale.

Tento článok je exkluzívny obsah ForcaBarca

Diskusia

1 komentár
2023-02-11 12:04:09
To srdiecko a tie priteplene vyrazy ??????