Arsenal Londýn sa po mančafte Manchestru City stane už zajtra stane druhým anglickým družstvom, ktoré sa zúčastní tradičnej minisúťaže Trofeo Joan Gamper. Ako dobre vieme, pre celé barcelonismo ide o mimoriadne dôležitú udalosť, ktorej sa už fanúšikovia nevedia dočkať. 

Dátum: 4. august 2019 (nedeľa)

Čas: 20:00

Miesto: Camp Nou, Barcelona

Niečo z histórie

Trofeu Joan Gamper, súťaž Barcy odohrávajúca sa pravidelne na Camp Nou v auguste už od roku 1966, je obľúbenou záležitosťou mnohých priaznivcov katalánskeho klubu, ktorí vďaka nej majú možnosť prvýkrát v domácom prostredí vidieť nové letné akvizície. Do roku 1996 si klub pozýval na Gampera štyri tímy, v aktuálnej dobe sa toto číslo oklieštilo na dva celky. V uplynulých rokoch proti Barce nastúpili v zápase o trofej vážiacu skoro jedenásť kilogramov AS Rím, Club León, Santos, Sampdoria, Neapol, AC Miláno či Boca Juniors.

Výhodou duelu o trofej Joana Gampera je jeho dostupnosť. Narozdiel od mnohých iných prípravných duelov ho pravidelne vysiela veľké množstvo svetových televízií, vrátane katalánskej TV3 či SkySports, prístupná je navyše každoročne aj cena lístkov. Vedenie Barcy sa snaží prilákať veľké množstvo rodín s deťmi, preto môže vyjsť jedno miesto na Camp Nou počas zápasu so Sampdoriou i na zhruba štyridsať eur. V minulých rokoch bola táto suma dokonca výrazne nižšia, pohybujúca sa na hladine dvadsiatich eur.

Stretnutie, ako napovedá už aj jeho názov, vzdáva úctu Hansovi Maxovi Gamperovi, ktorý presne pred stodvadsiatimi rokmi založil inštitúciu FC Barcelona. Vedenie taktiež pred niekoľkými rokmi podporilo pomenovanie jednej z ulíc v lokalite Les Corts na Carrer de Joan Gamper.

Hrozba sa, bohužiaľ, nenaplnila

Po tom, čo pred rokom na Camp Nou zavítali futbalisti Bocy Juniors, tentoraz výber padol na londýnsky Arsenal. Dlho sa, každopádne, špekulovalo o tom, že niečo podobné nebude možné, keďže ešte niekoľko týždňov pred vyvrcholením sezóny reálne hrozilo, že by sa obidve mužstvá mohli stretnúť v Európskom superpohári. Táto súťaž, ktorú každoročne hrávajú víťazi najprestížnejších klubových súťaží Starého kontinentu - Ligy majstrov a Európskej ligy, sa tento rok uskutoční štrnásteho augusta, len pre zaujímavosť pritom dodajme, že po prvý raz v histórii tento zápas bude pískať žena Stéphanie Frappartová. Barca a kanonieri by, samozrejme, nemohli odohrať dva súboje v takom krátkom časovom slede.

Osud to však zariadil tak, že v stretnutí o prestížnu trofej, ktoré sa odohrá v istanbulskom Vodafone Parku, neuvidíme ani jeden z oboch mančaftov. Katalánci vypadli v Lige majstrov napokon v semifinále, hoci z prvého duelu dvojzápasu s Liverpoolom si odniesli trojgólové vedenie, zatiaľ čo Arsenal na pôde Európskej ligy skončil až vo finále. Zverenci Unaia Emeryho nestačili na mestského rivala z Chelsea, ktorému podľahli po skvelom výkone Edena Hazarda pomerom 4-1. 

Vzájomná bilancia

Keď sa pozrieme na vzájomnú bilanciu oboch ekíp, navrch majú Barcelončania. Z deviatich vzájomných meraní síl zvíťazi úradujúci majstri La Ligy Santander hneď šesťkrát, zatiaľ čo piaty tím uplynulého ročníka Premier League len raz. Tento triumf prišiel pred ôsmimi rokmi, keď rozhodol o cennom víťazstve rezultátom 2-1 tesne pred koncom Andrej Aršavin, no The Gunners napokon nebolo nič platné. Barca totiž v odvete vyhrala po výsledku 3-1. 

