Máme za sebou poslednú predzápasovú tlačovú konferenciu Xaviho ako trénera Barcelony. Tréner hovoril o svojich pocitoch z rozlúčky s klubom za takýchto okolností.

[Marta Mauricio, Barça One] Ako sa cítite pred svojím posledným zápasom v Barcelone?

"Ďakujem veľmi pekne, cítim sa dobre. Samozrejme, boli to komplikované dni, neboli ľahké. Ale mám pokojné svedomie, v prvom rade by som povedal, že som hrdý a spokojný, keď si spomeniem na tieto dva a pol roka vo funkcii trénera Barcelony. Keď sme prišli, nebolo to ľahké, boli ťažké časy. Dnes sme však hovorili so štábom a hráčmi, myslím si, že môžeme byť hrdí na prácu, ktorú sme odviedli. Nebolo to ľahké obdobie vzhľadom na súčasnú situáciu klubu. Dali sme do toho všetko, snažili sme sa byť vždy viac pre klub. Celkovo som spokojný, pretože si myslím, že sa odviedla dobrá práca, aj keď sme v tejto sezóne nedosiahli naše hlavné ciele, ktorými boli tituly. Keď sa však pozriem späť, priniesli sme dve trofeje, veľa úspechov, tiež veľa dôležitých zápasov... Skúsenosti boli veľkolepé, ponaučenie je obrovské. Môžem byť len šťastný, spokojný a ďakujem klubu za príležitosť. Chcem to ukončiť čo najlepšie, mať dobré dojmy, snažiť sa hrať dobrý futbal a užiť si posledný zápas ako tréner Barcelony, ktorej vedenie mi bolo cťou a potešením."

[Roger Posada, Catalunya Radio] Do akej miery ste nespokojný s formou rozlúčky s prezidentom a klubom všeobecne?

"Nie, nie. Včera som hovoril s prezidentom, povedal mi svoje dôvody, prečo si myslí, že klub potrebuje zmeniť smer, v tomto prípade trénera. Mne ostáva len akceptovať a rešpektovať to, pretože on je ten, kto rozhoduje o všetkých veciach v klube. Som človek klubu, vždy budem Barçe k dispozícii, keď ma bude potrebovať. Podali sme si ruky, objali sa a zaželali si šťastie. Odteraz budem stále jedným z fanúšikov, budem podporovať tím na Montjuïc alebo na Camp Nou. Prajem všetko najlepšie prezidentovi, športovému riaditeľovi, viceprezidentovi a predovšetkým hráčom, ktorí sú naozaj dobrí a sú hlavnými aktérmi."

[Marta Ramon, RAC1] Pred mesiacom ste tu sedeli, keď bolo ohlásené vaše zotrvanie, a vysvetľovali ste, že existuje nádejný projekt, prezident hovoril o stabilite... Rozumiete tejto zmene prezidentových kritérií? A predovšetkým, aké dôvody uviedol pre túto zmenu názoru?

"Jednoducho sa tak rozhodol, pretože veril, že klub potrebuje zmenu smerovania. Nemôžem inak, ako to akceptovať, rešpektovať a priať mu to najlepšie. Ja som dodnes zostal motivovaný, nadšený, stále som mal nedotknuté ambície a veľmi som veril tomuto tímu, že môžeme dokázať zaujímavé veci. Samozrejme, že som niektoré veci zmenil, ale nemohol som zostať."

[Xavi Torres, TV3] Predstavovali ste si takýto koniec? Vrátili by ste sa jedného dňa do klubu?

"Áno, prečo nie? Rád by som sa vrátil. Samozrejme. Je to klub môjho života. Užil som si ho, dokonca aj utrpenie. Vyhrávali sme a prehrávali. Prešli sme skutočnou horskou dráhou emócií. Ani trochu nezatváram dvere, práve naopak, dúfam, že sa naskytne príležitosť. Áno, nikdy si nepredstavujete koniec, ale taká vec sa môže stať. Som profesionál, som tréner a človek z klubu. Takéto rozhodnutia robí klub, musím ich rešpektovať, chápať a podobne."

[Adria Albets, Cadena SER] Jednou z vecí, ktoré sa budú musieť vyriešiť, je vyrovnanie vašej zmluvy...

"Áno, nebude žiadny problém... Nechoďte touto cestou."

...Ale vzdáte sa časti alebo celej?

