Robert Lewandowski poskytol rozhovor katalánskemu denníku Mundo Deportivo. Poliak okrem iného vyhlásil, že je presvedčený, že v Barcelone zostane aj v ďalšej sezóne.

V zápase proti Rayo Vallecano ste si zabezpečili druhé miesto v lige. Ste s týmto druhým miestom spokojní?

"V tejto sezóne sme ašpirovali na viac ako druhé miesto, som si istý, že sme mohli dosiahnuť viac, ale teraz mám pocit, ktorý je aj v šatni, že by sme sa chceli pripraviť na budúcu sezónu. Vieme, že v tíme máme veľký potenciál, veľmi dobrých hráčov a v budúcej sezóne môžeme vyhrať viac zápasov a získať tituly. Aj ja môžem dať viac gólov ako v minulej sezóne a dokonca ako pred dvoma sezónami, pretože sa cítim fyzicky veľmi dobre. Tento rok sme tiež hrali s mnohými mladými hráčmi a myslím si, že to pre nich bola veľká skúsenosť. Táto skúsenosť s výhľadom na budúcu sezónu pre mladých hráčov aj pre celý tím nám pomôže vyhrať zápasy, ktoré sme v tejto sezóne prehrali. Musíme sa naučiť, že ak sú zápasy, ktoré nemôžeme vyhrať, musíme sa snažiť ich neprehrať. Bez týchto bodov sme v La Lige skončili na druhom mieste. Som si istý, že ak zostaneme sústredení, určite môžeme pomýšľať na tituly, v La Lige aj v Lige majstrov, hoci aj tam to závisí od šťastia. Mali sme aj smolu aj so zraneniami."

Presne na to som sa chcel spýtať. V tejto sezóne ste v Lige majstrov súťažili lepšie, ale nevyhrali ste žiadny titul... Hlavne kvôli neskúsenosti a zraneniam? Alebo vám chýbalo niečo iné?

"Keď si spomeniem na Ligu majstrov, vybaví sa mi len jeden zápas, odveta proti PSG. To bol ten deň a myslím si, že táto skúsenosť je pre nás veľmi dôležitá. Teraz je ťažké to stráviť, ale keď myslíme na budúcnosť, môže to byť veľmi dôležité. V La Lige Real Madrid vyhral veľa zápasov bez toho, aby hral dobre, a myslím si, že to je niečo, čo musíme v budúcej sezóne zlepšiť."

Myslíte si, že niekedy môže byť DNA Barçy a jej túžba hrať vždy dobre na škodu tomu, čo žiadate?

"Myslím si, že v La Lige je to veľmi dôležité. Musíme neustále dávať góly. Samozrejme, vždy sa musíme snažiť vyhrávať, dávať góly a hrať dobre, pretože sme FC Barcelona, vždy hľadáme ešte jeden gól, bez ohľadu na to, koľko ich strelíme. Musíme to však robiť pod kontrolou, so stabilitou. Ak chcete vyhrať ligu, musíte mať ambície, ale aj keď vidíte, že nemôžete vyhrať, musíte sa kontrolovať a snažiť sa neprehrať a snažiť sa strieľať góly. Pripravujeme mentalitu na budúcu sezónu, bol by som rád, keby sa budúca sezóna už začala, a taký pocit mám aj v šatni."

V auguste budete mať 36 rokov. Vidíte sa ešte dlho na najvyššej úrovni?

"Momentálne sa cítim veľmi dobre, necítim sa inak ako pred tromi či štyrmi rokmi, rovnako aj v tréningu. Pre mňa je veľmi dôležité, aby sme boli veľmi dobre fyzicky pripravení a aby sme vedeli, akých hráčov máme. Dôležitá je aj taktika, ale ako tím sme veľmi silní. Na najvyššej úrovni môžem hrať ešte minimálne dva roky. Ak jedného dňa uvidím, že sa necítim dobre, budem prvý, kto to povie. Pred 15 rokmi som začal pracovať na tom, aby som mohol hrať ešte 2 alebo 3 roky, starať sa o seba, dobre sa stravovať..."

Okolo vás a vašej budúcnosti je veľa rozruchu: bude Robert Lewandowski hrať za Barçu aj v budúcej sezóne?

"Áno, samozrejme, pre mňa je to úplne jasné. S Barcelonou chcem vyhrať veľa vecí a som si istý, že v budúcej sezóne môžeme byť silnejší a vyhrávať tituly. Vždy chcem to najlepšie, nielen pre seba, ale aj pre svojich spoluhráčov, a som si istý, že tento tím môže v budúcej sezóne vyhrať tituly, pretože vidím, čo robíme každý deň, a pre mňa je to dôležitejšie, pretože tento klub nosím v srdci. Chcem dať tímu a klubu veľa."

Na záver ste hovorili o mladíkoch... čo si myslíte o Lamine Yamalovi?

"Lamine hrá v tejto sezóne veľmi dobrý futbal, vo veku len 16 rokov je to šikovný hráč. Určite chce hrať futbal 10, 12 alebo viac rokov, mám skúsenosti a chcem mu pomôcť s mentalitou. A pre mentalitu je teraz veľmi dôležité mať nohy na zemi a myslieť dlhodobo. Lamine má pred sebou veľkú budúcnosť. Som s ním v kontakte. Od začiatku sezóny až doteraz môžem povedať, že urobil krok vpred. Teraz vidím veľa vecí, ktoré som na začiatku nevidel, a to nielen u neho, ale myslím aj na tím."

zdroj: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.