Najpamätnejší zápas sa v každom prípade uskutočnil istotne ešte v roku 2006, a to vo finále Champions League. Arsenal mal vďaka hlavičkovému zakončeniu Sola Campbella dlho navrch, ale prevaha rijkaardovcov sa naplno prejavila po zmene strán po tom, čo sa presadili Samuel Eto'o a Juliano Belletti. 

Kalendáre oboch tímov

Ako Arsenal, tak Barcelona prežívajú vskutku perné leto. Londýnčania ho odštartovali dvojicou prípravných súbojov s menej známymi družstvami, postupne remizovali s Boreham Wood a triumfovali nad Coloradom Rapids, aby sa v polovici júla presunuli na turné po Spojených štátoch amerických. Na International Champions Cupe porazili Bayern aj Fiorentinu a prehrali s Realom Madrid, no obrovské sklamanie prišlo najmä na domácom Emirates Cupe, akomsi ekvivalente barcelonského Gamera. Pred vlastnými fanúšikmi družstvo z juhu anglickej metropoly nestačilo na výber Lyonu, vďaka čomu sa nevyhlo ani spŕške kritiky či posmechu. Doteraz posledný súboj mimoriadne nabitého leta odohrali Emeryho futbalisti na pôde Angers, kde vyhrali po penaltovom rozstrele. 

Stretnutie s Barcelonou je pre Arsenal generálkou pred začínajúcou sa ligovou sezónou. Ako dobre vieme, na Ostrovoch štartujú súťaže o niečo skôr, a tak svoje prvé kolo odohrá nadchádzajúci súper azulgranas s Newcastlom už jedenásteho augusta.

Čo sa týka Barcy, jej leto sa začalo výjazdom do Japonska, kde odohrala postupne súboje s Chelsea a Vissel Kobe. Po medzizastávke v podobe Trofeo Joan Gamper bude nasledovať ešte krátke turné po USA, ktorého súčasťou budú dve stretnutia s Neapolom v Miami a v Michigane siedmeho, respektíve desiateho augusta. 

Novinky

Vedenia oboch celkov boli počas tohto prestupového obdobia nesmierne aktívne. Arsenal do týchto okamihov minul už temer stodvadsať miliónov eur, získavajúc tri nové posily. Za osemdesiat miliónov prichádza z Lille krídleník Nicolas Pépé, tridsať miliónov zaplatili z Emirates za služby stopéra Williama Salibu a treťou letnou akvizíciou je mladý forward Gabriel Martineli z Brazílie. K týmto futbalistom musíme ešte prirátať Daniho Ceballosa prichádzajúceho na hosťovanie z Realu Madrid. 

V zápase na Camp Nou je štart spomínaného Pépého stále otázny, rovnako tak ako účasť Mesuta Özila a Seada Kolašinaca, keďže obaja boli obeťou nepríjemného prepadnutia dvoch ozbrojených útočníkov. 

Čo sa týka Kataláncov, posilnili sa už o Antoina Griezmanna, Frenkieho de Jonga a gólmana Neta. Všetci traja by nemali chýbať v akcii ani na Gamperovi.

Zdroj: forcabarca.sk
Foto: archív, wikipedia, 90min.com

www.JW.ORG

0
2019-08-04 08:34:00

Mi nerikejte, ze reprizu finale Ligy Mistru z roku 2006 nevysila zadna sportovni televize

Emmass

0
2019-08-04 21:34:00

Komentár bol vymazaný kvôli porušeniu kódexu diskutujúceho.

pepo46

4
2019-08-04 09:25:52

Zatiaľ som šokovaný. Nikde som nenašiel, že by večer mal byť nejaký stream na zápas. NIKDE! Neviete niečo o tom?

pepo46

2
2019-08-04 09:50:35

Má niekto presnejšie informácie o nejakom linku na večerný zápas? Hľadal som i na ruských stránkach a nyšt... :-(

jarolamo

3
2019-08-04 10:02:37

Treba vydržať do večera...

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.