"Bude to tak, ako som povedal."

Ale čo ste povedali?

"To, čo ste povedali... Ste novinári, nebudem to opakovať [Xavi naráža na konferenciu z 25. apríla, keď povedal: "Ak nebudem pokračovať v práci, nezarobím ani euro." - pozn. red.]

[German García, Radio Nacional] Tréner Quique Sánchez Flores, ktorý tiež opúšťa Sevillu, včera povedal, že Barça sa nemôže takto rozlúčiť so svojimi legendami, ako to bolo v prípade Messiho, teba... Rozumiete všetkému, čo sa stalo v posledných dňoch? Prečo sa to urobilo takýmto spôsobom? Nepočkali napríklad do pondelka a do konca sezóny?

"To nie je otázka na mňa, to je otázka na prezidenta, športového riaditeľa... Áno, bol by som rád, keby to prebehlo za iných okolností, dúfal som, že zostanem, veľmi som veril tomuto tímu, tomuto projektu. Včera mi oznámili opak, takže mi nezostáva nič iné, len to akceptovať. Je to otázka skôr pre nich ako pre mňa."

[Victor Navarro, COPE] Boli počas týchto dva a pol roka nejaké problémy alebo nezrovnalosti s prezidentom? Pokiaľ ide o posily, predaj...?

"Nie, nie, nie... Som mu vďačný, všetkým športovým riaditeľom, ktorí tu boli od môjho nástupu. S vedením som nemal žiadny problém, práve naopak, som človekom konsenzu, tímu a predovšetkým klubu. Pozrel som sa na klub, prispôsobil som sa veľmi nepriaznivým okolnostiam, ktoré sme v klube bohužiaľ mali. S prezidentom som nemal žiadny problém, on včera vyjadril svoje dôvody, pohnútky a zdôvodnenie. Ako som už odpovedal vašim kolegom, nemám inú možnosť, ako to akceptovať, pretože on je ten, kto prijíma rozhodnutia."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Ako prebiehala komunikácia s tímom? Prebehla dnes alebo včera? Čo ste povedali futbalistom?

"K hráčom som bol úprimný, vysvetlil som im realitu, prezidentove motívy, ktoré sa nejako skončili mojím odvolaním, a tak ďalej. Vždy sa snažím byť k futbalistom veľmi úprimný a čestný. Myslím si, že musia vedieť realitu o tom, čo sa stalo. Išlo to dobre. Reakcia hráčov bola veľkolepá. Mohli ste to vidieť, na verejnej alebo aj súkromnej úrovni. Totálna podpora pre mňa a pre štáb, to bolo úžasné a predovšetkým to vo mne zostane."

[Carles Ruipérez, La Vanguardia] Čo by ste chceli robiť teraz? Ako sa pozeráte na svoju budúcnosť? Neviem, či by ste chceli trénovať mužstvo alebo národný tím. Ako sa na to pozeráte?

"Neviem... No, už som vám povedal, že ak nebudem pokračovať v klube, dám si pauzu, ktorá je podľa mňa potrebná. A potom uvidíme, čo nám prinesie budúcnosť. Ale zatiaľ si nejaký čas oddýchneme, pretože som si istý, že to potrebujeme."

[Joan Domenech, El Periódico] Rád by som vedel, aké vysvetlenia vám dal prezident, ktorý ide za touto zmenou. A ak ide o športovú záležitosť, akú úlohu v tom všetkom zohral Deco, ktorý má túto oblasť na starosti?

"No, myslím si, že na túto otázku by mali odpovedať, pretože sú to ich dôvody, nie moje. Musím to akceptovať a rešpektovať ich, to je logické. Oni sú tí, ktorí rozhodujú, a mne nič iné nezostáva. Myslím si, že dôvody môžu vysvetliť oni."

[Joan Poquí, Mundo Deportivo] Čo podľa vás spôsobilo, že prezident a športový riaditeľ stratili dôveru v tento projekt?

"Myslím si, že v tejto sezóne sme mnohokrát nesúťažili najlepším možným spôsobom. Áno, je pravda, že sme v hre urobili krok vpred, ale nie dosť na to, aby sme boli konkurencieschopní a vyhrávali tituly. Myslím si, že to súvisí s rozhodnutiami, ktoré sme urobili. No snažil som sa plánovať zo športovej stránky na budúcu sezónu, ale situácia sa zmenila."

[Guillem Borrás, Iniestazo] Povedali ste, že ste sa za dva roky tu veľa naučili. Čo si z nich najviac ceníte a čo vám môže pomôcť v budúcej trénerskej kariére?

"No predovšetkým to, že som musel robiť dôležité rozhodnutia. Nič neľutujem, myslím si, že som bol ku každému úprimný, čestný. S hráčmi, s manažérmi, so športovými riaditeľmi. Snažil som sa vydať zo seba maximum, rovnako aj moji spolupracovníci, a myslím si, že sme pracovali s veľkou cťou, s veľkou láskou k tomuto klubu. Som culé na celý život a budem ním aj naďalej. No viac ako personálne rozhodnutia si [cením] športové rozhodnutia, na taktickej úrovni. Boli situácie, v ktorých sme sa mýlili, ale vďaka tomu sme dozreli a myslím si, že je to veľké ponaučenie do budúcnosti."

[beIN Sports] Táto sezóna bola trochu odlišná od tej predchádzajúcej. Neustále zranenia mohli spôsobiť, že tím nebol schopný konkurovať, najmä tým v strede poľa. Je to rozdiel v porovnaní s predchádzajúcou sezónou?

"Áno, samozrejme. Nemali sme šťastie, ale smolu, ale nemyslím si, že by to bol hlavný dôvod. Určite nám to dopomohlo, že sme neboli úspešní, že sme v určitých momentoch nemali k dispozícii hráčov, ale myslím si, že sme mali všetko vo svojich rukách a nepodarilo sa nám to. Všetko je to o víťazstvách, o tituloch, o zápasoch, a to sme v tejto sezóne nedosiahli a sme si toho vedomí. Musíme zaviesť sebakritiku a zlepšiť sa pred budúcnosťou."

[Alex Pintanel, Relevo] Chcel som sa vás opýtať na to objatie Rafu Yusteho. Čo pre vás znamená a jeho podpora až do konca?

"No, Rafa je veľmi výnimočný človek, ktorý mi odovzdal svoju dôveru až do poslednej chvíle. Ale presvedčil som sa, že nakoniec sa rozhodli oni, predovšetkým prezident, ktorý mi včera oznámil, že klub potrebuje zmenu a hotovo. Čo sa týka Rafu, som mu vďačný, to isté prezidentovi, Decovi a všetkým ľuďom, s ktorými sme spolupracovali. Vďačný za šancu byť tu, v klube môjho života, kde sme sa s veľkou hrdosťou snažili odovzdať to najlepšie."

[Ginés Muñoz, EFE] Povedali ste, že si nechávate otvorené dvere do klubu svojho života a že dúfame, že príde príležitosť vrátiť sa. Bol by to návrat ako tréner, alebo tentoraz napríklad ako športový riaditeľ?

"Nie, nie. Odpovedal som, pretože ste sa ma na to spýtali, ale nerozmýšľal som nad tým. Teraz si myslím, že potrebujeme oddych a potom vyhodnotíme, čo sa stane, a urobíme rozhodnutia. Samozrejme, že máme tento klub radi a chceme preň to najlepšie. A tak áno, nech sa naskytne príležitosť opäť pracovať v klube nášho života."

Keď sa pozriete späť na všetko, čo sa stalo, myslíte si, že sa s vami zaobchádzalo nespravodlivo a je spôsob, akým to prebehlo, hanbou pre tých, ktorí rozhodujú?

"Myslím si, že to sa nedá posúdiť. Myslím si, že som sa od prvého dňa, počas dva a pol roka v klube, vždy správal na úrovni. Prezident, viceprezident, športový riaditeľ poznajú môj názor na vec. Čo sa stalo, stalo sa. Preto si myslím, že je nevhodné o tom hovoriť na verejnosti, či to bolo dobré alebo zlé, pretože to ničomu nepomôže. Chcem odtiaľto odísť pokojný a vďačný. A tieto slová smerujem ku klubu, predovšetkým k prezidentovi, predstavenstvu, pretože nám dali možnosť byť v klube, ktorý milujeme."

Xavi po poslednej otázke: "Ďakujem vám všetkým veľmi pekne... Aj keď tomu neveríte, budete mi chýbať a veľmi vám všetkým ďakujem! ¡Visca el Barça!" [V sále sa ozval potlesk].

zdroj: YT: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.